Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČR součást společenstva hospodářsky vyspělých států, Sousední státy ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČR součást společenstva hospodářsky vyspělých států, Sousední státy ČR"— Transkript prezentace:

1 ČR součást společenstva hospodářsky vyspělých států, Sousední státy ČR
EVROPA I. DUM 15/2 ČR součást společenstva hospodářsky vyspělých států, Sousední státy ČR

2 Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU peníze školám“ Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Týnec, okres Břeclav Název materiálu: EVROPA I. Anotace: Metodický materiál do výuky ČaJS (vlastivědy), s mapkami a základními informacemi, mezipředmětové propojení předmětu matematika, hudební výchova. Autor materiálu: Kateřina Bartošová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Předmět: ČaJS (Vlastivěda), 5.ročník Sada: 32-XX Číslo DUM: 32-XX-YY Jazyk: Český jazyk Druh učebního materiálu: metodický materiál Cílová skupina: žák Typ vzdělání: základní vzdělání Věková skupina: 5.r. ZŠ Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Ověřující učitel: Kateřina Bartošová Třída: 5.třída Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

3

4 ČR – SRDCE EVROPY Česká republika, je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Sousedí na západě s Německem (délka hranice 810 km), na severu s Polskem (762 km), na východě se Slovenskem (252 km) a na jihu s Rakouskem (466 km). Rozkládá se na území tří historických zemí – Čech, Moravy a části Slezska – na ploše 78 867 km2. V roce 2011 v Česku žilo přibližně 10,5 milionu obyvatel. Administrativně se dělí na 14 samosprávných krajů. Hlavním městem je Praha. Jako subjekt mezinárodního práva vznikla Česká republika, po rozdělení Československa, 1. ledna 1993. Ve světě je rozšířeno naše sklo, porcelán a keramika. Známý je také český chmel a pivo, osobní automobily. V České republice jsou vhodné podmínky pro zemědělství. Dováží se k nám ropa, zemní plyn a suroviny pro chemický průmysl.

5 Mezinárodní organizace
Evropské státy usilují o vytvoření jednotné Evropy, o sjednocení všech evropských zemí Evropské unie (EU). Státy spolu hospodaří, spolupracují, používají jednotnou měnu. UNESCO – podporuje vzdělávání obyvatelstva a chrání kulturní a přírodní památky celosvětového významu. Součástí UNESCO je Dětský fond UNICEF, organizuje a financuje pomoc dětem. Severoatlantická aliance NATO – společenství států za udržení míru a bezpečnosti v Evropě i ve světě. ČR je členem OSN, NATO a EU. ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ (OSN) – dbá na zajištění míru a bezpečnosti ve světě a snaží se zlepšit hospodářskou, kulturní, zdravotní a sociální úroveň obyvatel na Zemi. Součástí OSN je Rada bezpečnosti, která se snaží o zachování míru na Zemi

6 EVROPSKÁ UNIE Evropské státy usilují o vytvoření jednotné Evropy, o sjednocení všech evropských zemí Evropské unie (EU). Státy spolu hospodaří, spolupracují, používají jednotnou měnu EURO. EU sdružuje v současné době 27 států. Česká republika je členem EU od 1. Května 2004. Sídlo významných mezinárodních institucí EU JE V Bruselu.

7 SLOVENSKO Slovenská republika vznikla rozdělením Československa Žije zde asi 5 milionů obyvatel mluvících slovensky. Území je většinou hornaté.Karpaty, Nízké Tatry, Vysoké Tatry.Nejvyšší hora – Gerlachovský štít (2655 m n m.) Hlavní město – Bratislava leží v Podunajské nížině. Nejznámější řeky Dunaj, Váh. Zemědělství – kukuřice,pšenice,ovoce,zelenina, pastevectví – krávy a ovce. Průmysl – hutní a chemický Členství v NATO a EU.

8 Otázky SLOVENSKO 1. Se kterými státy Slovensko sousedí ? 2. Jaký dopravní význam má řeka Dunaj? 3. Jak přírodní podmínky, zejména rozložení hor, ovlivnily rozmístění obyvatelstva Slovenska a zemědělskou výrobu? 4. Na která místa Slovenska přijíždí mnoho zahraničních návštěvníků a proč? Učebnice str 1. Jak se jmenuje slovenský závod vyrábějící pohonné hmoty, stejný název mají i čerpací stanice? 2. Kdo byl Juraj Jánošík? 3. Žijí ve slovenských horách medvědi a vlci? 4. Co jsou halušky s brynzou? 5. Víte co znamenají slova: Ceruzka Čučoriedky Ťava Korytnačka Jedáleň Parkovisko Izba

9 POLSKO Rozloha – 321 685 km² Počet obyvatel – 38,6 mil.
Hlavní město Varšava Úřední jazyk - polština Větší města – Krakov, Lodž,Vroclav,Katovice,Štětín Povrch – převážně nížiny, na jihu hranic Vysoké Tatry a Krkonoše. Vodstvo – Visla protéká Varšavou, Odra – řeky se vlévají do Baltského moře. Zemědělství – orná půda – především brambory. Rybolov. Průmysl – zásoby černého uhlí,soli,železné rudy,síry.Textilní a chemický průmysl,výroba lodí a strojírenský průmysl. Členství v NATO a EU.

10 Otázky POLSKO Země, se kterými Polsko sousedí?
Nejvyšší hora Polska? Je vyšší než Sněžka? Který velký levostranný přítok Odry pramení v ČR? Odpadní vody z českých měst Ostravy, Opavy, Liberce a Jablonce nad Nisou mohou znečistit Baltské moře? Ano – Ne, a proč? Srovnejte velikost ČR a Polska. Vyhledejte města, o kterých jste se dočetli v textu učebnice str. 48 a 49. Čím jsou významná? Které z uvedených potravin mohou pocházet z Polska? Banány, citrony, olivový olej, pomeranče, rybí konzerva, brambory. Jaké národnosti byl papež Jan Pavel II.? Jakou měnou byste platili v Polsku? Které hlavní město má větší počet obyvatel, Varšava nebo Praha? Obsazením Polska začala 2. světová válka – zjistěte přesné datum této události. Porovnejte vlajky Polska a Rakouska.

11 NĚMECKO Přes 80 milionů obyvatel mluvících německy
Hlavní město – Berlín Větší města – Hamburk, Mnichov,Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem, Drážďany Povrch –nížinatý – budování říčních průplavů, na jihu hornatý- velehory Alpy. Vodstvo – Labe,Rýn,Mohan, Dunaj Na Labi leží Drážďany a v jeho ústí do Severního moře Hamburk – největší přístav Na Mohanu vtékající do Rýna, leží Frankfurt nad Mohanem – největší letiště

12 Zemědělství – chmel,brambory,obiloviny, ovoce a zelenina,vinná réva
Zemědělství – chmel,brambory,obiloviny, ovoce a zelenina,vinná réva. Řada potravin se dováží Průmysl – nejsilnější hospodářský stát. Těžba hnědého a černého uhlí,draselné soli. Rozvinutý průmysl – řada surovin se musí dovážet Výroba dopravních prostředků a chemických výrobků Členství v NATO a EU.

13 Otázky NĚMECKO Země, se kterými Německo sousedí?
Nejvyšší hora Německa? Je vyšší než Sněžka? Které řeky ústí na území Německa do Severního moře? Pokuste se vysvětlit, co způsobilo, že na severu Německa vznikla jezera. Zjistěte, zda je možno proplout dopravními loděmi ze Severního do Černého moře. Průplav Dunaj-Odra-Labe Vlak: Do Mnichova můžeme cestovat i vlakem. Z jízdního řádu jsme vyčetli tyto údaje: Rychlík Franz Kafka Praha, Hlavní nádraží - odjezd v 9:06 /přes Beroun, Plzeň, Regensburg/ Mnichov Hbf - příjezd v 15:15 Zjisti, za jak dlouho bychom do Mnichova dorazili tímto rychlíkem.  Letadlo: Z letiště v Praze Ruzyni létá do Mnichova i pravidelná letecká linka. Jaká je vzdušná vzdálenost těchto dvou měst, jestliže na mapě s měřítkem  : jsou od sebe vzdálena 6 cm? Jakou dobu asi poletíš, když průměrná rychlost letadla je 300 km/h? Měřítko: 1 : 1 000 000 (čti jedna ku jednomu milionu) znamená, že 1 cm na mapě je ve skutečnosti 1 000 000 cm, to je 10 km. 1 m = ……….cm, km = ……….m 1 km = ……………………cm 6. Jaký zvolíš dopravní prostředek? Automobil: Vzdálenost mezi Prahou a Mnichovem je po silnici 360 km. Vypočítej, za jak dlouho urazí tuto cestu osobní automobil jedoucí průměrnou rychlostí 80 km/h ?

14 RAKOUSKO Hlavní město – Vídeň, úřední jazyk - němčina
Další větší města : Linec, Salcburk, Graz, Innsbruck Území je většinou hornaté – Alpy (hora Grossglockner m n.m.) , porostlé lesy, Vodstvo – Dunaj, protéká celým územím a je využíván pro říční dopravu ( Linec, Vídeň) Zemědělství – nížina okolo Vídně – obiloviny,zelenina a ovoce, vinná réva. V podhorských oblastech – pastviny pro hospod.zvířata Průmysl – dřevozpracující průmysl,těžba soli,vodní elektrárny, většinu surovin musí dovážet

15 Otázky Rakousko Rakousko leží na které světové straně od České republiky? S kolika státy celkem hraničí? Na západě s ? ? Na jihu s ? ? Na východě s ? ? Na severu ? ? Rakousko je spolkovou republikou složenou z 9 zemí. V jejím čele stojí (hlava státu)? Většinu povrchu pokrývá nejvyšší pohoří Evropy ……? Nížinu najdeme jen na (světová strana) Rakouska? Mezi velká a významná města patří například (4 města)? Který hraniční přechod je nejblíže naší obci? Jaká je vzdušná vzdálenost z Týnce do Vídně? Využij mapu Evropy. Vlak z Prahy do Vídně ujede 400 km. Jeho průměrná rychlost je 80 km/h. Jak dlouho byste tímto vlakem jeli? Pomocí internetu najděte vlakové nebo autobusové spojení mezi Břeclaví a Vídní. Zjistěte kdo to byl Wolfgang Amadeus Mozart. Kouzelná flétna, Malá noční hudba Zjistěte něco o zábavném parku Prátr.

16

17

18 ČR je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě.
Sousedí na západě s Německem (délka hranice 810 km), na severu s Polskem (762 km), na východě se Slovenskem (252 km) a na jihu s Rakouskem (466 km). Celková délka ČR 2290 km. Rozkládá se na ploše 78 867 km2. Příslušníci národnostních menšin jsou např. Poláci, Němci a Rómové. Počet obyvatel - 10,5 milionu. 1. května 2004 vstoupila ČR do Evropské unie, která usiluje o vytvoření jednotné Evropy – sjednocení všech evropských zemí. Státy spolu hospodaří, spolupracují, používají jednotnou měnu. K EU se připojují průběžně další státy, které mají zájem stát se jejími členy a jejichž občané v referendu o přistoupení k EU odhlasovali většinově „ano“. Státy EU

19 Úmoří je území odkud tečou všechny vody do jednoho moře.
Labe odvádí vody z Čech do Severního moře. Morava odvádí vody z Moravy, na Slovensku se vlévá do Dunaje, který ústí do Černého moře. Odra teče přes Polsko do Baltského moře.

20

21 zdroj

22 zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Dunaj
Učebnice Vlastivěda 5, ČR jako součást Evropy. SNP Brno Nová Škola ISBN: X Učebnice Vlastivěda 4, Poznáváme naší vlast. SNP Brno Nová Škola ISBN:


Stáhnout ppt "ČR součást společenstva hospodářsky vyspělých států, Sousední státy ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google