Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

R Y C H L O S T Michal Lehnert.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "R Y C H L O S T Michal Lehnert."— Transkript prezentace:

1 R Y C H L O S T Michal Lehnert

2 OSNOVA PŘEDNÁŠKY Charakteristika R, R jako faktor sportovních výkonů.
Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové aspekty R . Specifika tréninku R u dětí. Diagnostika R.

3 RYCHLOST Schopnost konat pohybovou činnost bez odporu nebo s malým odporem co nejrychleji.

4 RYCHLOST „koordinačně-kondiční“ schopnost
předpokladem pohybu provedeného vysokou až maximální rychlostí (ve smyslu fyzikálním) různý význam rychlosti (R) ve sportovních odvětvích vysoká genetická podmíněnost a nezávislost druhů R - vzít v úvahu při výběru talentů a v tréninku R ovlivněna ostatními motorickými schopnostmi

5 BIOLOGICKÉ ZÁKLADY Z anatomicko-fyziologického hlediska je R určena především: Nervovo-svalovou koordinací (rychlost vedení vzruchů, střídání kontrakce a relaxace) zastoupením rychlých svalových vláken (až 80-90%) a jejich rozměry) anaerobním alaktátovým energetickým systémem hormonálním působením (testosteron, kortizol…) pohyblivostí kloubních spojení antropometrickými ukazateli…

6 Komplexního pohybového
Jednoduchá Výběrová REAKČNÍ RYCHLOST AKČNÍ Jednotlivého pohybu (acyklická) Komplexního pohybového projevu

7 ČLENĚNÍ RYCHLOSTI A) Rychlost reakční - co nejrychlejší zahájení pohybu na podnět (zrakový, sluchový, taktilní, kinestetický). Jednoduchá (stanovená reakce na očekávaný nebo neočekávaný podnět). Výběrová (reakce na rozličné očekávané nebo nečekané podněty - pohyb soupeře, let míče, změna vnějších podmínek apod., na které sportovec reaguje některou ze zvládnutých a známých pohybových činností). -Prodloužena o rozhodování a volbu řešení. -Významně ovlivněna anticipací!

8 ČLENĚNÍ RYCHLOSTI B) Rychlost akční
Jednotlivého pohybu (acyklická) - jednorázové provedení pohybu s maximální rychlostí Komplexního pohybového projevu (nejčastěji jako R lokomoční) -R frekvenční -R akcelerační -R se změnou směru

9 ČLENĚNÍ RYCHLOSTI ???? B) Rychlost akční
Acyklická (jednotlivého pohybu ) - jednorázové provedení pohybu s maximální rychlostí Cyklická (nejčastěji jako R lokomoce) - co nejvyšší frekvence opakovaných stejných pohybů. Varianty: -R akcelerační -R frekvenční -R se změnou směru

10 METODIKA TRÉNINKU RYCHLOSTI
K dlouhodobé strategii rozvoje rychlostních schopností přistupujeme již v dětském věku od 8 do 10 let Maxima rychlostních schopností se dosahuje (až na některé výjimky) kolem 18 až 21 let To neznamená, že rychlostní trénink později opomíjíme !!!

11 METODIKA TRÉNINKU RYCHLOSTI
Odpočatý sportovec, prohřáté a uvolněné svalstvo. Maximální úsilí, koncentrace a motivace, zvládnutí techniky (kontrolovaný pohyb) . Metoda opakování: -doba cvičení do s (herní formou i déle) počet opakování v sérii 3-5 počet opakování v tréninkové jednotce do 15(20) - při poklesu rychlosti trénink ukončit -plný interval zotavení - 2-5(8) min, obvykle aktivní.

12 METODIKA TRÉNINKU RYCHLOSTI
Variabilita tréninku = prevence vzniku rychlostní bariéry. Zaměřit se na končetiny i trup. U dospělých převažuje specifický rychlostní trénink (pohyby, ve kterých se má dosáhnout co nejvyšší R). Využívat principu (metody) kontrastu, nadmaximální rychlosti. Využívat okamžité zpětné vazby (dosažený čas stanovit co nejpřesněji).

13 METODIKA TRÉNINKU RYCHLOSTI
Frekvenční rychlost – nejlépe při rychlosti 95 maxima. Rychlostní vytrvalost – volit specifické vzdálenosti. Silový trénink realizovat tak, aby mohla být S využita při rychlostních projevech (specifičnost, trénink rychlé a výbušné S, využívat doplňkových odporů…). S rostoucí koordinační náročností rychlostního výkonu se zvyšuje význam tréninku koordinačních schopností. V ročním cyklu 1-3x/týden, v přípravě po období zaměřeném na sílu a vytrvalost, částečně souběžně se silou.

14 SPECIFIKA TRÉNINKU U DĚTÍ
Využít citlivého období rozvoje: cca 8-12 (13) let, u chlapců i déle. Zařazovat široké spektrum cvičení, všechny druhy R. Dbát na technické provedení cvičení a na včasné propojení rychlosti a techniky (když technika v hrubých rysech zvládnuta). Trvání cvičení nejčastěji do 6(8) s. Trénovat v menších objemech, ale častěji. Upřednostňovat soutěžení.

15 DIAGNOSTIKA RYCHLOSTI
Diferencovaný přístup vzhledem k odlišnostem mezi jednotlivými druhy R. Terénní a laboratorní testy. Měří se většinou elektronicky (jinak pozor na chybu měření).

16 PŘÍKLAD DIAGNOSTIKY RYCHLOSTI
Reakční R (obvykle jednoduchá reakce) pomocí měřících přístrojů (reaktometrů), orientačně i terénními testy založenými na měření dráhy volně padajícího předmětu, který testovaná osoba zastavuje zachycením. Akcelerační R obvykle měřena současně s hodnocením rychlostně-silových charakteristik vyhodnocováním parametrů průběhů křivky síla – čas. Frekvenční R hodnocena tappingem rukou nebo nohou.

17 KONTROLNÍ OTÁZKY Charakterizujte R jako motorickou schopnost a jako faktor sportovních výkonů. Jakými předpoklady je R určena z biologického hlediska?. Jaké druhy R lze rozlišit? Objasněte základní požadavky na efektivní trénink R. Jaká jsou specifika tréninku R u dětí? Jak lze R diagnostikovat?


Stáhnout ppt "R Y C H L O S T Michal Lehnert."

Podobné prezentace


Reklamy Google