Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POUŽITÉ PNEUMATIKY ODPAD nebo CENNÝ ZDROJ SUROVIN?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POUŽITÉ PNEUMATIKY ODPAD nebo CENNÝ ZDROJ SUROVIN?"— Transkript prezentace:

1 POUŽITÉ PNEUMATIKY ODPAD nebo CENNÝ ZDROJ SUROVIN?
LIKVIDOVAT NEBO VYUŽÍVAT ? Ing. Karel ŠAFNER GSZ Gumárenská skupina Zlín 11/2012

2 ALE! CENNÝ ZDROJ DRUHOTNÝCH SUROVIN A ENERGIE
Vliv odpadních pneumatik na životní prostředí nepodléhají biologickému rozkladu hrozí nebezpečí ohně, při hoření uvolňování sazí (popř. problém s uhašením) – požáry v Uherském Brodě, Vřesová, Tušimice a další nebezpečí rozmnožení hlodavců a hmyzu (vznik infekčních nemocí) vliv na vzhled krajiny Opotřebované pneumatiky nejsou považovány za nebezpečný odpad. Nicméně mohou nepříznivě ovlivnit životní prostředí, s ohledem na množství, pokud s nimi není nakládáno environmentálně šetrným způsobem. ALE! CENNÝ ZDROJ DRUHOTNÝCH SUROVIN A ENERGIE

3 Odpadová pryž = guma (tzn. železo=šrot, sklo=střep, atd. )
hmotnost = X Nová pneumatika Použitá pneumatika opotřebení = cca 10 (15) % hmotnosti hmotnost = X – 10 (15) % Odpad, ale chemicky, fyzikálně a mechanicky shodný materiál Odpadová pryž = guma (tzn. železo=šrot, sklo=střep, atd. )

4 Obecný systém Sběr Logistika Zhodnocení Recyklace Pyrolýza Využití
Materiálové Energetické Protektorování Recyklace Granulát Textil Železný šrot Využití Sběr Logistika saze olej plyn

5 Navrhovaný systém zajišťuje zákonnou povinnost zpětného odběru
audituje správnost postupů dle zákona smluvní partneři pouze ti, kteří splňují požadavky na odbornost, vybavení a kapacitu přerozděluje finanční prostředky propaguje zastupuje členy při jednáních zákonodárců atd.

6 Navrhovaný systém přispívá na: zpětný odběr + sběr logistika
zpracovatelé

7 + ostatní výrobci a dovozci pneumatik
Navrhovaný systém Dle informací výrobců a dovozců – na uvedené množství uzavře smlouvy se smluvními zpracovateli (na dané množství) povinné osoby Předají informace o plánovaném množství pneumatik, které uvedou na trh zpracovatelé + ostatní výrobci a dovozci pneumatik Vývoj zpětného odběru Barum Continental: rok t rok t rok t rok t náklady na zpětný odběr v roce 2007 byly cca 75mil. Kč

8 Přehled recyklačních závodů zpracovávající použité pneumatiky
Rakousko Polsko SRN SR Praha Uherský Brod Mokrá Čížkovice Dolní Rychnov Hranice Gmunden Weiden Bindlach Krosno Odrzanskie Zwikau Mydlovary Přehled recyklačních závodů zpracovávající použité pneumatiky Borovany

9 Navrhovaný systém uživatel Recyklace Výrobci + dovozci
prodejci Cementárny doklad – za prodaný granulát Sběrné dvory a pneuservisy občané Recyklace

10 Využití produktů materiálové recyklace opotřebovaných pneumatik a ostatního pryžového odpadu

11 Využití produktů materiálové recyklace
GUDRENY Části pneumatik o velikosti ∅ 63 ÷ 125 mm - GUDRENY („Gudren“ - gumový drén) je možné použít jako náhradu klasicky používaného zásypového materiálu (štěrk). Gudren svými technologickými parametry zajišťuje minimálně stejnou funkci při odvodňování vymezeného prostoru jako klasické materiály. Tento materiál je proto toto použití především ekonomicky zajímavý, protože cena za jednotku GUDRENU je na poloviční úrovni ceny štěrku.

12 Využití produktů materiálové recyklace
GUMOVÝ GRANULÁT Gumový granulát je také plnivem při pokládce sportovních povrchů UT3G (umělé trávníky třetí generace). UT3G prošli schválení FIFA. UT3G zajišťují větší stabilitu hráče, mají velmi podobné vlastnosti jako trávníky klasické, jsou nenáročné na údržbu, doba využití (hratelnosti) je delší, chrání hráče, nebezpečí vzniku popálenin je téměř nulové. SPARTA Praha tréninkové hřiště

13 Využití produktů materiálové recyklace
SORB-EX Univerzální sorpční materiál - je mechanicky rozrušená pryžová hmota vznikající jako produkt z recyklace pneumatik. SORB-EX má vynikající sorpční vlastnosti pro široké spektrum látek. Sorbent je schopen rychle a účinně odstraňovat ropné produkty ze všech povrchů i vodní hladiny. 1 kg sorbentu je schopen na sebe navázat až 3,75 l benzínu Natural 95 (Osvědčení - ITC Zlín).

14 Využití produktů materiálové recyklace
REGEST - je řešení pro zpětné využití pryže, jako suroviny schopné opětovné vulkanizace. Jako výchozí materiál je používána recyklovaná pryžová drť z pneumatik a činidla REGEST (1 - 3%). Během 7 až 15 minutového zpracování na kalandrech se získává regenerát, ve kterém jsou již přítomny prakticky všechny přídavné látky k vulkanizaci. Tento regenerát je možno přímo vulkanizovat standardním postupem.

15 Využití produktů materiálové recyklace
Zapracováním gumových granulátů, jako modifikační přísady do asfaltových směsí, dojde k výraznému zlepšení vazkotvárných vlastností pojiva. Gumo-asfaltové pojivo má proti původnímu asfaltu zvýšenou viskozitu a bod měknutí KK, nižší penetraci, bod lámavosti a duktilitu. Modifikace pryží má za následek zlepšení penetračního indexu a snížení teplotní citlivosti. Výsledkem modifikace je povrch s výrazně zvýšenou životností.

16 Využití produktů materiálové recyklace
PARKUROVÉ A CVIČNÉ PLOCHY Granuláty nemusí být využity pouze pro výrobu prvků pro ustájení koní a chovných zvířat, ale také jako bezpečné plnivo pro všechny parkurové a cvičné plochy.

17 HIPO Využití produktů materiálové recyklace HIPOTEX
Je textilní materiál, určený především pro jízdárny (např. koně), a to pro zkvalitnění jejich povrchů – kryté i nekryté prostory. Při smíchání tohoto materiálu s pískem je povrch velmi elastický a došlap kopyt pružný, aniž by docházelo ke skluzu. HIPO

18 Využití produktů materiálové recyklace

19 Využití produktů materiálové recyklace
PRVKY V SILNIČNÍ DOPRAVĚ Aglomerované prvky z granulátu můžou mít prakticky jakoukoliv podobu. Na ukázce jsou zobrazeny prvky využité v silniční dopravě - např. zpomalovací retardér, stojan dopravního značení, ochrana disků před najetím na obrubník.

20 Využití produktů materiálové recyklace
PROTIHLUKOVÉ STĚNY Aglomerované výrobky z granulátu nacházejí také široké uplatnění při výstavbě tlumících prvků v železničním stavitelství – protihlukové a gabionové stěny.

21 Využití produktů materiálové recyklace
ANTIVIBRAČNÍ ROHOŽE A BOKOVNICE NA KOLEJE Aglomerované výrobky z granulátu nacházejí také široké uplatnění při výstavbě tlumících prvků v železničním stavitelství - antivibrační rohože a bokovnice na koleje.

22 Gumárenská skupina Zlín
DĚKUJI ZA POZORNOST GSZ Gumárenská skupina Zlín


Stáhnout ppt "POUŽITÉ PNEUMATIKY ODPAD nebo CENNÝ ZDROJ SUROVIN?"

Podobné prezentace


Reklamy Google