Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7.1 Lidé kolem nás – ZAMĚSTNÁNÍ, LIDSKÉ VÝTVORY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7.1 Lidé kolem nás – ZAMĚSTNÁNÍ, LIDSKÉ VÝTVORY"— Transkript prezentace:

1 7.1 Lidé kolem nás – ZAMĚSTNÁNÍ, LIDSKÉ VÝTVORY
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7.1 Lidé kolem nás – ZAMĚSTNÁNÍ, LIDSKÉ VÝTVORY Dělání - Zdeněk Svěrák Když máš srdce zjihlé, když máš potíže, tak dej cihlu k cihle, těsto do díže, upeč třeba chleba, postav třeba zeď, žal se krásně vstřebá, začni s tím hned teď, začni s tím hned teď. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání, dělání je lék. Dělání, dělání, to nám úsměv zachrání, dělání, dělání je lék. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

2 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.2 Co už víš? Jaká je práce vašich rodičů? Co dělá babička a děda? Co ostatní členové rodiny? Maminka a tatínek chodí do práce, vykonávají nějaké povolání, umíš ho popsat? Proč dospělí mají zaměstnání? Co dostávají za odvedenou práci? Čím bys chtěl/a být? Namalujte při výtvarné výchově. Zahrajte si hru, jeden žák předvádí pantomimou libovolné povolání. Kdo uhádne, vystřídá toho, co předvádí.

3 7.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Povolání je pravidelně vykonávaná pracovní činnost, za kterou se dostává plat. Povolání si lidé vybírají na základě svých schopností, znalostí a dovedností. Studovat musí ve školách, které je na to připraví. Někteří vykonávají práci fyzickou (manuální), při které pracují většinou rukama, jiní práci duševní. Po skončení základní školy si budeš vybírat, na jakou školu půjdeš studovat, podle toho, čím se budeš chtít stát. Zkus rozdělit povolání do dvou skupin – podle toho, zda se jedná o duševní či fyzickou práci: učitelka, lékařka, číšník, prodavačka, zedník, myslivec, právník, policista, kuchařka, pekař, zahradník, průvodčí, řidič, hasič, zubařka, cukrářka, kadeřnice, zdravotní sestra, truhlář, tesař, architekt, úředník. Jaká povolání patří mezi nejvíce nebezpečná?

4 7.4 Co si řekneme nového? Lidské výtvory
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.4 Co si řekneme nového? Lidské výtvory Příroda nám poskytuje živé i neživé přírodniny. Ty lidé zpracovávají na suroviny. Ze surovin se potom vyrábějí věci, které lidé potřebují ke svému životu. Jsou to lidské výtvory. Protože je lidé vyrábějí, říkáme jim také výrobky. Některé suroviny nezískáváme z přírodnin, ale jsou uměle vytvořeny člověkem – např. plast. Z něho se potom vyrábějí různé výrobky (např. PET láhve, pravítka, zubní kartáčky apod.)

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.5 Procvičení a příklady Ke každému povolání na obrázku patří 3 věty, které? Zkus popsat, jaké je tvé vysněné zaměstnání a proč? Inspirací ti může být holčička Del, která si přeje být spisovatelkou.

6 7.6 Hádanky Už vám běžím, milí hosté, nesu pití. Je to prosté!
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7.6 Hádanky Už vám běžím, milí hosté, nesu pití. Je to prosté! Přinesu i bifteček, k němu brambor kopeček. Když nám trubka z vodovodu rozleje po bytě vodu, zavoláme telefonem. Kdopak asi přijde honem? Létá Praha – Havana, Moskva – Londýn – Barcelona, nikde není neznámá, v každém městě je jak doma. číšník instalatér letuška Stojí sám na křižovatce, dopravu tam řídí hladce. Semafor a bílé pruhy má za svoje věrné sluhy. V každé škole hospodaří, peče, smaží, dětem vaří. Však si vzala na starost, aby bylo jídla dost. Hádej, hádej hádači, kdo nám psaní přináší, telegram a balíčky od strejdy a babičky. pošťačka dopravní strážník kuchařka Voňavý dům s křeslem mám, každého z vás ostříhám. Nůžky, hřeben, a kdo asi upraví vám vaše vlasy? Sníh bílého pláště slušívá jí zvláště. Děti na ni jazyk plazí a ona se neurazí. Honí čerty z komína, ze střechy je hází, pradlena ho proklíná, že jí dílo kazí. kominík kadeřnice lékařka

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.7 Jobs and professions Vytvořte si nástěnku nebo tabuli s různými druhy povolání v angličtině.

8 7.8 Test znalostí 1. Co dostáváme za vykonanou práci? a/ pytel mouky
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7.8 Test znalostí 1. Co dostáváme za vykonanou práci? a/ pytel mouky b/ plat c/ nákup jídla d/ nic 3. Co to jsou lidské výtvory? a/ les b/ slunce c/ věci, které lidé vyrábějí d/ vzduch 2. Práce fyzická znamená, že děláme… a/ manuálně, tedy rukama b/ nechodíme do práce c/ pracujeme zadarmo d/ pracujeme pomalu 4. Co to je povolání? a/ moje záliba b/ jiný název pro žákovskou knížku c/ domácí povinnosti – vynášení koše, stlaní postele, úklid pokoje d/ práce, zaměstnání Správné odpovědi: b a c d Test na známku

9 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.9 Použité zdroje, citace - slide č. 7 - slide č. 7 - slide č. 1 - slide č. 5 - slide č. 5 Já a můj svět, prvouka pro 3. ročník – učebnice, nakladatelství Nová škola str. 25 – slide č. 4 - slide č. 1 - slide č. 2 – slide č. 3 - slide č. 3 - slide č. 3 Hádanky v Prvouce: Mgr. Jana Palanská, Vydalo JV Print v Novém Bydžově 2000,str. 20, 21 – slide č. 6

10 7.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 - 12/2011 Ročník
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 7.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období /2011 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Zaměstnání, povolání, práce, lidské výtvory Anotace Prezentace popisující druhy povolání, zaměstnání, práce, lidské výtvory.


Stáhnout ppt "7.1 Lidé kolem nás – ZAMĚSTNÁNÍ, LIDSKÉ VÝTVORY"

Podobné prezentace


Reklamy Google