Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rakovina děložního čípku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rakovina děložního čípku"— Transkript prezentace:

1 Rakovina děložního čípku
Hedvika Němečková Univerzita Palckého PřF 2007/2008

2 Kapitoly: Pár slov úvodem Co je rakovina děložního čípku
Co způsobuje rakovinu děložního čípku Jak se infekce přenáší Možnosti vyšetření Prevence Mýty & fakta

3 … patří společně s rakovinou prsu, děložního těla a tlustého střeva k nejrozšířenějším ženským onemocněním. Jedná se o typ rakoviny, u kterého byla jasně prokázána přímá souvislost mezi virovou nákazou a následným onemocněním. Statistické údaje Celosvětově se ročně vyskytne kolem případů rakoviny děložního čípku a je zaznamenáno více než úmrtí. V Evropě je ročně zaznamenáno kolem nových případů a okolo úmrtí. Rakovina děložního čípku je v ČR každoročně diagnostikována u zhruba tisíce žen, téměř 400 z nich na tuto nemoc zemře. Jde o druhou nejčastěji se vyskytující rakovinu u žen (tou první je rakovina prsu) a současně o nejčastější příčinu úmrtí na onemocnění virového původu - předčí i takové infekce jako AIDS nebo žloutenky. Výskyt tohoto onemocnění u nás je jeden z nejvyšších v Evropě. Pohybuje se kolem 20 nových případů ročně na žen, což např. představuje čtyřnásobek oproti Finsku (5,3) nebo trojnásobek proti Holandsku (7,1). V USA a řadě západoevropských států je výskyt ve srovnání s naší republikou zhruba poloviční. . Výskyt tohoto onemocnění u nás je jeden z nejvyšších v Evropě. Pohybuje se kolem 20 nových případů ročně na žen, což např. představuje čtyřnásobek oproti Finsku (5,3) nebo trojnásobek proti Holandsku (7,1). V USA a řadě západoevropských států je výskyt ve srovnání s naší republikou zhruba poloviční.

4 Co je rakovina děložního čípku?
Děložní hrdlo se nachází na konci pochvy u vstupu do dělohy. Vnější část hrdla (čípek, latinsky cervix) vypadá jako hlavička hříbku, který má uprostřed malý otvor. Jestliže dochází na povrchu čípku k nekontrolovanému množení buněk změněných infekcí HPV, mluvíme o rakovině. K jejímu vzniku nedochází náhle: celý proces od počátečních stádií až po vznik rakoviny trvá léta.

5 Co způsobuje rakovinu děložního čípku?
Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

6 Jak se infekce přenáší? HPV viry se obvykle přenášejí sexuálním kontaktem. Nemusí to být jen sexuálním stykem, ale také dotykem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Proto kondom, který je velice účinnou ochranou před jinými sexuálně přenosnými nemocemi, zde není dostatečně účinným řešením. Nejde jen o to, kolik sexuálních partnerů žena za svůj život má, ale záleží také na sexuálním chování obou partnerů. S infekcí HPV se setká během života až 80 % žen, u většiny z nich však infekce samovolně odezní. U některých žen ale přetrvává, a právě ony mají zvýšené riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Navíc v průběhu života ženy může docházet k opakovaným infekcí

7 Možnosti vyšetření Změněné buňky lze již v počátečním stádiu zachytit pomocí cytologického stěru z děložního čípku, který bezbolestně provede gynekolog při pravidelné každoroční prohlídce. Stěr se pak odesílá do cytologické laboratoře, kde se zjišťuje, zda vzorek obsahuje již změněné buňky. Pokud byly ve stěru nalezeny, jedná se o tzv. abnormální cytologický nález. Zdaleka to ovšem nemusí znamenat, že máte rakovinu. Důležité ovšem je všechny pacientky s abnormálním nálezem pečlivě sledovat, aby se předešlo vzniku rakoviny. To může znamenat opakovaný stěr či detailnější vyšetření děložního čípku pomocí speciálního mikroskopu, tzv. kolposkopu. Zjistí-li lékař kolposkopií jakékoliv změny buněk na čípku, odebere tzv. biopsií malou část tkáně a odešle ji na další laboratorní vyšetření. Na základě jejich výsledků lékař stanoví optimální léčbu.

8 Pro léčbu se používá několik metod:
kryoterapie - odstranění změněné tkáně zmrazením laserová léčba - odstranění změněné tkáně laserem konizace - tkáň ve tvaru konusu se vyřízne pomocí jehly nebo skalpelu elektrická klička - dnes nejčastěji používaná metoda k odstranění tkáně pomocí drátěné kličky, která pro řez využívá energie nepoškozující termicky ani čípek, ani odstraněnou tkáň. brachyradioterapie – spočívá v aplikaci ionizujícího záření přímo do čípku děložního. V krátké celkové narkóze lékař do čípku zavede aplikátor, do kterého po uložení pacientky do speciální místnosti zavede vlastní zářič. Doba, po kterou je zářič zaveden, a počet opakování této aplikace závisí na typu používaného přístroje.

9 kombinace ozařování s chemoterapií - pacientce jsou podávána cytostatika, většinou nitrožilně. Ta mají schopnost ničit rychle se množící buňky nacházející se v nádorové tkáni a napomáhají tak v tomto případě účinku ozařování. Kombinace těchto dvou léčebných metod vede sice ke zvýšení protinádorového účinku, na druhou stranu dochází i ke kombinaci účinků nežádoucích. Proto je tato léčba vyhrazena pouze pro pacientky ve velmi dobrém celkovém zdravotním stavu.

10 Prevence: Účinná prevence rakoviny děložního čípku spočívá především v pravidelných gynekologických prohlídkách. Řada žen neví, proč by měla chodit na pravidelné gynekologické prohlídky spojené s odběrem cytologického stěru. Stěr dokáže odhalit změněné buňky na povrchu děložního čípku, a tím umožnit včasnou léčbu. Přestože tato metoda byla představena už v polovině 30. let minulého století, používá se stále v dnešních tzv. screeningových programech. V zemích, kde byly tyto programy úspěšně zavedeny, se výrazně snížil výskyt rakoviny děložního čípku. Navzdory těmto programům ale rakovina děložního čípku nevymizela.

11 Významnými rizikovými faktory pro vznik a vývoj onemocnění je kromě již zmíněného dlouhodobého přetrvávání HPV infekce v organizmu ženy i časné zahájení sexuálního života a rostoucí věk ženy. Prvním příznakem bývá zapáchající krvavý výtok a krvácení, ke kterému ochází zvláště po pohlavním styku. Později se může přidat bolest v podbřišku nebo příznaky vzniklé šířením nádoru do okolních tkání (obtíže při močení, krvácení z močové trubice či konečníku, otok dolních končetin vzniklý útlakem žilního či mízního systému apod.). Jedná se již o příznaky značně pokročilého onemocnění.

12 Jako další preventivní opatření do budoucna se jeví očkování
Jako další preventivní opatření do budoucna se jeví očkování. V tomto případě se jedná o vůbec první očkování proti rakovině! Očkování vyvíjené speciálně pro ženy by mělo ochránit proti nejvíce agresivním typům HPV a zabraňovat opakovanému vzniku infekce a snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny.

13 Mýty & fakta mýtus: Rakovina děložního čípku je dědičná. Fakt: Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí, která může vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku, a to bez ohledu na její rodinnou anamnézu. 2. mýtus: Rakovina děložního čípku postihuje málo žen. Fakt: Rakovina děložního čípku je druhou nejčastější rakovinou postihující ženy. Podle údajů WHO zemře každoročně na rakovinu děložního čípku žen a každý rok je diagnostikováno asi nových onemocnění. V Evropě se odhaduje na nových případů ročně a úmrtí. 3. mýtus: Rakovina děložního čípku postihuje pouze starší ženy. Fakt: Rakovina děložního čípku postihuje celosvětově více žen do 45 let než ostatní nádorová onemocnění včetně rakoviny prsu. U mladších i starších žen existuje riziko, že onemocní rakovinou děložního čípku, způsobenou infekcí onkogenními typy HPV viru.

14 4. mýtus: Vakcína proti rakovině děložního čípku pro ženy znamená, že už nebudou muset chodit na pravidelně gynekologické prohlídky. Fakt: Pravidelný screening společně s očkováním je pro ženu nejlepší možnou ochranou před onemocněním rakovinou děložního čípku. Výskyt rakoviny děložního čípku se v zemích s vysoce funkčním screeningem snížil o téměř %. Nicméně cytologické stěry jsou určeny k odhalení abnormálních buněk, ale ne k ochraně před přetrvávající infekcí viry HPV, a tudíž primárně nechrání před rakovinou děložního čípku. 5. mýtus: Cytologický stěr je prevencí rakoviny děložního čípku. Fakt: Riziko vzniku rakoviny děložního čípku je menší u žen, které pravidelně chodí na cytologický stěr, ale přesto se u nich onemocnění může vyskytnout. Pravidelný screening společně s očkováním je pro ženu nejlepší možnou ochranou před onemocněním rakovinou děložního čípku.

15 6. mýtus: Riziko infekce viry HPV hrozí pouze ženám, které měly více sexuálních partnerů. Fakt: Riziko nákazy viry HPV hrozí již při prvním sexuálním styku a přetrvává během života ženy i nadále. Až 80 % sexuálně aktivních žen se během života setká s HPV infekcí. 7. mýtus: Ženy, které už byly infikovány viry HPV, budou mít vytvořeny protilátky a nepotřebují se již očkovat. Fakt: Řada lidí, kteří se setkali s onkogenními viry HPV, si nevytvořila účinné protilátky, které by zabránily opakované infekci. Předcházející infekce nenavozuje vždy imunitu proti opakované infekci. 8. mýtus: Rakovina děložního čípku vykazuje jasné příznaky. Fakt: Vývoj od infekce HPV až k rakovině děložního čípku probíhá většinou bez příznaků a u většiny žen po dlouhou dobu.

16 Zdroje informací: http://www.cervarix.cz/informace-o-nemoci.html

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Rakovina děložního čípku"

Podobné prezentace


Reklamy Google