Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Mýty, báje a pověsti

2 Báje – jsou fantazijním vyprávěním, vystupují zde nadpřirozené bytosti, nebo bohové či jiní hrinové. Jsou vzorem lidského chování.

3 Pověst - vychází z lidové slovesnosti, jsou zde nevysvětlitelné jevy, přírodní úkazy, vztahy k přírodě. Působí na čtenáře výchovně, mají mravní poučení.

4 Alois Jirásek Eduard Petiška Hana Doskočilová Ivan Olbracht
Autoři pověstí : Alois Jirásek Eduard Petiška Hana Doskočilová Ivan Olbracht

5 Alois Jirásek – Staré pověsti české
O králi Ječmínkovi - poslech pověsti z CD - charakteristika hlavních postav - pomocné otázky a odpovědi

6

7 Král Ječmínek je podle pověsti moravský, přesněji hanácký král.
Svůj domov měl v Chropyni a je ochráncem českých sladovníků. Král Ječmínek se podle pověsti narodil v ječmeni, když jeho matka prchala před vojáky jejího manžela, moravského knížete z Chropyně, který v záchvatu hněvu je chtěl nechat popravit.

8 Na útěku se schovala v lánu ječmene a zmizela před vojáky
Na útěku se schovala v lánu ječmene a zmizela před vojáky. Našly ji ženy ze vsi, vedle ní leželo děťátko, které se jí tam narodilo. Vzaly je s sebou do vsi a podle místa, kde se malý chlapec narodil, pojmenovaly ho Ječmínek. Když se král o tom dozvěděl, ještě rozzlobený, dal ženu i dítě odvést ze vsi na odlehlé místo, daleko od domova.

9 Brzy jej začaly trápit výčitky svědomí
Brzy jej začaly trápit výčitky svědomí. Neměl nikde stání, jeho oslavy už ho nedokázaly rozveselit, a tak se rozhodl, že nechá povolat svou ženu a syna zpět. Když poslové přišli na místo, kam ženu s dítětem dali odvést, bylo všude prázdno a nikdo nedokázal poradit kde je najít- nikdo je nikde neviděl. Když se to král dozvěděl, sedl na koně a se svou družinou se je vydal hledat sám.

10

11 Projeli celou Moravu, nevynechali žádnou vesničku, žádnou jeskyni, žádný hájek, ale svou ženu se synem pán přesto nikde nenašel. Až jednou zahlédl u černé jeskyně starého poustevníka. Zeptal se, jestli mu neporadí, kde by našel svoji paní a syna. Poustevník se však proti němu postavil a pravil: „Pro své hříchy a viny nejsi hoden své ušlechtilé manželky a svého syna.

12 Poustevník se však proti němu postavil a pravil: „Pro své hříchy a viny nejsi hoden své ušlechtilé manželky a svého syna. Ten napraví, co jsi pokazil. Jako ty jsi zkázou moravské země, bude on jejím požehnáním a spásou. Ty ho nenajdeš a neuvidíš. Zjeví se a přijde, až země moravská na tom bude nejhůře.“ cs.wikipedia.org/wiki/Ječmínek

13

14 Poustevníkova věštba o synu chropyňského pána se roznesla Moravou a lid nepřestal čekat na krále Ječmínka. Nejdříve jej čekali ihned po králově smrti a doufali, že se snad každou chvíli objeví. Král Ječmínek ale nepřicházel. Přešla léta, potom staletí a pověst o králi Ječmínkovi stále neutuchala.

15 A jakou pověst znáš ty? Podívejte se do vaší knihovny, zda tam najdete podobnou knížku tohoto žánru. Můžete zajít také do městské knihovny


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google