Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2.1-3 Pohyb hmotného bodu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2.1-3 Pohyb hmotného bodu."— Transkript prezentace:

1 2.1-3 Pohyb hmotného bodu

2 Kinematika HB Kinematika Hmotný bod
Popisuje pohyb tělesa bez ohledu na jeho příčiny. Hmotný bod Model nahrazující těleso, jehož rozměry a tvar nejsou při daném pohybu podstatné. Má hmotnost rovnou hmotnosti tělesa. Umístěn v těžišti tělesa.

3 Pohybuje se zaparkované auto, nebo ne?

4 Klid těles je relativní. Absolutní klid neexistuje.
Nemění se jeho poloha vzhledem k povrchu Země. Pohybuje se ale spolu se Zemí kolem Slunce. Pohyb zkoumaného tělesa vztahujeme ke vztažnému tělesu (např. k povrchu Země). Klid těles je relativní. Absolutní klid neexistuje. Popis klidu nebo pohybu tělesa závisí na volbě vztažného tělesa/vztažné soustavy.

5 Trajektorie a dráha HB Trajektorie je geometrická čára, kterou bod při pohybu opisuje. Dráha HB je délka trajektorie, kterou HB opíše za určitou dobu. Značíme ji s. Pohyb Přímočarý Křivočarý

6 Úlohy Hmotný bod se pohybuje z bodu A do bodu B B a) po přímce, b) po části kružnice. V kterém případě urazí větší dráhu? A Hmotný bod se pohybuje po ose x tak, že v čase t = 0 má souřadnici x1= 2 m a v čase t = 5 s má souřadnici x2 = 8 m. Jaký pohyb koná a jakou dráhu urazí za dobu 5 s?

7 Rychlost HB Okamžitá rychlost hmotného bodu je dána podílem kde Dt je velmi malé. Má směr tečny k trajektorii a je orientována ve směru změny polohového vektoru.

8 Podle toho, zda se během pohybu velikost okamžité rychlosti mění či nemění, rozlišujeme
rovnoměrný nerovnoměrný

9 Průměrná rychlost nebo

10 Jednotky rychlosti 1 m.s-1 3,6 km.h-1 10 m.s-1 36 km.h-1 15 m.s-1


Stáhnout ppt "2.1-3 Pohyb hmotného bodu."

Podobné prezentace


Reklamy Google