Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení"— Transkript prezentace:

1 Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení
Střední odborná škola Otrokovice Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Vladimír Šafařík Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Vladimír Šafařík Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Tr-STr/3-SO-1/14 Název DUM Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 33-56-H/01 Obor vzdělávání Truhlář Vyučovací předmět Stavební truhlářství Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Sklo, tmel, těsnění, roleta, záclona Datum

3 Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení
Náplň výuky (obsah hodiny) Sklo a zasklení oken Těsnění oken Zacloňovací a zatemňovací zařízení

4 Sklo a zasklení oken Dřevěná okna zasklíváme taženým plochým sklem. Tloušťka skla je dána velikostí plochy křídla. Pro zasklívání běžných druhů oken se používá sklo tloušťky 3 – 5 mm. Určí se dle tabulek v normách jednotlivých druhů oken. Větší tloušťky skel se využívají jen pro speciální účely (rozhlasová a televizní studia).

5 Je-li požadován zvláštní druh skla, musí se v objednávce zvlášť
předepsat. Sklo se vsazuje do křídel nebo do rámu a upevňuje se tmelem nebo přišroubovanými zasklívacími lištami (dřevo, kov, jiné hmoty). Tabule skla se přiřízne tak, aby měla v polodrážce vůli minimálně 1 – 2 mm. Při zasklívání oken se sklo musí podtmelit. Pečlivým podtmelením a tmelením skla zabráníme snižování neprůzvučnosti, snížíme i tepelné ztráty a upevnění skla v křídle.

6 Obr. 1: Zasklení rámu s podtmelením
sklo podtmelení rám okna Obr. 1: Detail zasklení

7 Obr. 2 Diamantový řezák na sklo Obr. 3 Řezací kolečko

8 Těsnění oken Spáry ve styku rámu s konstrukcí stavby se těsní materiálem, jež zároveň pohlcuje zvuk (skelná vata, plst, pružné tmely atd.). K těsnění se využívalo v minulosti i skelných provazců (skelná vata opletená tenkou přízí). Před použitím se provazce máčely v řídkém tmelu, případně se těsnění doplnilo pružným tmelem.

9 Těsnění spár ve styku křídel s okenním rámem má probíhat v jedné rovině a
má být dle možnosti nepřerušované. Těsnícím materiálem mohou být kovové pásy, mechová pryž samotná nebo přitlačená lištou, papírové lepící pásky a pásky z plastu. Dříve byl velmi oblíbený tzv. kovotěs [1]. Toto těsnění snížilo především provzdušnění oken, prozvučnost byla snížena minimálně. Mechová pryž okysličováním ztrácí pružnost, stejně i plastové pásky. Těsnění se připevňuje až po zaschnutí vrchního krycího nátěru.

10 8 5 Obr. 4 Vtlačovací plastové těsnění Obr. 5
Dorazové gumové těsnění pro eurookna

11 Zacloňovací a zatemňovací zařízení
je řešeno různými způsoby. Závisí na druhu oken a na jejich použití. Zacloňovací zařízení – proti slunci nebo pro večerní umělé osvětlení je řešeno většinou roletou se samotočem nebo i kotoučem, skládací nebo shrnovací záclonou a nejnověji žaluziemi (kovové, plastové, dřevěné). Zatemňovací zařízení – bylo řešeno hustou zatemňovací tkaninou nepropouštějící světlo, jež bylo připevněno na válci otáčeném v ložiskách pomocí popruhů. Dodnes je tento systém využíván v různých laboratořích.

12 Obr. 6 Žaluzie interiérová

13 Obr. 7 Roleta se samotočem

14 Kontrolní otázky: Co určuje tloušťku skla pro zasklívání oken?
Jste schopni popsat podrobný postup zasklívání křídla? Jaké materiály se používají k těsnění oken? Jakým způsobem se řeší clonění oken a proč?

15 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

16 Seznam použité literatury:
[1] Arch. Jan Vinter – Karel Havránek, TRUHLÁŘSTVÍ – KONSTRUKCE pro 1. a 2. ročník středních průmyslových škol dřevařských, SNTL, Praha, 1979

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení"

Podobné prezentace


Reklamy Google