Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Karel IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.12 Karel IV. Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Karel IV. - český král, lombardský král, římský král a císař, arelatský král, markrabě moravský, hrabě lucemburský - křtěný Václav - syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského

3 Od sedmi let vychováván na francouzském
dvoře, při biřmování přijal jméno Karel po svém strýci Karlu IV. Sličném. V sedmi letech ho otec zasnoubil se stejně starou Blankou z Valois (vyrůstali spolu). Získal rozsáhlé vzdělání, uměl plynně hovořit německy, francouzsky, italsky a latinsky, po návratu do Čech r si obnovil češtinu. Navštěvoval přednášky na pařížské Sorboně.

4 Návrat domů Roku 1333 se vrátil do Čech, první zastávka byla
na Zbraslavském klášteře, kde byl pochován Václav II. a jeho matka Eliška Přemyslovna. Jan ho jmenoval markrabětem moravským. Svou moc opřel o měšťany a církev, velice blízcí mu byli např. Arnošt z Pardubic a Bušek z Velhartic. Musel vykoupit zastavený královský majetek. Začal dostávat zemi z dluhů.

5 Zakladatelská činnost
30. dubna 1344 dosáhl povýšení pražského biskupství na arcibiskupství – arcibiskup Arnošt z Pardubic. Byla zahájena stavba katedrály svatého Víta. 1348 založil univerzitu v Praze. Nechal postavit Nové Město pražské, Hladovou zeď, Kamenný most, Karlštejn – místo pro uložení říšských korunovačních klenotů.

6 Korunovace Roku 1346 byl hlasy pěti kurfiřtů zvolen římským
králem, korunován v Bonnu. Českým králem je zvolen roku 1346 po smrti Jana Lucemburského po bitvě u Kresčaku, korunovace proběhla až v září 1347. Roku 1355 byl korunován římským císařem. Umírá na zápal plic. Je označen jako Otec vlasti.

7 Kromě spolupráce s církví pro něj byla typická i
sňatková politika. Výhodně uzavírá sňatky, a tak mnoho problémů překonává mírovou cestou. Postupně měl čtyři manželky: Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svídnická Alžběta Pomořanská

8 Zbraslavský klášter Cisterciácký klášter na území dnešní pražské části Zbraslav. Založil ho Václav II.

9 Arnošt z Pardubic Poslední pražský biskup (1343 – 1344) a první
pražský arcibiskup (1346 – 1364). Působil často jako diplomat ve službách Karla IV. Byl kancléřem pražské univerzity.

10 Blanka z Valois (1316 – 1348) Dcera Karla z Valois
1. manželka Karla IV. Vyrůstala na francouzském dvoře. Výhodou tohoto sňatku bylo spříznění s francouzským královským dvorem. Měla dvě dcery – Markétu Lucemburskou a Kateřinu Lucemburskou.

11 Anna Falcká (1329 – 1353) Dcera rýnského falckraběte Rudolfa II. a Anny Korutanské. Druhá manželka Karla IV. Tímto sňatkem uzavírá spojenectví s Wittelsbachy . Potomci: Václav – umírá v necelých dvou letech, po třinácti měsících umírá Anna.

12 Anna Svídnická (1339 – 1362) Třetí manželka Karla IV., dcera svídnického knížete Jindřicha II. Svídnického. Tímto sňatkem získal kontrolu nad piastovskými državami s podstatnou částí slezského knížectví - zisk Svídnicka. Děti: Alžběta Lucemburská a Václav IV.

13 Alžběta Pomořanská (1346 – 1393) Čtvrtá manželka Karla IV.
Dcera pomořanského vévody Bogislava V. Zbavil se tak opozice vedené Rudolfem IV. Habsburským. Rázná, sebevědomá a cílevědomá. 6 dětí – 4 dcery a dva synové. Zikmund Lucemburský a Jan Jindřich.

14 Korunovační klenoty Soubor klenotů používaných při korunovaci českých králů. Svatováclavská koruna, žezlo a královské jablko.

15 Zápis Karel IV. markrabě moravský, král římský 1346, král český , císař římský 1355 1344 dosáhl povýšení pražského biskupství na arcibiskupství ( Arnošt z Pardubic) hovoří francouzsky, italsky, latinsky, německy a česky sňatková politika: 1. Blanka z Valois 2. Anna Falcká 3. Anna Svídnická 4. Alžběta Pomořanská založil: univerzitu, Karlův most, Nové Město pražské, Karlštejn, katedrálu sv. Víta tři synové: Václav, Zikmund, Jan Jindřich Korunovační klenoty

16 Co nechal Karel IV. postavit v Praze?
2) Kdy vládnul Karel IV.? a)1310 – 1346 b)1346 – 1376 c) 3) Co se stalo roku 1348? 4) Co víš o Karlštejnu? 5) Jak se nazýval Karel IV.? 6) Kolik uměl Karel IV. jazyků a jaké? 7) Kolik měl manželek? 8) Vysvětli pojem korunovační klenoty.

17 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, únor Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Lucemburkové, sňatková politika, korunovační klenoty, Praha Poměrně podrobně se zde zabýváme Karlem IV. a osobami jemu blízkými. Ve vnitřních hypertextových odkazech naleznete informace o těchto osobách, jsou ve skrytých snímcích. Pod „smajlíky“ jsou ukryty hypertextové odkazy na doplňující obrazový materiál. Ve snímku číslo 14 je odkaz na krátké video ukazující korunovační klenoty (délka 4 minuty). Poznatky je možné zopakovat formou pracovního listu. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Karel IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google