Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY"— Transkript prezentace:

1 13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

2 ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA
Skládala se ze čtyř zemí : Čech (s hlavním městem Prahou), z Moravy a Slezska (Brno), ze Slovenska (Bratislava), a z Podkarpatské Rusi (Užhorod)

3 ČR – DEMOKRATICKÝ STÁT Demokracie - vláda lidu, (původně z řeckého demos- lid a kratein- vládnout), je forma vlády, případně státu, ve které je zdrojem moci lid. První zvolený prezident – T.G.Masaryk Na vládě se podíleli volení zástupci občanů. Základem státu - ústava – rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství a národnosti. Ženy plná rovnoprávnost s muži. Menšiny – Němci, Maďaři, Rusíni, Ukrajinci, Poláci. Hospodářsky nejvyspělejší české země, méně Slovensko a ještě chudší byla Podkarpatská Rus.

4 Baťovy závody Baťovy závody vyrostly z malé ševcovské dílny.
Tomáš Baťa – zavádění nových amerických způsobů – pásová výroba. Dělníci - vysoké platy, moderní domky, možnost profesního postupu. T. Baťa si získal popularitu a úctu u pracujícího lidu. Víte, čím byla a dosud je charakteristická cena „baťovek“ ?

5 Made in Czechoslovakia
Z ČSR se do světa vyvážely vedle obuvnického zboží také stroje, sklo, textil. ČSR se stalo jedním z nejvyspělejších průmyslových států Evropy. Zlepšily se životní podmínky dělníků, byla zavedena osmihodinová pracovní doba. Zemědělství – velkostatky byly rozděleny drobným rolníkům. Ze zemědělských produktů se ve světě staly nejznámějšími český cukr, pivo a chmel. Hospodářský růst byl přerušen v období celosvětové „velké hospodářské krize“

6 ŠKODOVY ZÁVODY roku 1859 hrabě Valdštejn založil v Plzni pobočku své slévárny a strojírny. Vyráběla se zde zařízení pro pivovary, cukrovary, doly, parní stroje, kotle, ocelové mostní konstrukce, zařízení pro železnice atd. Roku 1869 Emil Škoda (Škodovy závody). V roce 1899 se firma orientovala především na výrobu zbraní. V té době byla největším průmyslovým podnikem Rakousko-Uherska. Po vzniku Československa v roce 1918 firma rozšířila svůj záběr např. o výrobu lokomotiv, automobilů, letadel, lodí atd. V té době pracovalo ve Škodovce více než lidí. V roce 1925 do ní byla začleněna dosavadní firma Laurin & Klement

7 Kulturní život mezi válkami
Hrůzy válek a jejich nesmyslnost zobrazil humornou formou Jaroslav Hašek - Dobrý voják Švejk – v hospodě Karel Poláček – Bylo nás pět (předválečné Československo)- Otakárek obchodník Jaroslav Foglar – Rychlé šípy Josef Čapek psal povídky, romány, pohádky – O pejskovi a kočičce Josef Skupa – Spejbl a Hurvínek Karel Čapek – autor divadelních her, románů, povídek – Hovory s TGM, Dášenka , R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti) je vědeckofantastické drama OSVOBOZENÉ DIVADLO Jiří Voskovec, Jan Werich, Jaroslav Ježek – narodilo se štěně , Lano-li nenapne-li se ,Stonožka

8 Rozvíjela se literatura, malířství, sochařství, hudba, divadlo, sport a školství.
Začal vysílat Československý rozhlas, vznikaly nové vysoké školy (Masarykova univerzita v Brně). Nejpopulárnějším sportem byla kopaná, (ACS Sparta a SK Slavia měly vlastní stadióny), lední hokej – hokejisté se zúčastnili i olympijských her. Největším sportovním spolkem byl Sokol- Všesokolské slety.

9 Jak se tehdy žilo? Poctivá práce řemeslníka, dělníka, učitele či lékaře byla ctěna a zaručovala slušný život jeho rodině. Lajdáctví a nepoctivost se odsuzovaly. Lidé si víc vážili vzdělání a vzdělaných občanů. Lidé byli více skromní a spořiví, zbytečně neutráceli. Ženy nechodily do práce, protože je muži uživili. Život byl mnohem méně uspěchaný než nyní, lidé měli více času na sebe a svou rodinu. Ve vzájemných vztazích bylo více úcty, slušnosti a zdvořilosti. Pracovalo se od pondělí do soboty, v neděli se vyráželo na výlety- pěšky, vlakem, autobusem nebo výletním parníkem. Oblíbenou zábavou byl biograf, kde se hrály zpočátku němé filmy. Oblibu si získával i rozhlas.

10 Život za první republiky
Průmysl - vznikaly nové průmyslové podniky, nejznámější byly Baťovy závody ve Zlíně - byla zavedena osmihodinová pracovní doba Zemědělství – velkostatky patřící šlechtě a církvi byly rozděleny drobným rolníkům - převládala ruční práce, která zůstávala namáhavou - nejznámější ve světě chmel, cukr a pivo Kultura – Jiří Voskovec a Jan Werich založili Osvobozené divadlo, pro které psali hry plné humoru, satiry a písní (skladatel Jaroslav Ježek) - spisovatel Karel Čapek (hovory s TGM, R.U.R., Dášenka) Jak se žilo? Poctivá práce zaručovala slušný život pro celou rodinu. Nepoctivost a lajdáctví se odsuzovalo. Lidé si vážili vzdělání. Lidé byli víc skromní a spořiví. Život byl méně uspěchaný, bylo více času na rodinu. Oblíbenou zábavou byl biograf.

11 Otázky Vysvětli pojem Demokracie Co zajišťovala ústava pro občany?
Vyjmenuj menšiny, které v naší zemi žily. Které země První republiky byly nejrozvinutější? Která země První republiky byla nejzaostalejší? Který nejznámější průmyslový podnik v této době vznikl, co vyráběl? Lišila se pracovní doba dělníků tehdy a dnes? Které naše zboží se vyváželo do zahraničí? Kdo založil Osvobozené divadlo, co o něm víš? Jmenuj alespoň 3 spisovatele tvořící v tomto období. Co z tehdejšího způsobu života bys rád přenesl do toho dnešního?

12 Prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola
Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k


Stáhnout ppt "13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google