Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školy"— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_SKV_06 Sada DUM Slohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Popis pracovního postupu (příprava pokrmu). Anotace Prezentace seznamuje žáky se zásadami popisu pracovního postupu při přípravě pokrmu. Digitální materiál žáky aktivuje k činnosti, učí je pracovat s popisným textem, analyzovat ho, řadit jednotlivé kroky správně za sebou. Pomůcky: kuchařské knihy nebo časopisy. Autor Mgr. Iva Jakubcová Jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák dokáže sestavit popis pracovního postupu pro přípravu jednoduchého pokrmu. Respektuje zásady popisného postupu. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Popis pracovního postupu, návod, předpis, recept. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
( příprava pokrmu)

3 Zkus si vzpomenout, co všechno můžeme popisovat?
věc osobu činnost, pracovní postup dům, byt, třídu filmovou nebo pohádkovou postavu

4 Chybí ti něco v tomto receptu?
Také návod ( předpis) je popisem pracovního postupu. Přečti si pozorně následující předpis: BRAMBOROVÁ POLÉVKA 1,5 l vody, 500g brambor, 200g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), 1 cibule, kousek kapusty, 50g čerstvých hub, 70g másla nebo sádla, 50g hl. mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. Chybí ti něco v tomto receptu?

5 Správně – recept není celý! Chybí postup přípravy polévky!
Očištěnou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, kousek kapusty, cibuli) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené houby, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme, až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme rozetřený česnek a majoránku.

6 Co všechno se dozvíme z takového receptu?
V receptu bývá uveden přehled surovin v přesném množství a postup přípravy krok za krokem ( činnosti v pořadí tak, jak skutečně probíhají).

7 Kde mohu najít recepty?

8 Práce do sešitu:  Víš, co znamenají zkratky v receptech? g = ………., l = ……………, hl. mouka = ………………… prdopeč = …………………………….., ml = ………………. Co je to špetka ( majoránky, soli)? ………………………………………………………………………… Jaké je tvoje oblíbené jídlo? ………………………… Vypiš suroviny, které jsou potřeba k jeho přípravě: Nakonec se pokus sestavit recept pro přípravu jídla, které bys dokázal(a) sám(a) uvařit.

9 Přečti si ukázku z knihy Jídlo a pití za Rudolfa II.:
Uvař kuřata. Oloupej asi dvacet až dvacet pět cibulí a nech je celé uvařit ve víně. Potom je rozetři s kořenem petržele, přidej víno, ve kterém se cibule vařily, a trochu čistého vinného octa. Okořeň zázvorem, skořicí, muškátovým květem a dobře ošafraň. Do této omáčky dej vařená kuřata. Pakli chceš ozdobně učiniti, dej mandle a rozinky, jako u velikých dvorů jest obyčej. Které jídlo v receptu připravují? Je recept něčím zvláštní? Chybí něco v receptu? Nerozumíš některému slovu? Bylo by možné recept předělat pro dnešní kuchařky?

10 Prameny:: Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Vašák – Česká kuchařka ( Agave 2002) Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google