Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?"— Transkript prezentace:

1 Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
Skládání rychlostí Pomocí pohyblivého chodníku se můžeme rychle přesunout z jednoho konce odletové haly na druhý, neboť rychlost naší chůze a rychlost chodníku se sčítají. Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?

2 Kavárna Skládání rychlostí Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h.
Ve vztažné soustavě spojené s chodníkem se žena stále pohybuje rychlostí 4 km/h, stejně jako před tím v soustavě spojené s pozorovatelem na cestě. Žena se pohybuje rychlostí 9 km/h. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 4 km/h vůči chodníku. Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h. Kavárna

3 Skládání rychlostí

4 Kavárna Skládání rychlostí Žena se pohybuje rychlostí 4 km/h.
Žena se pohybuje rychlostí 1 km/h vzad. Kavárna Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 4 km/h vůči chodníku, ovšem opačným směrem. Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h.

5 Žena se nepohybuje vůbec.
Skládání rychlostí Žena se nepohybuje vůbec. Kavárna Chodník se pohybuje rychlostí 5 km/h, žena se pohybuje 5 km/h vůči chodníku, ovšem opačným směrem.

6 Kavárna Skládání rychlostí Studentka se pohybuje rychlostí 2 km/h.
Nezbedná studentka běží po chodníku v protisměru rychlostí 7 km/h.

7 Skládání rychlostí 60 kmh-1 40 kmh-1
S čím je spojena vztažná soustava, ve které měříme rychlosti, zapsané na tachometru auta? Jakou rychlost modrého auta naměří pozorovatel v červeném autě? Jakou rychlost červeného auta naměří pozorovatel v modrém autě? Jakou rychlost červeného auta vůči sobě sama naměří pozorovatel, sedící uvnitř auta?

8 Skládání rychlostí 60 kmh-1 40 kmh-1
Jakou rychlost modrého auta naměří pozorovatel v červeném autě? Jakou rychlost červeného auta naměří pozorovatel v modrém autě? Jakou rychlost modrého auta vůči sobě sama naměří pozorovatel, sedící uvnitř auta?

9 Kavárna Jak se situace liší? 2 km/h.
Vztažná soustava pevně spojená s pohyblivým chodníkem Vztažná soustava pevně spojená se zemí Červený jede 100 km/h. Modrý jede 100 km/h. Vztažná soustava pevně spojená se silnici.

10 Pohled z kabiny modrého auta
Silnice se pohybuje ve vztažné soustavě pevně spojené s modrým autem rychlostí 60 km/h. Červené auto se vzhledem k silnici pohybuje rychlostí 40 km/h.

11 Pohled z kabiny červeného auta
Silnice se pohybuje ve vztažné soustavě pevně spojené s červeným autem rychlostí 40 km/h. Modré auto se vzhledem k silnici pohybuje rychlostí 60 km/h.

12 Shrnutí Skládáme-li rychlosti pohybů, které probíhají v jedné
přímce, rychlosti se buď sčítají nebo odčítají – záleží na směru. Je třeba věnovat zvýšenou pozornost určení, ve které vztažné soustavě jsou rychlosti zadány (vzhledem k čemu) Veličiny, které mají kromě velikosti ještě směr, nazýváme vektory.


Stáhnout ppt "Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?"

Podobné prezentace


Reklamy Google