Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HLAVNÍ PANEL tlačítko START

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HLAVNÍ PANEL tlačítko START"— Transkript prezentace:

1 HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Windows 7 HLAVNÍ PANEL tlačítko START

2 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: ICT, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Operační systém Windows 7 Sada číslo: ICT-21B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 05 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-21B-05 Téma vzdělávacího materiálu: Windows 7 - hlavní panel - tlačítko START Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Daniel Benna Anotace: Je vysvětleno tlačítko START a co tam vidíme Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro všechny obory Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

3 Nabídka START Nabídka Start je hlavní branou k programům, složkám a nastavením počítače. Říká se jí nabídka, protože nabízí možnosti na výběr. Jak napovídá označení Start, z tohoto místa se obvykle začíná nebo se odsud něco spouští.

4 Nabídka START Pomocí nabídky Start se provádějí následující běžné činnosti: Spouštění programů Otevírání běžně používaných složek Hledání souborů, složek a programů Úprava nastavení počítače Získání nápovědy k operačnímu systému Windows Vypnutí počítače Odhlášení od systému Windows nebo přepnutí na jiný uživatelský účet

5 Tlačítko Start Chcete-li otevřít nabídku Start, klikněte na tlačítko Start  v levém dolním rohu obrazovky. Nebo stiskněte klávesu označenou logem systému Windows 

6 Nabídka Start Nabídka Start sestává ze tří základních částí:
Velké podokno vlevo zobrazuje krátký seznam programů v počítači. Výrobce počítače může v tomto seznamu udělat vlastní úpravy, a tak se jeho vzhled může mírně odlišovat. Kliknutím na příkaz Všechny programy se zobrazí seznam všech programů (o tom více později).

7 Nabídka Start V dolní části levého podokna je pole Zahájit hledání, kam můžete zadat kritéria hledání, a vyhledat tak programy a soubory v počítači.

8 Nabídka Start Pravé podokno umožňuje přístup k běžně používaným složkám, souborům, nastavením a funkcím. Odsud se také provádí odhlášení od systému Windows a vypíná počítač.

9 Nabídka Start Spouštění programů z nabídky Start:
Pokud nenaleznete program, který chcete spustit v této nabídce Musíte kliknout na příkaz Všechny programy 

10 Všechny programy Levé podokno zobrazuje dlouhý seznam všech programů v abecedním pořadí následovaný seznamem složek. Klikněte na nějakou složku, zobrazí se seznam programů uložených v dané složce Klikněte na libovolný program a program se spustí. Chcete-li se vrátit k programům, které byly zobrazeny po otevření nabídky Start, klikněte na tlačítko Zpět

11 Všechny programy Pravděpodobně zjistíte, že postupem času se seznam programů v nabídce Start mění. Děje se to ze dvou důvodů. Jednak se seznam Všechny programy rozšiřuje o nově nainstalované programy. Navíc nabídka Start zjišťuje nejčastěji používané programy a ty pak umísťuje do levého podokna, odkud jsou rychle přístupné.

12 Nabídka Start - hledání
Pole Zahájit hledání představuje jeden z nejpraktičtějších způsobů vyhledávání různých položek v počítači. Přesné umístění položek není důležité, protože funkce vyhledávání prohledá všechny programy a složky ve vaší osobní složce (do které patří složky Dokumenty, Obrázky, Hudba, Plocha a další běžná umístění). Prohledá také vaše ové zprávy, uložené okamžité zprávy, události a kontakty.

13 Hledání Chcete-li použít pole Zahájit hledání, otevřete nabídku Start a začněte psát. Není třeba nejprve kliknout uvnitř pole.

14 Hledání Během zadávání se v levém podokně nabídky Start začnou objevovat výsledky hledání. Pokud se předpokládaný výsledek nezobrazí, pokračujte v psaní dotazu nebo klikněte na další výsledky Chcete-li otevřít některý z výsledků hledání, klikněte na něj.

15 Hledání Program, soubor nebo složka se objeví jako výsledek vyhledávání, jestliže: Jakékoli slovo v jeho názvu se shoduje nebo začíná vámi zadanými znaky. Jakýkoli text obsažený v souboru, například text v dokumentu textového editoru, se shoduje se zadanými znaky nebo jimi začíná. Jakékoli slovo ve vlastnostech souboru, například jméno autora, se shoduje nebo začíná vámi zadanými znaky.

16 Co je v pravém podokně? Osobní složka: Otevře vaši osobní složku pojmenovanou podle uživatele, který je právě přihlášen k systému Windows. Pokud bude aktuálním uživatelem Petra Chvojková, bude mít složka název Petra Chvojková. Tato složka pak obsahuje soubory konkrétního uživatele včetně složek Dokumenty, Hudba, Obrázky a Video.

17 Co je v pravém podokně? Dokumenty: Otevře knihovnu Dokumenty, ve které můžete přistupovat k textovým souborům, tabulkám, prezentacím a jiným typům dokumentů a otevírat je.

18 Co je v pravém podokně? Obrázky: Otevře knihovnu Obrázky, ve které můžete přistupovat k digitálním obrázkům a grafickým souborům. Hudba: Otevře složku Hudba, ve které můžete přistupovat k hudbě a jiným zvukovým souborům a přehrávat je. Hry:  Otevře složku Hry, která nabízí přístup ke všem hrám v počítači.

19 Co je v pravém podokně? Počítač:  Otevře okno umožňující přístup k diskovým jednotkám, fotoaparátům, tiskárnám, skenerům a dalšímu hardwaru připojenému k počítači.

20 Co je v pravém podokně? Ovládací panely:  Otevře okno Ovládací panely, které umožňuje přizpůsobit vzhled a funkce počítače, nainstalovat nebo odinstalovat programy, nastavit síťová připojení a spravovat uživatelské účty.

21 Co je v pravém podokně? Zařízení a ovladače:  Otevře okno, kde můžete zobrazit informace o tiskárně, myši a dalších zařízeních nainstalovaných v počítači.

22 Co je v pravém podokně? Výchozí programy:  Otevře okno, ve kterém můžete zvolit program, který má systém Windows použít pro činnosti, jako je například procházení webu.

23 Co je v pravém podokně? Nápověda a podpora: Otevře okno Nápověda a podpora pro systém Windows, kde můžete prohlížet a vyhledávat jednotlivá témata nápovědy týkající se systému Windows a počítače.

24 Co je v pravém podokně? V dolní části pravého podokna je tlačítko Vypnout počítač. Kliknutím na tlačítko Vypnout počítač vypnete počítač.

25 Tlačítko vypnout Kliknutím na šipku vedle tlačítka Vypnout počítač se zobrazí nabídka s dalšími možnostmi pro přepínání uživatelů, odhlašování, restartování nebo vypnutí počítače.

26 Použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. Nabídka Start [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. CLUBIC [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "HLAVNÍ PANEL tlačítko START"

Podobné prezentace


Reklamy Google