Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Ing. Helena Zapletalová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Ing. Helena Zapletalová"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Krevní skupiny VY-32-INOVACE-BIO-316 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 3. a 4. ročníku gymnázia pro předmět biologie a seminář z biologie KLÍČOVÁ SLOVA:krev, krevní skupiny, AB0 systém, Rh faktor, aglutinogeny, aglutininy

2 Historie Objev krevních skupin patří mezi významné objevy lékařství
počátku 20. století. Jako první objevil krevní skupiny (přesněji krevní skupiny AB0 systému) vídeňský lékař Karl Landsteiner již v roce 1900 (identifikoval však pouze 3 skupiny). Za svůj objev obdržel v roce 1930 Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii. Spolu s Alexandrem Wienerem se podílel i na objevu Rh systém v roce 1937.

3 Objev krevních skupin je však pevně spjat i se jménem českého lékaře Jana Janského (1873 - 1921).
Jan Janský jako první zjistil, že člověk má jednu ze 4 krevních skupin (jako první tedy popsal všechny 4 skupiny), a to na základě křížových pokusů s krevními séry.

4 Zastoupení krevních skupin v populaci
Výskyt krevních skupin v ČR A - 41% B - 18 % AB - 9 % % Ve světě je různé rozložení zastoupení krevních skupin. Od západu k východu ubývá A a přibývá B. Nejvíce A mají eskymáci a laponci. Nejvíce B mají korejci. Nejvíce 0 mají španělé a indiáni - ti dokonce až 100%

5 AB0 systém Na membránách erytrocytů se vyskytují různé antigeny bílkovinné podstaty zvané aglutinogeny Příslušné reakce s těmito antigeny způsobují shlukování - aglutinaci - krve). Nejvýznamnější jsou právě aglutinogen A a aglutinogen B. Podle toho, které z těchto aglutinogenů jsou přítomny, se určuje krevní skupina:

6 AB0 systém Skupina A - Tvoří se pouze aglutinogen A.
Skupina B - Tvoří se pouze aglutinogen B. Skupina AB - Tvoří se oba aglutinogeny. Skupina 0 - Netvoří se žádný aglutinogen

7 AB0 systém V krevní plazmě jsou naopak obsaženy bílkovinné protilátky zvané aglutininy (anti-A, anti-B). O tom, které typy protilátek jsou v krvi obsaženy, opět rozhoduje krevní skupina člověka.

8 AB0 systém Skupina A - Tvoří se pouze aglutinin anti-B.
Skupina B - Tvoří se pouze aglutinin anti-A. Skupina AB - Netvoří se žádný aglutinin. Skupina 0 - Tvoří se oba aglutininy (tj. anti-A i anti-B).

9 AB0 systém Krevní skupina Na červených krvinkách v krevní plazmě A
Aglutinogen A anti B B Aglutinogen B anti A AB Aglutinogen A i B Nemá protilátky Nemá aglutinogeny anti A i anti B

10 Rh systém Rh je krevně skupinový systém, jehož antigeny se vyskytují pouze na erytrocytech. Je vysoce polymorfní – dosud bylo zjištěno více než 40 serologicky odlišných Rh antigenů.

11 Rh systém Nejdůležitější je antigen D – určuje Rh pozitivitu (Rh+).
Rh negativní jedinci (Rh−) jsou recesivní homozygoti (genotyp dd) – asi 17 % evropské populace. Nelze u nich serologicky prokázat přítomnost antigenu D, což je způsobeno delecí genu D v Rh oblasti DNA.

12 Protilátky neexistují přirozené protilátky anti-Rh;
ty se vytvářejí až v případě inkompatibility při opakovaných krevních transfuzích nebo inkompatibility matky a plodu

13 Inkontabilita matky a plodu
matka Rh− a plod Rh+ (po otci) – dostanou-li se erytrocyty plodu do mateřského oběhu, stimulují antigeny D tvorbu anti-D protilátek – mateřské protilátky prochází skrze placentu → hemolýza fetálních erytrocytů; antigen D obecně vyvolává silnou protilátkovou odpověď u jedince, který jej postrádá – tj. u recesivního homozygota d/d.

14 Matka misí dostat do 72 hodin po porodu injekci Rhega s protilátkou anti-D.
Tato protilátka vyhledá v krvi matky případné "zbloudilé" Rh+ krvinky plodu a zničí je dříve, nežli si matčino tělo proti nim začne tvořit protilátky, které by při příštím těhotenství poškozovaly další plod.

15 OPAKOVÁNÍ

16 Doplňte tabulku Typ krevní skupiny aglutinogen A B aglutinin anti-A
Doplňte tuto tabulku: Doplňte tabulku Typ krevní skupiny aglutinogen A B aglutinin anti-A anti -B + - AB

17 Otázka č.1: Proč nemůže člověk s krevní skupinou B darovat krev člověku s krevní skupinou A? Otázka č. 2: Může člověk s krevní skupinou 0 darovat červené krvinky člověku s krevní skupinou B? Otázka č. 3 : Může lékař pří těžkých popáleninách dát postiženému (krevní skupina B), krevní plazmu dárce, který má krevní skupinu AB Otázka č. 4: V čem je nebezpečná inkompatibilita Rh faktoru mezi matkou a plodem?

18 POUŽITÉ ZDROJE: [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. RNDR. JAN JELÍNEK, RNDr. Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN


Stáhnout ppt "AUTOR: Ing. Helena Zapletalová"

Podobné prezentace


Reklamy Google