Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_186_Tepelná výměna AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje změna vnitřní energie tělesa tepelnou výměnou, vedením, prouděním a zářením /sáláním/, principy s příklady jednotlivých způsobů vedení tepla, základní charakteristiky přenosů tepla. Určeno pro osmý ročník.

3 Přenos vnitřní energie vedením.
Přenos vnitřní energie prouděním. Přenos vnitřní energie zářením /sáláním/.

4 Přenos vnitřní energie vedením
Na obrázcích je elektrická žehlička a elektrická pájka. Jaký druh energie obě zařízení přeměňují v tepelnou energii?

5 Kdy mluvíme o tepelné výměně vedením?
Pokud jsou tělesa v klidu (nekoná se práce) a vzájemně se dotýkají. Podmínkou je, aby obě tělesa měla různou teplotu. Teplo pak přechází z tělesa teplejšího na chladnější. Tepelná výměna vedením probíhá hlavně u pevných látek. Tepelná výměna je podmíněna vodivostí látky.

6 Kdy mluvíme o tepelné výměně vedením?/další definice /
Největší tepelnou vodivost mají kovy, čehož se využívá v technice při konstrukci vařičů, radiátorů ústředního topení apod. Kov, který je dobrým vodičem elektřiny, je také dobrým vodičem tepla.

7 Tepelná výměna prouděním
Přenos vnitřní energie zářením Přenos vnitřní energie zářením Přenos vnitřní energie zářením Tepelná výměna prouděním, je pro vaření pokrmů zcela nezbytná, a to tak že teplá voda zahřátím proudí nahoru a studená dolů, vlivem různých hustot.

8 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
Pokud se výměna tepelné energie uskutečňuje vyzařováním nebo pohlcováním elektromagnetického záření. Vysílání záření je podmíněno tepelným pohybem atomů a molekul tělesa. Při vyslání tepelného záření se vnitřní energie tělesa zmenší. U tělesa, které toto záření přijme, se naopak energie zvýší.

9 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
Pomocí tepelného záření se může vnitřní energie těles zvýšit i tehdy, jsou-li oddělena vakuovou vrstvou. Zářením se např. dostává na Zemi tepelná enrgie ze Slunce.

10 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
Sálání je přirozená vlastnost těles. Každé těleso vysílá záření. Dopadne-li toto záření na jiné těleso, je částečně pohlceno a částečně se odráží. Pohlcené záření způsobuje zvýšení vnitřní energie tělesa.

11 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
Pohltivost a odrazivost záření u tělesa závisí především na jakosti povrchu a na jeho barvě. V praxi má tento poznatek význam především při konstrukci různých zařízení, např. bílých chladniček a mrazáků, aby se co nejvíce záření odrazilo. V létě nosíme světlé oblečení, aby se záření odrazilo. Chceme-li, aby se co nejvíce záření pohltilo, volíme černou barvu povrchu.

12 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
Jak to vypadá s úplně černým tělesem? Je to fyzikální model tělesa, které pohlcuje veškeré záření, které na ně dopadá. Nedochází u něj k žádnému odrazu záření, funguje jako dokonalý zářič energie.

13 Kdy mluvíme o tepelné výměně zářením?
S teplem bychom měli umět hospodařit a omezit ztráty tepla unikajícího do okolí. Tepelné ztráty jsou také podstatně ovlivněné velikostí a uspořádáním otvorů oken a dveří, ale samozřejmě i zvyklostmi větrání.

14 zápis Teplo souvisí s vnitřní energií těles.
Přechází vždy z tělesa teplejšího na chladnější, dokud se teploty těles nevyrovnají. Způsob přechodu mezi tělesy nebo soustavami se děje vedením, prouděním a zářením (sáláním).

15 Použité obrázky – Wikipedia
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007, microsoft.com Soubor:Electric iron lie.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 17:52, last modified on , 17:52 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google