Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_18 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: William Shakespeare – Romeo a Julie Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje: základní informace o životě a díle anglického spisovatele Williama Shakespeara. kontrolní otázky a odpovědi.

3 William Shakespeare * 23. 4. 1564 Stratford nad Avonou
† tamtéž

4 William Shakespeare - dílo
Historické hry : Jindřich IV., Jindřich V., Jindřich VI. (3 díly), Jindřich VIII., Richard II., Richard III., Král Jan. Komedie: Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Konec vše napraví, Večer tříkrálový, Kupec benátský, Veselé paničky windsorské, Komedie plná omylů, Jak se vám líbí, aj. Tragédie: Romeo a Julie, Hamlet, Král Lear, Macbeth, Antonius a Kleopatra, Othello, aj.

5 Romeo a Julie Místo: Verona v Itálii Doba děje: 16. století
Děj: tragédie se skládá z 5 dějství, hlavním tématem je tragická láska Romea a Julie, kteří pocházejí ze dvou znepřátelených rodů – Montéků (Romeo) a Kapuletů (Julie). Umělecké a jazykové prostředky: Poezie (vyšší vrstvy - Romeo, Julie) Próza (nižší vrstvy – chůva) Komické prvky nejsou ostře odděleny od tragických Blankvers – nerýmovaný pětistopý jambický verš Využití kontrastu Stavba dramatu – vzor antické tragédie, vyjádření veřejného mínění Prolog ve formě sonetu (znělka, 14 veršů).

6 Romeo a Julie - postavy Hlavní postavy:
Romeo – upřímně miluje Julii, ochotný pro ni obětovat vše, mění se v akceschopného muže, který je odhodlaný uskutečnit své představy o životě. Julie – 14leté děvče, věrně milující Romea, stává se z ní zralá žena. Další postavy: Františkánský mnich Vavřinec, hrabě Paris, Tybalt, Merkucio, rodiče Romea a Julie, chůva.

7 Romeo a Julie - obsah Romeo z rodu Monteků se na plese Kapuletů zamiluje do Julie. Oba si slibují věrnou lásku (balkónová scéna), kněz Vavřinec je tajně oddá v klášteře. Tybald, bratr Julie, odhalí totožnost Romea, dojde ke střetnutí, kde Romeo Tybalta zabije. Musí utéci z města. Je připra- vován sňatek Julie s Paridem. Pomáhá opět bratr Vavřinec. Nabízí Julii lahvičku s tajemným obsahem, který ji na 42 hodin uvede v zdánlivou smrt. Romeovi však vysvětlující zpráva není včas doručena. Dozvídá se o její „smrti“, netuší, že není skutečná. Přichází k hrobce, zabijí truchlícího Parida a otráví se jedem. Julie procitá, když vidí mrtvého Romea, probodne se jeho dýkou. Nad hrobem milenců uzavírají znepřátelené rody mír.

8 Obraz od Francesca Hayeze
Romeo a Julie Obraz od Francesca Hayeze

9 Romeo a Julie - citace JULIE Ach Romeo! Proč, proč jsi Romeo!
Zřekni se otce, zavrhni své jméno, nebo když nechceš, stačí tvůj slib lásky, a já se zřeknu jména Kapuletů. ROMEO (stranou) Mám ještě naslouchat, či mluvit hned? JULIE Jen tvoje jméno je můj nepřítel. Ty bys byl ty, i kdybys nebyl Montek.

10 Romeo a Julie - balet Romeo a Julie je též balet o 3 dějstvích
na motivy W. Shakespeara. Hudbu k baletu složil Sergej Prokofjev. Světová premiéra baletu Romeo a Julie se uskutečnila v Brně 30. prosince 1938.

11 Romeo a Julie Drama Romeo a Julie se tematicky i v názvu objevilo:
dramatická divadelní hra W. Shakespeara (1595) opera Charlese Gounoda (1867) balet Sergeje Prokofjeva (1936) film italsko-britský hraný z r. 1954 film anglický hraný z r oceněný cenou Americké akademie filmových umění - Oskar americký hraný film z r. 1996 Romeo a Julie na konci listopadu - český televizní film z r. 1971 Romeo a Julie (anime) – japonské anime na motivy Shakespearova příběhu muzikál Zdeňka Bartáka a Eduarda Krečmara kniha Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma.

12 Kontrolní otázky Kde se odehrává příběh Romea Julie?
Jedná se o komedii nebo tragédii? Jmenuj další postavy z tohoto dramatu. Jak se jmenovaly znepřátelené rody?

13 Odpovědi Romeo a Julie se odehrává v italské Veroně.
Jedná se o tragédii. Tybalt, Merkucio, hrabě Paris, mnich Vavřinec . Montekové a Kapuleti.

14 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: William Shakespeare [online]. c2013 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Romeo a Julie [online]. c2014 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Romeo a Julie (balet) [online]. c2013 [citováno 5. 01. 2014]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Romeo a Julie (opera) [online]. c2013 [citováno 5. 01. 2014]. Dostupný z WWW: <

15 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 159 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google