Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Mluvnice Téma Tvarosloví podstatných jmen Označení DUMU VY_32_INOVACE_37 Jméno autora Mgr. Marcela Rašková Datum vytvoření 14. září 2013 Anotace Výklad tématu doplněný praktickými cvičeními

2 TVAROSLOVNÝ PRAVOPIS Podstatná jména

3 2. PÁD SINGULÁRU Jména končící na měkkou souhlásku + -a (dle vzoru žena a předseda), mají ve 2. pádě –i př. Nataš-a (Nataš-i), skic-a (skic-i); Ríš-a (Ríš-i), paňác-a (paňác-i), Pernic-a (Pernic-i) aj. Nezapomínejme, že hláska c je hláska měkká!

4 3. PÁD SINGULÁRU několik vlastních jmen za sebou, koncovku -ovi až ke jménu poslednímu, př. panu Karlu Josefu Novákovi (nikoli chybně pánovi Karlovi Josefovi Novákovi). u jmen zakončených na samohlásku - podle vzoru předseda: Otovi, Honzovi – koncovku ovi již k vlastnímu jménu: př. Otovi Novákovi, Honzovi Novákovi.

5 5. PÁD SINGULÁRU Při oslovování jménem užívat vždy 5. pád, 1. pád je sice častý, ale je chápán jako nedostatek zdvořilosti (Pane Nováku!) Oslovujeme vždy pane doktore, pane mistře (pane doktor, pane mistr je nespisovné). podstatná jména rodu mužského životného podle vzoru soudce: Zakončení 1. pádu sg. – ec: 5. pád – če: malý chlapec (malý chlapče!) Zakončení 1. pádu sg. – ce: 5. pád – ce: pane soudce! obránce! dozorce! proradný zrádce! (chybné je oslovení Pane soudče!). aj

6 6. PÁD PLURÁLU vzor hrad : koncovka –ech,
koncovka –ích/ - ech: -l, -s, -z: kostelech/-ích, hotelech/-ích, ples-ech/-ích, lesech/-ích, jezech/-ích aj. Ojediněle po -p, př. sklepech/-ích. koncovka –ách/ - ích: u jmen zdrobnělých: obláčk-ách / obláčc-ích u některých jmen je možná jako jediná: peče cukroví na plechách, prohrál v šachách. vzor pán: koncovka –ích: u jmen na -k, -g, -ch, -h, (ka, -ga, - ha, -cha) př. klucích, chirurzích, pedagozích, hoších, pstruzích, sluzích, patriarších aj. střední rod s příponou -sko, -isko: –ích/-ách př. stanoviskách / stanoviscích, střediskách / střediscích aj. někdy i u jmen na -ko, př. jablkách/jablcích. Podstatné jméno práce se skloňuje podle vzoru růže, proto píšeme: v diplomových pracích (chybně: pracech).

7 7. PÁD PLURÁLU Jména rodu mužského zakončená na -l, -z, -s: mohou mít:
Tvrdé skloňování (podle vzoru hrad) – píšeme -y, př. mozol, coul, živel, uzel … neživotná jména rodu mužského zakončená na měkkou souhlásku -c: tác (tácy), hec (hecy), kec (kecy) Měkké skloňování (podle vzoru stroj) – píšeme -i, př. cíl, mandel, pantofel, kachel, kašel, příčel, pikel … Obojí tvary (podle vzoru stroj i hrad) - můžeme psát -i, -y. u jmen, která mají ve 2. pádě j. č. -u i –e př. s kužel-i /-y; s koukol-i/-y; s cumli/-y; s chmeli/-y, se strašpytli/-y, s rubli/-y aj.

8 Datum: střední rod, stejně jako album
Datum: střední rod, stejně jako album. Při skloňování vynecháváme zakončení –um: data, datu...; od data k datu

9 Jména v závorkách převeďte do náležitých tvarů:
Nikdy se nezmínil o (pan Jan Marek). Učili jsme se o (spisovatel Karel Václav Rais). Šel k (lékař Ota Lněnička). Půjdeš k (doktor Petr Novák)? Přečetl referát o (rektor mistr Jan Hus). Výkony herce (Roman Skamene). Napsal dopis (strýc Karel). Sešit (spolužák Pernica). Přečetl spisy (Jan Amos Komenský). Co víš o (přítel Eda Procházka)? Máme se naučit báseň (Pablo Neruda). Obdivuji se (Karel Roden) Napsal dopis (Miloš Čermák). Výkony (skokan Petr Havlůj).

10 Který tvar je správný? O českých králech - králích; o andělech - andělích; na našich učitelech – učitelích; na kuželech - kuželích; v lesích - lesech; po starých akademicích - akademikách; v jeho pracích - pracech; na vysokoškolských titulech - titulích; v horských tunelech - tunelích; bydlet v hotelech – hotelích; po Francouzech - Francouzích; o dnešních Italech - Italích; v silných vozech - vozích; o motýlech - motýlích; o slovech - slovách; na širých mořích - mořech; po právech - právách; v autech – autách; o trojúhelnících - trojúhelníkách; v poštovních balíčkách – balíčcích; v jihočeských rybnících - rybníkách; na plesech - plesách.

11 Co je správné? s (myšma, myšima, myšmama, myšmi, myšema)
Před dvěma (dněma, dny, dni, dněmi) Škube mi v (ramenouch, ramenách, ramenech, ramenou)

12 Co je správné? Vyber správný tvar podstatného jména:
s (myšma, myšima, myšmama, myšmi, myšema) Před dvěma (dněma, dny, dni, dněmi) Škube mi v (ramenouch, ramenách, ramenech, ramenou)


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google