Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alternativní způsoby stravování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alternativní způsoby stravování"— Transkript prezentace:

1 Alternativní způsoby stravování
Tereza Rosová, 6.A

2 Proč jíst alternativně?
Etické důvody Zdravotní důvody Environmentální důvody

3 Vegetariánství Jeden z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování Různé typy: Lakto-ovo-vegetariánství Lakto-vegetariánství Veganství Frutariánství Vitariánství

4 Sójové produkty Sójové maso
Vyráběno z odtučněných sójových vloček smíchaných s vodou K dostání v různých tvarech: granulát, nudličky, plátky, kostky.. Neochucené nechutná dobře

5 Tofu Říká se mu též sójový tvaroh nebo sýr Vyrábí se srážením sójového nápoje pomocí syřidel Dostupné marinované, uzené, s masovou příchutí.. Chutná dobře i neochucené

6 Sójové mléko Sójové boby se nadrtí, převaří a přecedí – vzniklou tekutinu nazýváme mléko Je základní surovinou pro výrobu dalších „mléčných“ produktů – jogurty, smetana..

7 Lakto-ovo-vegetariáni
Konzumují vše kromě masa Hrozí zejména nedostatek bílkovin Bílkoviny získávány prostřednictvím: Mléčných výrobků Luštěnin Vajec Sójových výrobků

8

9 Vegani Nekonzumují žádné živočišné výrobky Hrozí nedostatek bílkovin
a vitaminu B12 Bílkoviny získávány: Ze sójových výrobků Luštěnin

10

11 Vitariáni (syrová strava, raw food)
Konzumují stravu, která neprošla tepelnou úpravou (maximálně do 42 °C) Výhody: Jídlo neztrácí vitamíny Nevýhody: Bolesti břicha, kazivost zubů

12

13 Paleo strava (dieta doby kamenné)
Předpokládá, že lidské trávení ještě nepřivyklo jídlům „dnešní“ doby V době kamenné lovci a sběrači – nejedí mléčné výrobky a obilí Nehrozí nedostatek téměř žádných látek

14

15 Zdroje

16 https://taifun-tofu. de/en/ernaehrung/taifun_tofu_wasisttofu. php

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Alternativní způsoby stravování"

Podobné prezentace


Reklamy Google