Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.40 Odborná kuchařská literatura Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast: Odborné předměty
Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: receptury – normy, časopisy, kuchařky, vida, TV pořady Anotace: Materiál je určen k seznámení se s odbornými texty používanými při přípravě pokrmů.

3 ODBORNÁ LITERATURA Základní odbornou kuchařskou literaturou v závodech veřejného stravování – VS jsou soubory receptur – normy. Pomáhají: při tvorbě jídelních lístků při výběru pokrmů Pomocnou literaturu tvoří časopisy: Výživa a potraviny Food Servis Minutka

4 ODBORNÁ LITERATURA Knihovny nabízejí odborné publikace:
Kuchařky – české i cizí kuchyně Kuchařské lexikony Receptury krajových jídel Flambování a dochucování pokrmů Mezinárodní kuchařky Hrníčkové kuchařky Moučníky Saláty

5 ODBORNÁ LITERATURA Pracujeme s touto odbornou literaturou: kuchařky
sešitová vydání knihy menšího rozsahu – zpracované pro určitý úsek: polévky, saláty, drůbeží maso, vánoční cukroví, zeleninové pokrmy soviny a časopisy sběr receptů – podle abecedy nebo druhů pokrmů zapisování vlastních receptů

6 ODBORNÁ LITERATURA Význam receptur – norem:
Norma – receptura je vzor pro určitou přípravu pokrmů. Druhy norem pro veřejné stravování: Receptury teplých pokrmů Receptury studených pokrmů Receptury cukrářských výrobků Receptury pro stravování dětí a mládeže

7 ODBORNÁ LITERATURA Práce s normami:
1)v úvodu je seznam pokrmů ve skupinách: polévky bílé a hnědé, jateční maso, přílohy a doplňky, moučníky, bezmasé pokrmy, ryby, drůbež, zvěřina, mletá masa 2)podle seznamu nalezneme hledaný pokrm 3)je na určité stránce a má své číslo normy 4)každá norma obsahuje stručný výrobní postup, nazývaný též technologický postup

8 ODBORNÁ LITERATURA Každá receptura má tyto údaje: Hmotnost porce.
Stručnou charakteristiku pokrmu. Výrobní – technologický postup. Základní dávkování na 10 porcí. Seznam surovin v gramech. U vývarů uvádíme na 10 litrů. U studených pokrmů na 100 porcí. U salátů a majonéz na 10 kg.

9 ODBORNÁ LITERATURA Použité potraviny jsou v hrubé hmotnosti.
Ztráty – odpad čištěním, loupáním, vykostěním od hrubé odečteme a máme čistou hmotnost. Hrubá hmotnost – ztráty = čistá hmotnost Některé potraviny konzumujeme bez odpadu – chleba, rohlíky, koblihy. Vždy normujeme v hrubé hmotnosti!

10 ODBORNÁ LITERATURA Receptury používáme: v technologii, na odborném výcviku, při hospodářských výpočtech. Soukromí podnikatelé si tvoří vlastní normy. Jejich snahou je zavádět do jídelen a restaurací pokrmy: méně kalorické, zeleninové, ovocné, vegetariánské =) využívat poznatků správné výživy.

11 OPAKOVÁNÍ Která literatura je považována za odbornou?
Normy – receptury pokrmů, časopisy odborné, kuchařky, lexikony, recepty krajových jídel. Které normy jsou ve VS? Receptury teplých pokrmů, studených pokrmů, dietní, cukrářské. Jaké časopisy s recepty znáš? Minutka, Výživa, Food Servis, Vlasta, Tina.

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google