Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková"— Transkript prezentace:

1 Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v listopadu 2011 Vzdělávací oblast - Informační a komunikační technologie Tematický okruh - Vyhledávání informací a komunikace Téma - Internet

2 Očekávaný výstup Metodické pokyny Zná význam pojmů Internet a web.
Prezentace slouží k seznámení s historií internetu. S ohledem na věk cílové skupiny objasňuje, jak internet funguje, jaké jsou nejrozšířenější služby internetu. Dále jsou vyjmenovány možnosti připojení k internetu. Na závěr žáci odpoví na kontrolní otázky.

3 Zdroje Kliparty MS Office http://ihistory.webzdarma.cz/index.php

4 Historie Vše začalo koncem 60. let 20. století projektem amerického ministerstva obrany, které chtělo prozkoumat možnosti výměny dat mezi velmi vzdálenými počítači. Toto dostala za úkol organizace ARPA - od ní je odvozen název ARPAnet, který je považován za předchůdce internetu. V rámci tohoto projektu byly nejdříve propojeny některé vojenské počítačové systémy. Později se postupně připojila většina amerických univerzit, úřadů a dalších veřejných institucí - tak získal Internet i "civilní" obsah. Nakonec získaly možnosti této celosvětové sítě i průmysl a obchod.

5 Rozšíření internetu Kolem roku 1993 se Internet dostává výrazněji do povědomí široké veřejnosti. Mnoho jednotlivců i celých firem náhle zjišťuje, že jejich případné připojení k Internetu by jim přineslo mnoho užitečného, a tak se skutečně připojují. Začínají využívat služby, které jsou jim prostřednictvím Internetu nabízeny, včetně služeb nabízených za úplatu - což dále zvyšuje zájem těch, kteří takovéto služby poskytují, motivuje je ke zdokonalování a rozšiřování své nabídky atd.

6 Co je to internet Internet je celosvětová počítačová síť, která spojuje jednotlivé menší sítě. Název pochází z anglického slova network (síť), podle něhož tradičně názvy amerických počítačových sítí končily „-net“, a mezinárodní (původně latinské) předpony inter- (mezi), vyjadřující, že internet propojil a vstřebal různé starší, dílčí, specializované nebo lokální sítě.

7 Jak internet funguje? Počítače připojené k Internetu mezi sebou komunikují na základě protokolů TCP/IP (Transmission Conrtol Protocol/Internet Protocol). Protokol označuje způsob přenosu dat. Pro možnou komunikaci počítačů mezi sebou byl zaveden jednotný systém adres - IP adresy, která se skládá ze čtyř dekadických čísel vzájemně oddělených tečkou a je pro každý počítač nebo síť jedinečná (např ). Protože přístupnější používat jména než čísla, byl v roce 1984 zaveden tzv. DNS (Domain Name System), který umožňuje převod IP adresy na symbolické jméno a opačně.

8 Služby internetu WWW (World Wide Web) ... Nejvíce využívaná služba Internetu založená na www stránkách (hypertextových dokumentech). (Electronic Mail) ... usnadňuje posílání zpráv mezi počítači připojenými k Internetu FTP (File Transfer Protocol) ... umožňuje přenos dat mezi dvěma k internetu připojenými počítači.

9 Připojení k internetu ADSL
Vysokorychlostní internet pomocí pevných telefonních linek. Je potřeba ADSL modem. Přes mobilní telefon Připojení, které se používá hlavně u notebooků. Kabelová televize Rychlé a kvalitní připojení, cenově velmi výhodné, závislé na dostupnosti kabelové televize. Je potřeba síťová karta a kabelový modem. Bezdrátové připojení Slouží většinou k připojení lokálních sítí k internetu nebo k realizaci bezdrátových lokálních sítí.

10 Připojení k internetu Wi-Fi (Wireless Fidelity)
Tato technologie je zejména v České republice velmi rozšířená pro poskytování připojení k internetu. Poskytovateli (providery) jsou budovány sítě vysílačů - přístupových bodů (access point - AP). Nutná podmínka je přímá viditelnost mezi AP. Optické systémy Používá světla k přenosu informací. Vysoká cena pokládání optických kabelů předurčuje tuto technologii pro páteřní sítě.

11 Otázky a úkoly Kdy došlo k rozšíření Internetu?
Co je to Internet? Kdy došlo k rozšíření Internetu? Jak se nazývá nejvíce využívaná služba Internetu? Jaké připojení k Internetu používáte doma? Jaké připojení k internetu máme ve škole? Zjisti, kdy se začal používat Internet v České republice.


Stáhnout ppt "Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková"

Podobné prezentace


Reklamy Google