Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN"— Transkript prezentace:

1 VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Opakování 5.ročník

2 Národ sobě po období přísné absolutistické vlády přichází uvolnění
dochází k ustanovení názvu Rakousko-Uhersko = důsledek maďarského odporu významně se zvyšuje gramotnost národa univerzita v Praze rozdělena na českou a německou část věhlas získává profesor Tomáš Garrique Masaryk, který prosazuje osamostatnění českého státu ke konci 19. stol. vzniká spousta spolků, 1861 Sokol (tělocvičný spolek) zakladatelé: Miroslav Tyrš, Jindřich Fügner Spisovatelé a básníci- B.Němcová, S.Čech, J.Neruda, A.Jirásek… Hudební skladatelé – B.Smetana, A.Dvořák Sochařství – J.V.Myslbek Malířství – J.Mánes

3 Josefa Václava Myslbeka
ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ nová generace českých spisovatelů, básníků, hudebních skladatelů, sochařů i malířů ZNÁŠ? Aloise Jiráska Jana Nerudu Boženu Němcovou Mikoláše Aleše Bedřicha Smetanu Josefa Václava Myslbeka Antonína Dvořáka

4 Národní divadlo Sbírka na Národní divadlo - „Na zdar Národního divadla“ Na výzdobě se podíleli významní čeští sochaři a malíři např. J.V.Myslbek a M.Aleš. Krátce po otevření ND téměř zničil požár. Nová sbírka pod heslem „Národ sobě“ V roce 1883 znovu otevřeno představením opery Bedřicha Smetany Libuše.

5 Zhoršení vztahů, 1. Světová válka1914 - 1918
Revoluce v roce 1848 – zpočátku žádali politikové obou národností přijetí ústavy Češi žádali zrovnoprávnění češtiny a němčiny – němečtí politikové se postavili proti. Němci usilovali o vytvoření velkého německého státu, jehož součástí měly být i české země. Nastal rozchod obou národů Nacionalismus - (národovectví) staví na vědomí příslušnosti k jednomu národu Záminkou k vypuknutí války - atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, při vojenské přehlídce v Sarajevu. (1914) Rakousko –Uhersko vyhlásilo Srbsku válku. Rakousko –Uhersko, Německo a Itálie bojovaly proti Velké Británii, Francii a Rusku. Vojáci i lidé velmi trpěli a vystupovali proti svým vládám.

6 Odpor proti Rakousko-Uhersku, Konec války 1918
Čeští politici v zahraničí usilovali o samostatný stát. – zahraniční odboj: T.G.Masaryk, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik Pro ozbrojený odboj proti Rakousku se začaly vytvářet v zahraničí československé legie. Hnutí odporu proti rakouské vládě v českých zemích 1.světová válka skončila v listopadu 1918 porážkou Rakousko-Uherska a Německa. v 11 hodin nastalo na všech frontách příměří. Se skončením války se začalo Rakousko-Uhersko rozpadat.

7 OTÁZKY Kdy vypukla 1. světová válka?
Které velmoci proti sobě bojovaly? Na které straně bojovali Češi? Jak se žilo obyčejným lidem za války? Jak projevovali lidé odpor k rakouské vládě? Kdo vedl zahraniční odboj? O co představitelé zahraničního odboje usilovali? Jak a kdy skončila 1. světová válka?

8 Vznik Československé republiky
Manifestace na Václavském náměstí – vyhlášení samostatnosti, domácí politici převzali politickou moc nad českými zeměmi. O dva dny později se k nově vytvořenému státu přihlásili domácí zástupci Slováků – Vznik Československé republiky. Skládala se ze čtyř zemí : Čech (s hlavním městem Prahou), z Moravy a Slezska (Brno), ze Slovenska (Bratislava), a z Podkarpatské Rusi (Užhorod)

9 ČR – DEMOKRATICKÝ STÁT Demokracie - vláda lidu, (původně z řeckého demos- lid a kratein- vládnout), je forma vlády, případně státu, ve které je zdrojem moci lid. První zvolený prezident – T.G.Masaryk Na vládě se podíleli volení zástupci občanů. Základem státu - ústava – rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství a národnosti. Ženy plná rovnoprávnost s muži. Menšiny – Němci, Maďaři, Rusíni, Ukrajinci, Poláci. Hospodářsky nejvyspělejší české země, méně Slovensko a ještě chudší byla Podkarpatská Rus.


Stáhnout ppt "VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN"

Podobné prezentace


Reklamy Google