Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Osobní dopisy vedoucích pracovníků Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA3.904 Datum vytvoření: 2. ledna 2014 Vzdělávací oblast: Písemná a ústní komunikace Ročník: třetí – obchodní akademie, druhý – masér sportovní a rekondiční, čtvrtý – sociální činnost Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace V rámci výuky obchodní korespondence si žáci pomocí tohoto učebního materiálu osvojí dovednost napsat osobní dopis vedoucího pracovníka. Prezentace obsahuje výkladovou část, v závěru je zadání pro tvorbu konkrétní písemnosti.

3 Metodické pokyny Předložený materiál slouží jako podklad k výkladu. V závěru je zadání úkolu – napsat dopis vedoucího pracovníka. Pro použití materiálu je nutná počítačová učebna vybavená dataprojektorem.

4 Zdroje KRAUS, J., HOFFMANNOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. 2., upravené vydání. Praha: Fortuna, 2005, s ISBN

5 Osobní dopisy vedoucích pracovníků

6 Kdo všechno tyto dopisy píše a komu?
Píší je vedoucí pracovníci = majitelé firem, ředitelé, politici, lidé zastávající důležité posty ve státní správě, významné osobnosti veřejného života – ministři, hejtmani, různí předsedové, starostové, akademičtí hodnostáři. Adresáti jsou = zaměstnanci, občané, ale také obchodní partneři či jiné významné osobnosti veřejného života.

7 Jak jsou formulovány? Cílem psaní těchto dopisů je budování dobrých vztahů! Proto jsou formulovány velmi slušně a zdvořile, tak, aby příjemce potěšily. Mají oficiální tón, ale s vysokým stupněm osobního zaujetí. Obsahují projevy úcty a srdečnosti, často i ujištění o přátelství a sympatiích.

8 A při jakých příležitostech ?
Blahopřejné – při životním či pracovním jubileu, uzavření sňatku, dokončení studia, povýšení, k novému roku Děkovné – za dlouholetou práci, za sponzorský dar Pozvání – přikládáme k oficiální pozvánce Omluvné – při neúčasti na významné akci Soustrastné – vyjadřující účast při úmrtí blízké osoby Pracovní – různá doporučení, zdvořilé žádosti

9 Formální úprava Velmi kvalitní papír, ruční papír Formát A4
Řádkování 1,5 až 2 (u adres 1) Písmo - různé fonty, kurzíva Horní a dolní okraj 2,5 cm Okraj vlevo a vpravo 3 cm Mezi odstavci a za oslovením vynecháme prázdný řádek.

10 Formální úprava - sled sdělení
V levém horním rohu – jméno a příjmení vedoucího pracovníka, jeho funkce a název organizace Místo a datum napsání, měsíc slovem, lze umístit vpravo i vlevo, mezi místo a datum nepatří čárka Oslovení – 5. pádem Text dopisu – začátky odstavců možno odsadit Rozloučení Místo pro podpis Adresa adresáta – začíná zdvořilostním oslovením, bez PSČ

11 Příklady stylizace Přeji Vám šťastný nový rok, hodně zdraví a spokojenosti … Dovolte, abych Vám do dalších let popřál mnoho štěstí a pracovních úspěchů … Do společného života Vám přeji co nejvíce pohody, harmonie a šťastných chvil … Ráda bych Vám při této příležitosti poděkovala za … Věřím, že Vám obdivuhodný elán vydrží do dalších let … Děkuji Vám za milé pozvání na konferenci a velmi mne mrzí, že se jí nebudu moci zúčastnit

12 Úkol V roli vedoucího pracovníka napište osobní dopis svému kolegovi k životnímu jubileu. Oslavuje třicetiny a je vášnivý fotograf a cestovatel.

13 Řešení


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google