Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biologické aspekty vody

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biologické aspekty vody"— Transkript prezentace:

1 Biologické aspekty vody
Voda je životodárná tekutina, bez které bychom nemohli přežít, v této prezentaci vás seznámíme s jejími biologickými aspekty.

2 Obsah Něco o vodě Kolik procent zaujímá voda v těle člověka?
Vzlínavý pohyb – kapilarita Vztah mezi pojmy : kapilarita, povrchové napětí, osmóza Co je to transpirace? Závěr a pár otázek

3 Něco o vodě Voda má tři skupenství – pevné, kapalné a plynné.
Voda – H2O se skládá ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku.

4 Kolik procent zaujímá voda v těle člověka?
Tělo člověka se skládá z 60% z vody, je opravdu důležité dodržovat pitný režim, což jsou zhruba 2 – 3 litry tekutin denně k doplnění ztrát způsobených pocením, dýcháním, atd... Pepa váží 42 kg, jeho tělo tedy obsahuje přibližně 25,5 kg vody.

5 Vzlínavý pohyb – kapilarita
Synonymem slova kapilarita je vzlínavost, tedy schopnost látek vést kapalinu vzhůru (proti směru gravitačních sil) působením kapilárních sil (např. vzlínání vlhkosti špatně izolovaných stěn, zavlažování,voda vzlíná i nad hladinu podzemní vody,...). Pokus: Do jedné trubice s kapilárním ramenem nalijeme rtuť. Do druhé trubice s kapilárním ramenem nalijeme obarvenou vodu. Pozorujeme, že v úzkém ramenu trubice je volná hladina vody výše než v ramenu širokém. U rtuti je tomu naopak. U vody(obr. a) se jedná o elevaci, u rtuti(obr. b) o depresi (nesmáčivost povrchu).

6 Vztah mezi pojmy : kapilarita, povrchové napětí, osmóza
Kapilarita – vzlínání kapalin Povrchové napětí – působení sil na atomy a molekuly na povrchu kapaliny (např. mýdlo snižuje povrchové napětí vody, voda se s mýdlem snáze dostane k nečistotě). Působí depresi a elevaci u kapilarity Osmóza – přechod molekul rozpouštědla přes membránu ze zředěného do koncentrovaného roztoku. Opačného jevu reverzní osmózy se využívá např. při úpravě vody Všechny tyto jevy jsou spojeny s vodou.

7 Co je to transpirace? Stálé odpařování vody u listů a lidské kůže, u člověka asi 0,5 litru denně. U listů je odpařování v podobě páry a množství je ovlivněno velikostí listu, rozdílem mezi vodním potenciálem listů a okolního vzduchu.

8 Závěr a pár otázek Otázky: kolik je vody v lidském těle? (%)
Otázky: co je to transpirace? Otázky: co je to osmóza? Otázky: líbila se vám naše prezentace? Závěr: Děkujeme, že jste vydrželi až dokonce a neutekli oknem. Na práci pracovali: Jiří Hessler, Jan Musil, Jakub Kersch, Vojtěch Dolejší


Stáhnout ppt "Biologické aspekty vody"

Podobné prezentace


Reklamy Google