Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_40 Jméno autora: Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník: IV./4. Datum vytvoření: 2012

2 Jazyk a jazyková komunikace Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Tematická oblast: Tvořivé činnosti s literárním textem Předmět: Český jazyk a literatura – literární výchova Výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny: materiál vhodný pro procvičování: praktická cvičení, recitace, rýmování, poslech, zápis Klíčová slova: Jiří Žáček, životopis, recitace, rým, obrazotvornost, Druh učebního materiálu: Powerpointová prezentace

3 Jiří Žáček APRÍLOVÁ ŠKOLA

4 CO TO JE ŽIVOTOPIS? Narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově.
Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni a stavební fakultu ČVUT v Praze. Po tříleté praxi jako inženýr dezertoval k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel. Od roku1994 doby spisovatel na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti.

5 KNÍŽKY PRO DĚTI Zkus si vzpomenout, které znáš/známe – četli jsme v čítankách od 1. třídy. Například:

6 Navštívíme dneska spolu aprílovou školu.
Kde žáci (s poškoláky v čele) zkoušejí pana učitele… Co se učí v aprílové škole? Lhaní, zlobení a ještě kdesi cosi: říkat v cizích řečech helevole, dělat na rodiče dlouhé nosy... Tak to ale chodí jenom na apríla, jenom na apríla, jenom jednou v roce.

7 APRÍLOVOU ŠKOLU ZNÁME VŠICHNI
Aprílová škola je sbírka básniček, která potěší malé i velké. Můžete se v ní setkat s baculatým motýlem, bubákem, který se bojí, nebo budete pozváni na koncert v pekle. Básničky jsou veselé, zakládají se na obrazotvornosti a hrátkách s jazykem.

8

9 HALÍ, BELÍ – ZNÁME, ZKUSÍME SI ZARECITOVAT
Halí, belí, halí, belí – já mám slona pod postelí, je to slůně kapesní, ale zato hodně sní. Halí, belí, halí, belí – čím ho krmím? Petrželí! Spořádá jí hromadu, pak se svalí dozadu. Já mám slona pod postelí, vejde se tam skoro celý – jenom chobot čouhá ven, když mi přeje dobrý den.

10 ZKUSÍME SI RÝMOVAT Eskymácká abeceda Eskymácké děti
mají školu z ___________ , učí se tam eskymáckou ______________. Eskymácká abeceda, to je krásná __________: sáňkování, koulování a lov na ______________ .

11 CO ŘÍKÁ JIŘÍ ŽÁČEK O PSANÍ PRO DĚTI?
Psát pro děti znamená objevovat svět, kde se žije na plné pecky, kde se člověk nikdy nenudí, kde zázraky života v nás ještě budí úžas a touhu přijít všemu na kloub. Psát pro děti je omlazovací kúra a škola radosti.

12 UKÁZKA - POSLECH

13 Zdroje: KLIPART [ONLINE] [CIT ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Věra Floriánová.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google