Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slunce,Souhvězdí, Galaxie, Sluneční soustava, Planety.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slunce,Souhvězdí, Galaxie, Sluneční soustava, Planety."— Transkript prezentace:

1 Slunce,Souhvězdí, Galaxie, Sluneční soustava, Planety.
Člověk a vesmír I. DUM 14/2 Slunce,Souhvězdí, Galaxie, Sluneční soustava, Planety.

2 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze školám“
Autor: Mgr. Kateřina Bartošová Období: listopad 2011 Anotace: metodický materiál do výuky člověk a jeho svět – přírodověda Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji ICT Jazyk: jazyk český Druh učebního materiálu: metodický materiál Cílová skupina: žák Typ vzdělání: základní vzdělání Věková skupina: 5.r. ZŠ

3 Slunce – zdroj světla a tepla
Teplo a světlo patří mezi základní podmínky života na Zemi. Sluneční záření je zdrojem energie pro život na Zemi. zdroj kyslíku – Fotosyntéza – je možná jen za pomoci slunečního záření a zeleně listové. Bez Slunce by byla na Zemi trvalá tma a věčný mráz.

4 Slunce je nejjasnější hvězdou naší oblohy, protože je k planetě Zemi nejblíže.
Je to obrovská koule žhavých plynů. Teplota je na povrchu ºC. Průměr je více než 100 krát větší než průměr Země. Hmotnost je krát větší než Země. Vzdálenost od Země je 150 miliónů kilometrů Slunce Sluneční paprsek k nám doletí asi za 8 minut.

5 Souhvězdí Lidé si v dávné minulosti pro lepší orientaci na hvězdné obloze spojili hvězdy do skupin hvězd, kterým říkáme souhvězdí. Pojmenovali je podle jejich tvaru jmény zvířat, lidských a božských hrdinů a věcí ze svého okolí. V některých souhvězdích můžeme pozorovat výraznější skupiny hvězd. Nejznámější na naší obloze jsou Velký a Malý vůz. Součástí Malého vozu je hvězda Polárka.

6 Souhvězdí Medvědice Princezna Kallistó zaujala nejvyššího boha Dia a z jejich spojení se narodil syn, který dostal jméno Arkas. Diova žárlivá manželka, Héra. se rozhodla pomstít a proměnila Kallistó v medvědici, která byla nucena toulat se po lesích. O mnoho let později se Arkas, který zatím vyspěl v mladého muže, jednoho dne vydal do lesů na lov divoké zvěře. Zde natrefil na svou změněnou matku, která když ho spatřila, chtěla ho obejmout. Arkas proti ní napřáhl v obraně oštěp. Aby zabránil matkovraždě a protože nemohl zrušit předchozí čin jiného boha, proměnil Zeus Arkase také v medvěda a spolu s Kallistó ho přenesl na oblohu.

7 Velký a Malý vůz, Polárka
Polárka, nebo také Severka, je nejjasnější hvězda v souhvězdí Malého medvěda. Taktéž je velmi blízko k severnímu nebeskému pólu, což z ní dělá severní polární hvězdu. Na severní polokouli lze podle ní určovat sever.

8 Co už víme o souhvězdí Teplo a světlo pocházející ze Slunce je jednou z podmínek života na zemi. Slunce je hvězda. Ve vesmíru se nachází velmi mnoho hvězd. Pro lepší orientaci si je lidé rozdělili do souhvězdí a pojmenovali je podle jejich tvaru jmény zvířat, lidských a božských hrdinů a věcí ze svého okolí. Polárka nebo také Severka určuje na severní polokouli sever.(Souhvězdí Malého vozu)

9 Galaxie Ve vesmíru se nachází velké množství těles, které na sebe působí přitažlivými gravitačními silami. Hvězdy jsou seskupeny do hvězdných skupin, které se nazývají galaxie. Galaxie ve které se nachází naše sluneční soustava, je pojmenována GALAXIE s velkým G.

10 Sluneční soustava Slunce u sebe drží obrovskou přitažlivou gravitační silou ostatní tělesa sluneční soustavy. Sluneční soustavu tvoří : Slunce, komety, planety se svými měsíci, meteorologická tělesa, prach a plyn, planetky. Planety – kolem Slunce obíhá 8 planet

11 Merkur Nejblíže Slunci = nejteplejší
Horká kamenná koule bez vzduchu a atmosféry Povrch je podobný měsíci - krátery

12 Venuše Přibližně stejné velikosti jako Země.
Je dobře pozorovatelná na obloze krátce před východem nebo západem Slunce = Jitřenka, Večernice. Má velký počet činných sopek . Teplota na povrchu 500 °C.

13 Země Povrch tvoří pevniny a oceány.
Pevniny jsou soustředěny na severní polokouli, a oceány, které zabírají 2/3 povrchu, jsou převážně na jižní polokouli. Vhodné podmínky pro život : Vzdálenost od Slunce (teploty ani vysoké ani nízké) Sluneční světlo Složení atmosféry Voda Pohyby Země – střídání dne a noci i ročních období Země vznikla s ostatními planetami a Sluncem z oblaku prachu a plynu postupným smršťováním.

14 Mars Červené zabarvení pochází z z železného prachu pokrývající planetu. Voda se nachází ve zmrzlém stavu. V budoucnu by zde mohli přistát lidé.

15 Jupiter,Saturn, Uran, Neptun jsou složeny z kapalin a plynů.

16 Co už víme o Galaxii Planety: Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn
Uran Neptun Hvězdy jsou seskupeny do hvězdných skupin, které se nazývají galaxie. Slunce, ostatní hvězdy i Země jsou součástí sluneční soustavy v GALAXII s velkým G. Ve středu sluneční soustavy je Slunce. Kolem něho obíhají planety a jejich měsíce a mnoho dalších těles. Slunce přitahuje ostatní tělesa svou gravitační silou. Čím je planeta blíže ke Slunci, tím větší gravitační silou je přitahována a pohybuje se větší rychlostí. Země oběhne kolem Slunce za 1 rok.

17 Umíš odpovědět? Mezi základní životní podmínky života na
 Zemi získané ze Slunce ? Co je zdrojem energie pro život? Co spotřebovávají živé organismy při dýchání ? Dva důležité předpoklady pro Fotosyntézu. Slunce je planeta nebo hvězda ? Skupině hvězd říkáme ? Nejznámějším souhvězdím je? Součástí kterého souhvězdí je nejjasnější hvězda Polárka?   Hvězdné skupiny se nazývají ? Galaxie naší sluneční soustavy se nazývá? Co tvoří sluneční soustavu? V naší sluneční soustavě obíhají kolem slunce tyto planety : Teplo a světlo Sluneční záření Kyslík Sluneční záření a zeleň listová Hvězda Souhvězdí Velký a Malý vůz Malého vozu Galaxie  Galaxie s velkým G Slunce, planety se svými měsíci, planetky, komety, meteorologická tělesa, prach plyn Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

18 Zeleň listová (chlorofyl)
fotosyntéza Sluneční záření Zeleň listová (chlorofyl) kyslík Oxid uhličitý Voda a živiny

19 Co je zdrojem energie pro život?
ČLOVĚK A VESMÍR – SLUNCE, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA Mezi základní životní podmínky života na Zemi patří ………………..a…………….…od Slunce.  Co je zdrojem energie pro život? Co spotřebovávají živé organismy při dýchání ? Dva důležité předpoklady pro Fotosyntézu. Slunce je planeta nebo hvězda ? Skupině hvězd říkáme ? Nejznámějším souhvězdím je? Součástí kterého souhvězdí je nejjasnější hvězda Polárka?   Hvězdné skupiny se nazývají ? Galaxie naší sluneční soustavy se nazývá? Co tvoří sluneční soustavu? V naší sluneční soustavě obíhají kolem slunce tyto planety : 

20 Zdroje Obrázky Učebnice: Nová škola, Přírodověda 5,Brno ISBN Přírodověda 5, Země ve vesmíru, Alter ISBN


Stáhnout ppt "Slunce,Souhvězdí, Galaxie, Sluneční soustava, Planety."

Podobné prezentace


Reklamy Google