Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglická revoluce Dagmar Zemanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglická revoluce Dagmar Zemanová."— Transkript prezentace:

1 Anglická revoluce Dagmar Zemanová

2 Vláda Stuartovců Jakub I. (1566-1625)
matka Marie Stuartovna (neteř Alžběty – popravena pro údajnou zradu) zajímal se o umění a literaturu rozvoj obchodu a řemesel úspěšná zahraniční politika Jaký mezinárodní konflikt vypukl za vlády krále Jakuba? Jak se v tomto konfliktu načas propojil anglický trůn s českými dějinami? Zdroj:

3 Alžběta Stuartovna dcera Jakuba manželka Fridricha Falckého
Zopakuj si, co víš o osobě Fridricha Falckého. Zdroj:

4 Česká „zimní“ královna Alžběta
volbou Fridricha doufali čeští stavové v pomoc Anglie Získali pomoc v boji s Habsburky? královna neoblíbená – povýšená, uvolněné mravy, cizí móda nechali sundat výzdobu z chrámu sv. Víta Jak asi reagovali Pražané? po Bílé hoře útěk (těhotná) – Polsko, Nizozemí 1632  Fridrich, synové vojenská kariéra zemřela v Anglii 1662 do konce života se označovala za českou královnu Alžbětina nejmladší dcera Žofie vešla ve známost jako Žofie Hannoverská, jejíž potomci počínaje Jiřím I. byli britští králové. Jak se jmenuje současná britská královna a kdo jsou její následníci?

5 Alžběta Zdroj: Zdroj:

6 Karel I. absolutistický panovník – chce vládnout sám bez vlivu parlamentu – hlavně v otázce daní náboženské rozpory v zemi – vedle anglikánské církve vznikají další náboženské skupiny – např. puritáni Co znamená anglicky slovo pure? Zdroj:

7 Puritáni chtěli očistu anglikánské církve
prostě se oblékali, krátké vlasy přísná morálka, skromnost, pracovitost pronásledováni listopad 1620 – skupina puritánů doplula do severní Ameriky – „otcové poutníci“ (Pilgrim Fathers) – kolonie Nová Anglie (město Plymouth) spolupráce s Indiány, přežili tuhou zimu slaví se jako jeden z nejvýznamnějších svátků v USA Jak se jmenuje tento svátek?

8 Den díkůvzdání Zdroj:

9 Den díkůvzdání Thanksgiving Day
slaví se druhé pondělí v říjnu v Kanadě a čtvrtý čtvrtek v listopadu v USA rodinný svátek typické pokrmy - upečený nadívaný krocan, brusinky, šťouchané či zapečené brambory a dýňový koláč Zdroj:

10 Pocvič si angličtinu! Jak je to anglicky?
Zdroj:

11 Pocvič si angličtinu! Jak je to anglicky?
Pumpkin Pie Roast Turkey

12 Ještě trochu angličtiny

13 Rozpory mezi králem a parlamentem
stále nové daně (nákladný život královského dvora, válečné výdaje) – nespokojenost 1639 – válka Anglie se Skotskem – parlament odmítl souhlasit s novými daněmi  občanská válka mezi stoupenci krále a parlamentu

14 Poměr sil král – vycvičené vojsko (žoldnéři se zkušenostmi z 30tileté války), důstojníci šlechtici (kavalíři) parlament – střední a nižší stav (puritáni, měšťané, obchodníci, drobná šlechta) velitel parlamentního vojska – Oliver Cromwell Zdroj:

15 Oliver Cromwell Zdroj:

16 Občanská válka 1642 - 1648 úspěch zpočátku na straně krále
parlamentní vojsko větší disciplína a motivace obrat ve válce porážka krále král uprchl do Skotska – vydán parlamentu Jaké anekdoty se vyprávějí o Skotech?

17 Poprava krále leden 1649 – král Karel I. popraven na příkaz parlamentu
Anglie se stává republikou zákony podle zásad puritánů – přísné Cromwell se stává diktátorem

18 Poprava krále Zdroj:

19 Cromwellova diktatura
podpora výroby a obchodu zákon o plavbě (tzv. navigační akta) – zboží mohly převážet jen lodě anglické nebo země původu zboží – proti konkurenci Nizozemí – válka – vítězství Anglie Cromwell vládne stále více despoticky Co znamená slovo despotický?

20 Cromwellova diktatura
odpůrci vězněni rozpustil parlament vedl krvavé války (Irsko – masakry katolíků – nenávist k Angličanům, Skotsko) v závěru života nenáviděn a osamocen  1658 – krátce syn Richard, bezvládí a chaos 1660 – obnova monarchie  král Karel II. (syn popraveného krále)

21 Karel II. slib ponechat majetek získaný revolucí
moc parlamentu zůstala zachována vzrostl vliv měšťanstva zaručena osobní svoboda občana systém se nazývá parlamentní monarchie Zdroj:

22 Jakub II. 1688 – bratr Karla II.
pokus o návrat absolutní monarchie a katolicismu  vzbouření lidu  tzv. slavná revoluce  král svržen dcera Marie – manžel Vilém Oranžský (Nizozemec) – vládne jako Vilém III. Zdroj:

23 Vilém III. vydal Listinu práv potvrzuje moc parlamentu
volen pravidelnými volbami odděluje se moc zákonodárná (parlament) a výkonná (král + ministři) ministři vybíráni podle stran systém konstituční monarchie Co znamená slovo konstituce? Zdroj:

24 Konstituční monarchie
konstituce = ústava postupně vznik funkce premiéra (první ministr = Prime Minister) + parlamentní opozice Jak se jmenuje současný ministerský předseda Velké Británie? Které dvě velké strany se střídají v této funkci? Zdroj:

25 Vznik Velké Británie 1707 – královna Anna (dcera Jakuba II.)
spojení Anglie a Skotska světová velmoc rozvoj výroby, podnikání a obchodu zámořské výboje – zisk kolonií koloniální říše

26 Velká Británie United Kingdom
Zdroj:


Stáhnout ppt "Anglická revoluce Dagmar Zemanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google