Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“"— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Nákazy z poživatin Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_9 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA NÁKAZY Z POŽIVATIN

3 onemocnění způsobují mikroorganismy
nákazy a intoxikace vznikají a případně se šíří požitím kontaminované potravy, onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), maso nemocných zvířat nebo se infekce přenáší parazity, zdrojem nákazy může být člověk (nemocný, bacilonosič), ale i vnější prostředí. Poživatinami přenášené nakažlivé nemoci se nazývají alimentární infekce.

4 Nákazy z poživatin Potravinové nákazy mohou být přenášeny
viry, mikroby a parazity. Nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě: primární (přímá nákaza)- pochází-li potravina z nemocného zvířete (např. tuberkulóza, slintavka, stafylokoková toxikóza (zdrojem je kravské mléko),

5 sekundární nákazy (druhotné nákazy) -
do nezávadné potraviny se při styku s vnějším prostředím dostanou choroboplodné zárodky - při skladování, zpracování (např. z rukou, z nádob, z vody apod.), přepravě, prodeji.K těmto infekcím patří salmonelóza, paratyf, břišní tyf, úplavice, infekční zánět jater,botulismus (konzervované potraviny). Mnoho virových a bakteriálních onemocnění se může přenášet potravinami při nedodržení hygienických podmínek a špatné veterinární kontrole.

6 Opakování Jak mohou vzniknout nákazy z potravin?
Kdo může být zdrojem nákazy? Vysvětlete pojem primární nákaza. Vysvětlete pojem sekundární nákaza.

7 Správné odpovědi Pomocí kontaminované potravy.
Zdrojem nákazy může být člověk (bacilonosič), nemocné zvíře a vnější prostředí (voda, špatná hygiena, špatné skladování..). Primární nákaza pochází přímo s potravin vyrobených z nemocného zvířete. Sekundární nákaza je způsobena špatným skladováním, nevhodným zpracováním potravin, nedodržování hygieny.

8 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Úvaly, ISBN:


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“"

Podobné prezentace


Reklamy Google