Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast: Matematika Tematická oblast: Výpočet povrchů a objemů těles Téma: Povrch a objem válce Ročník: 3. Datum vytvoření: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_ MAT Anotace: Žáci si procvičí znalosti získané v předešlých hodinách. Slovní úlohy jsou zaměřené na výpočty povrchu a objemu válce. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Inovativní je zejména bohatým autorským obrazovým materiálem, který výrazně zvyšuje jeho názornost a usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU. Využívání animačních efektů ze sady Office 2010 udržuje pozornost žáků a ilustrační příklady zvyšují jejich aktivitu. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro procvičování v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Příklady ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i jako samostatný test.

2 Povrch a objem válce Procvičování

3 Zopakujme si: Co je podstavou a pláštěm válce?
Jak spočítáme povrch a objem válce? podstavou je kruh a pláštěm je obdélník

4 V nádrži tvaru válce s vnitřním průměrem dna 6 m je 942 hl vody
V nádrži tvaru válce s vnitřním průměrem dna 6 m je 942 hl vody. Voda sahá do 2/3 hloubky nádrže. Vypočítejte hloubku nádrže. Silo tvaru válce má průměr 4 m a výšku 5 m. Kolik takových sil je třeba na uskladnění 430 m3 siláže? Kolem nádrže tvaru válce o vnějším průměru 3 m má být vybetonován pás o šířce 0,5 m. Tloušťka pásu má být 10 cm. Kolik cementu je na pás potřeba, je-li na 1m3 betonu potřeba 200 kg cementu?

5 1. V nádrži tvaru válce s vnitřním průměrem dna 6 m je 942 hl vody
1. V nádrži tvaru válce s vnitřním průměrem dna 6 m je 942 hl vody. Voda sahá do 2/3 hloubky nádrže. Vypočítejte hloubku nádrže. 6 m l jsou 2/3 z celkového objemu, celkový objem je tedy l 942 hl =2/3 objemu Nádrž je hluboká 5 m.

6 2. Silo tvaru válce má průměr 4 m a výšku 5m
2. Silo tvaru válce má průměr 4 m a výšku 5m. Kolik takových sil je třeba na uskladnění 430 m3 siláže? Obrázek č. 1 Na uskladnění 430 m3 siláže je potřeba 7 sil daných rozměrů.

7 3. Kolem nádrže tvaru válce o vnějším průměru 3 m má být vybetonován pás o šířce 0,5 m. Tloušťka pásu má být 10 cm. Kolik cementu je na pás potřeba, je-li na 1m3 betonu potřeba 200 kg cementu? 3 0,5 10 cm Celkem je potřeba 110 kg cementu.

8 Zdroje: Obrázek č. 1: Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autorka výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google