Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan hus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan hus."— Transkript prezentace:

1 Jan hus

2 Situace v zemi za vlády Václava IV.
Václav IV. byl slabý panovník. Šlechta se ho přestala obávat a začala si panovat podle své vůle. Přední šlechtici si dokonce dovolili uvěznit i samotného krále. Poddaní byli stále více utiskovaní. Sílili spory i mezi šlechtou. Zemi postihl mor.

3 církev Církev velmi zbohatla. Vybírala poplatky za církevní úkony (křty, svatby, pohřby, zpovědi) i za vyzvánění kostelními zvony. Mnozí kněží a vyšší církevní hodnostáři zapomněli na Kristovo učení a žili v přepychu. Starali se jen o svůj majetek a nedbali na boží přikázání. Církev vlastnila více než třetinu obdělávané půdy.

4 Prodej odpustků Velké pobouření vyvolal především prodej odpustků. Církev slibovala, že za peníze budou každému odpuštěny zlé skutky. Kdo měl peníze mohl dělat, co se mu zlíbilo.

5 Jan hus I mezi církví se však našli takoví, kteří žádali nápravu. Požadovali, aby církev byla chudá a sloužila lidem. Nejznámější z nich byl Mistr Jan Hus.

6 Jan hus Narodil se v chudé rodině v jihočeském městečku Husinci.
Díky svému nadání studoval na Karlově univerzitě, kde se později stal profesorem (tehdejší titul mistr). Znak města Husinec

7 Kázání v betlémské kapli
Byl vysvěcen na kněze a kázal v Betlémské kapli. Ve svých kázáních mluvil o zlořádech církve. „Lidé žijí hříšným životem, porušují svatá přikázání, ale jsou-li bohatí, koupí si odpustky a je jim odpuštěno. Máme dva papeže a oba jen shánějí peníze na válku. Ze svaté víry si dělají kramářský obchod. S kněžskými úřady se kšeftuje jako u koňského handlíře. církev vydělává velké peníze a s prostým lidem nemá nikdo slitování.“ Prostí lidé mu naslouchali s nadšením, bohatí se začali obávat o své majetky. Při jeho kázáních byla kaple plná lidí. Mluvil jim z duše.

8 Jan hus na venkově Hus byl vykázán z Prahy . Kázal na venkově pod širým nebem. Kázal česky, takže mu rozuměl i prostý lid. Chodili za ním lidé z širokého okolí. O jeho kázáních se mluvilo po celých Čechách.

9 Pozvání na koncil Církev prohlásila Husa za kacíře. Obvinila ho ze zrady křesťanství, že nechce církev napravit, ale zničit. Hus nedbal na varování přátel a odjel na církevní sněm do německého města Kostnice, kde se chtěl proti těmto obviněním bránit. Římskoněmecký císař Zikmund se zaručil za jeho bezpečnost.

10 proces V Kostnici byl Jan Hus zatčen a uvržen do vězení, kde pobyl půl roku. Po půl roce se domohl slyšení před církevními hodnostáři, kteří ho však vůbec neposlouchali. Nabídli mu pouze, že může své učení odvolat a zachránit si tím život

11 Upálení mistra jana husa
video Jan Hus odmítl své učení odvolat. 6. července 1415 byl za hradbami Kostnice upálen a jeho popel byl vhozen do Rýna. Zemřel statečný člověk a jeho smrt zasáhla celý český národ. Prostý lid však nezastrašila. Jeho památku si připomínáme v den jeho upálení státním svátkem 6. července.

12 zápis Husitské války Šlechta získávala za vlády krále Václava IV stále větší moc, poddaní byli čím dál více utiskovaní. Církev žila v přepychu, získávala peníze za církevní obřady (svatby, křty, pohřby, zpovědi). Prodávala odpustky- kdo hřešil, mohl si za peníze koupit odpuštění. I mezi církví se našli kněží, kteří toto jednání kritizovali. K nim patřil Jan Hus. Jan Hus Narodil se v Husinci, vystudoval Karlovu univerzitu, kde se stal mistrem. Byl vysvěcen na kněze. Kázal v Betlémské kapli o nešvarech církve. Kázal česky a naslouchalo mnoho, hlavně chudých lidí. Bohatí z něj měli strach. Byl vykázán z Prahy, kázal na venkově pod širým nebem. Církev z něj měla strach. Označila ho za kacíře. Pozvala ho do Kostnice, aby zde před koncilem obhájil své učení. Římskoněmecký císař Zikmund mu zaručil bezpečnost. V Kostnici byl zatčen a uvězněn. Nutili ho, aby své učení odvolal, což Hus odmítl. 6. července byl upálen a jeho popel vhozen do Rýna.

13 otázky Jaká byla situace v zemi za vlády Václava IV.?
Jak si žila církev? Vyprávěj o dětství a vzdělání Jana Husa. Jak se jmenuje kaple ve které Jan Hus kázal v Praze? Proti čemu bojoval? Jak dopadla jeho obhajoba před koncilem v Kostnici? Otázky pro malé historiky: Který král zaručil Janu Husovi bezpečnost v Kostnici? Čí to byl syn, čí bratr? Z jakého rodu pocházel?

14 Použité prameny Učebnice Vlastivěda 4, nakladatelství Alter Učebnice Vlastivěda- Hlavní události nejstarších českých dějin, nakladatelství Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Naše vlast, nakladatelství Slovart


Stáhnout ppt "Jan hus."

Podobné prezentace


Reklamy Google