Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Future tenses – budoucí časy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Future tenses – budoucí časy"— Transkript prezentace:

1 Future tenses – budoucí časy
WILL GOING TO PRŮBĚHOVÝ ČAS

2 WILL TVOŘENÍ Podmět + will + infinitiv + zbytek věty.
I will buy a new car. Zkráceně: I‘ll buy a new car. I‘ll come back. Tvar slovesa bez „to“

3 ZÁPOR A OTÁZKA Tvoření záporu a otázky: ZÁPOR
Podmět + WILL NOT – WON‘T + sloveso v infititivu + zbytek věty. I will not (won‘t) buy a new car př. He won‘t come back. She will not go to cinema OTÁZKA WILL + podmět + sloveso + zbytek věty. př. Will you come back? Will she go to cinema?

4 POUŽITÍ Co si myslím o budoucnosti . Právě se rozhodujeme.
př. Gracy will not pass the exam. It will rain. Právě se rozhodujeme. př. I will help you with this luggage. Pomůžu vám s tímto kufrem. I will probably leave her. Pravděpodobně ji opustím. Sliby, objednání, prosby, varování, výhrůžky př. I'll kill you if you touch her again.

5 GOING TO TVOŘENÍ I am GOING TO come back.
Podmět + to be + GOING TO + sloveso + zbytek věty. I am GOING TO come back. Používáme slovesa v infinitivu bez „to“ Otázku a zápor tvoříme podobně jen přehodíme slovosled Is/are + podmět + sloveso + zbytek věty? Podmět + is not / are not (isn‘t / aren‘t) + sloveso + zbytek věty.

6 POUŽITÍ Oznamujeme své plány .
př. I am going to ask her. Přemýšlel/a jsem o tom, a opravdu se jí zeptám. I am going to buy a new car. Promyslel/a jsem si dopředu, že budu kupovat nové auto. Předvídáme, že se něco stane, na základě patrných důkazů . př.It is going to rain. Bude pršet, neboť vidím, že jsou černé mraky a spadla první kapka.

7 PRŮBĚHOVÝ ČAS TVOŘENÍ Podmět + tvar BE + sloveso - ing + zbytek věty.
I am speaking English. Otázku a zápor tvoříme podobně jen přehodíme slovosled Is/are + podmět + sloveso - ing + zbytek věty? Podmět + is not / are not (isn‘t / aren‘t) + sloveso – ing + zbytek věty.

8 POUŽITÍ Když téměř na 100% víme, co se stane, neboť my sami jsme si budoucnost naplánovali a zařídili. př. I am seeing Helen next Friday. Už jsem si to s Helenou domluvil/a, že ji navštívím. Když mluvíme nebo se ptáme na blízkou budoucnost. př. What are you doing tonight? Předpokládám, že dotázaná osoba ví, co bude dělat. I am watching TV tonight. Je to "dnes večer", takže se předpokládá, že vím, co budu dělat.

9 Srovnání I WILL go to the party. Půjdu na párty, právě mě
to napadlo. I am GOING TO GO TO the party this weekend. Chystám se na víkendovou párty, už jsem to promýšlel/a, ale ještě jsem nic nezařídil/a. I am GOING to the party this Saturday. Je na 100% jasné, že jdu na párty, už to mám domluvené.

10 SHRNUTÍ WILL GOING TO PRŮBĚHOVÝ ČAS
hádáte, co se stane, či reagujete spontánně GOING TO máte určité záležitosti promyšlené a naplánované PRŮBĚHOVÝ ČAS víte, že se daná situace stane (téměř) na 100%.

11 TEST Can I borrow your car? _________ by 10 o'clock, I promise. I'll be back . Jedná se o slib, u slibů používáme WILL. I'm going to be back Tato vazba by pouze říkala, co má v plánu udělat, nejednalo by se však o slib. 2) Can I help you, sir? -- Yes, _________ a coffee and a tuna sandwich. I'll have Dotyčný si objednává v restauraci, proto používá budoucnost s WILL. I'm going to have Pomocí této vazby by pouze oznamoval, co má v plánu udělat, nic by si však neobjednával a nic by taky asi nedostal. 3) Do you know about Claire? _________ a baby! She'll have SHE'LL HAVE A BABY by znamenalo, že prostě jednou bude mít díte. She's going to have Říkáme, že čeká dítě, je těhotná, je to tedy vyjádření něčeho, co se stane v budoucnosti, založené na něčem, pro co již jsou nyní důkazy - už teď je těhotná. 4) "I'm really tired." -- "_________ you home if you want." I'll take Jedná se o nabídku svezení domů, proto budoucnost s WILL. Také to lze brát jako momentální rozhodnotí, které člověk udělal na základě toho, že ten druhý řekl, že je unavený. I'm going to take Toto by znamenalo, že dotyčný již byl rozhodnutý ho vzít domů. To by však nebylo podmíněné tím, co právě řekl, či jestli vůbec vzít domů chce.

12 Konec prezentace, děkuji za pozornost
Tomáš Jakubec


Stáhnout ppt "Future tenses – budoucí časy"

Podobné prezentace


Reklamy Google