Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: V/2 Sada: Fyzika Vytvořeno: listopad 2011 Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9.

2 Magnetické pole cívky s proudem Fyzika Předmět: Ročník: 9. ročník
METODIKA Ročník: 9. ročník Fyzika, Peer Instruction, hlasovací zařízení, magnetické pole, cívka Klíčová slova: Jméno autora: Mgr. Jana Končelová ZŠ Lingua Universal, Sovova 2, Litoměřice Adresa školy:

3 Magnetické pole cívky s proudem
Nula 1 Magnetické pole cívky s proudem

4 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. Čemu je podobné magnetické pole cívky?

5 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu

6 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu Pomocí čeho můžeme pozorovat toto magnetické pole?

7 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu pole detekujeme pomocí magnetky

8 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu pole detekujeme pomocí magnetky učebnice strana 14 Magnetka se v poli cívky vychýlí – uvede se do pohybu.

9 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu pole detekujeme pomocí magnetky učebnice strana 14 Magnetka se v poli cívky vychýlí – uvede se do pohybu. vzájemně na sebe působí 2 magnetická pole: Jaká? ?pole?

10 Co už víme? Když cívkou prochází elektrický proud, vytvoří se v okolí cívky magnetické pole. pole podobné poli tyčového magnetu pole detekujeme pomocí magnetky učebnice strana 14 Magnetka se v poli cívky vychýlí – uvede se do pohybu. vzájemně na sebe působí 2 magnetická pole: magnetické pole cívky s proudem magnetické pole magnetky

11 Učebnice strana 14

12 Ve zmíněném pokusu se uvede do pohybu magnetka
Ve zmíněném pokusu se uvede do pohybu magnetka. Z jakého důvodu se nehýbe cívka? Protože působí pouze cívka na magnetku, ne naopak. cívka je mnohem těžší než magnetka. k pohybu cívky není důvod.

13 Ve zmíněném pokusu se uvede do pohybu magnetka
Ve zmíněném pokusu se uvede do pohybu magnetka. Z jakého důvodu se nehýbe cívka? Protože působí pouze cívka na magnetku, ne naopak. cívka je mnohem těžší než magnetka. k pohybu cívky není důvod.

14 Správná odpověď: B platí zákon akce a reakce
obě tělesa na sebe působí navzájem Za jaké podmínky bychom mohli pozorovat pohyb cívky?

15 Správná odpověď: B platí zákon akce a reakce
obě tělesa na sebe působí navzájem pokud by cívka byla lehčí než magnet, pozorovali bychom pohyb cívky

16 Učebnice strana 21

17 Popis pokusu podkovovitý magnet (magnet ve tvaru podkovy)
lehká cívka (má výrazně menší hmotnost než magnet) když cívkou prochází proud, má póly jako tyčový magnet Co se stane s cívkou (v cívce, kolem cívky) při uzavření elektrického obvodu? ...

18 Popis pokusu podkovovitý magnet (magnet ve tvaru podkovy)
lehká cívka (má výrazně menší hmotnost než magnet) když cívkou prochází proud, má póly jako tyčový magnet Co se stane s cívkou (v cívce, kolem cívky) při uzavření elektrického obvodu? začne skrz ní procházet elektrický proud kolem ní se vytvoří magnetické pole a?

19 Co se stane s cívkou při uzavření elektrického obvodu?
Až do otevření obvodu se bude točit. Nebude se vůbec pohybovat. Pootočí se. Dvě z předchozích odpovědí mohou být správné.

20 Co se stane s cívkou při uzavření elektrického obvodu?
Až do otevření obvodu se bude točit. Nebude se vůbec pohybovat. Pootočí se. Dvě z předchozích odpovědí mohou být správné.

21 Správná odpověď: D nesouhlasné póly se přitahují – cívka se pootočí tak, aby její severní pól (N) byl co nejblíže k jižnímu pólu magnetu (S) po tomto pootočení není důvod, aby se cívka dál pohybovala pokud by byla při uzavření obvodu cívka již v této poloze, neotočila by se vůbec

22 Působení magnetického pole na cívku s proudem
(Zápis, učebnice str. 21) cívka s proudem se může pootočit v magnetickém poli magnetu podobně jako magnetka (magnet) v poli cívky cívka se otočí tak, aby se k sobě přiblížily nesouhlasné póly

23 Zdroje Software: Microsoft Power Point 2003
Software: Qomo QClick, ARS V MAZUR, E Peer Instruction: A User’s Manual. Prentice Hall p., ISBN: R. KOLÁŘOVÁ BOHUNĚK, J., I. ŠTOLL, M. SVOBODA a M. WOLF. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Praha: Nakladatelství Prometheus, ISBN Vernier CZ - Vybavení pro výuku přírodovědných oborů – Hlasovací systém QClick. EDUFOR S.R.O. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google