Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:"— Transkript prezentace:

1 KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:
DISKUSE O ZÁKLADNÍCH POJMECH Jan MURARIK Upraveno podle: KOMEŠTÍK Blahoslav © 2000 Těl. Vých. Šport, 9, 1999, 1

2 => paranoia synonym
Základní pojmy => paranoia synonym ...řada dalších pojmů... 2.Sportwissenschaft 4. Human movement 3.Kinesiology 5. Teorie TK (TV) 1.Sport Sciences

3 Some WRITINGS on the WALL

4 Nápisy na zdi „Je pojem T V zastaralý ?“ SAGE 1969
„K čemu potom je ?“ WRENN & LOVE „2001: stav je mrtev - byla to vražda nebo sebevražda ?“ BRESSAN 1979 „T. V.: dělený dům“ HARRIS 1981 „Specializace+fragmentace=zničení: recept k pomalému zániku výchovy“ HOFFMAN 1988 „T. V. a paranoia synonym“ THOMAS 1985 „Je T. V. disciplína ?“ ROSE 1986 „Jsme už na kusy nebo se právě rozpadáme?“ THOMAS 1957 „Specializace, fragmentace, integrace, disciplíny, profese: Co je skutečný výsledek?“ GRENDORFER 1987 dle RENSON (1990 )

5

6 Základní pojmy Kinantropologie analyzuje základní pojmy a problémy vědního oboru i předmětné společenské činnosti – tělesné kultury. Dokládá přínos vědecké práce tělovýchovné praxi. Vysvětluje studijní programy, cíle, obsahy a normy tělovýchovných studijních oborů a specializací. V rámci tělesné kultury rozlišujeme tři druhy tělesné aktivity: Tělesná výchova X Sport X Rekreace (tělocvičná) Tělesná výchova spadá do vážné sféry života, rekreace + sport patří do oblasti volného času. Pojetí TK: Renson × Haag

7 1 2 1 2 3 3 Základní pojmy Tělocvičná aktivita:
Druhy aktivit v systému tělesné kultury. Systém TK obsahuje: Činnosti, potřeby, vztahy, zájmy, hodnoty a normy; personální, materiální, institucionální, vědecké, zdravotní,… zajištění. Upraveno podle DRDÁCKÁ (1979) HODAŇ (1992) Hlavním prostředkem činnosti jsou tělesná cvičení (vždy slouží jinému cíli): 3 pojmy 3 pojmy TV SPORT P.REKRE. Tělesná výchova Sport Tělocvičná rekreace ZÁKLADNÍ VZDĚLÁNÍ VRCHOLOVÝ VÝKON ODPOČINEK POVINNOST (trénink a závod) ZÁBAVA-FIT (škola – učitel) (sportovní klub – trenér) (výkon není cílem) Příklad:Lyžařský zájezd Lyžařský závod Anděl na horách ? doprava do školy (práce) na lyžích…?

8 Základní pojmy Tělesná výchova = základní, povinné, všeobecné vzdělání o tělesné kultuře (základní rozvoj obecných motorických schopností, osvojení základního fondu motorických dovedností a vědomostí, vytvoření základních hodnot a postojů k tělesné kultuře prostřednictvím tělesných cvičení) Sport = předvádění vrcholných výkonů v tělesných cvičeních (vrcholné rozvinutí a dotvoření specifických motorických předpokladů k maximálnímu výkonu absolutní nebo relativní hodnoty v tréninkovém procesu a ve veřejné závodní činnosti) Rekreace (tělocvičná) = obnovení dobrého tělesného stavu a zdraví (využitím tělesných cvičení jako prostředků dalšího rozvoje, osvojování a dotváření specifických motorických předpokladů k obnovení tělesné, psychické i sociální rovnováhy)


Stáhnout ppt "KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:"

Podobné prezentace


Reklamy Google