Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla 79637.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla 79637."— Transkript prezentace:

1 PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla 79637

2 Druhy bytů z hlediska vlastnictví
Byty družstevní Byty nájemní Byty v osobním vlastnictví

3 Družstevní byty Byty družstevní- byty ve vlastnictví bytových družstev, kde členové družstva jsou nájemci.

4 Byty nájemní Byty Nájemní - byty s majitelem nebo byty státní nebo obecní, jejichž obyvatelé mají byt v nájmu.

5 Byty v osobním vlastnictví
Byt v osobním vlastnictví - se hovorově označují byty, které patří přímo konkrétní fyzické osobě, která je obvykle jejich obyvatelem. Jsou to i rodinné domy.

6 Provoz domácnosti zahrnuje:
Nájem. Fond oprav (údržby). Odběr plynu. Spotřebovaná energie. Odběr vody a odvod odpadních vod. Poplatky za TV, rozhlas, telefon, noviny, internet, atd.

7 Nájem: Jedna strana (pronajímatel) přenechává druhé straně (nájemci) za úplatu (nájemné) právo dočasně užívat byt, a to buď na dobu určitou nebo dobu neurčitou. Nájem se platí měsíčně pozadu. U družstevních bytů nájemné a zálohy na služby se platí měsíčně, a to nejpozději do posledního dne kalendářního měsíce. Maximální měsíční nájemné stanoví jako součin podlahové plochy bytu a maximálního základního měsíčního nájemného v obci za 1m2.

8 Fond oprav: Komplexní program pro řešení oprav bytových domů.
Fond oprav je připočítáván k nájmu. Výše fondu oprav se určuje podle možnosti nájemníků a podle toho na jaké účely by měl být použit.

9 Odběr plynu: K tomu, aby mohla domácnost plyn odebírat, musí vlastník nebo nájemce bytu uzavřít s plynárenskou distribuční společností smlouvu o dodávce plynu. Odběr plynu je měřen měřicím zařízením –plynoměrem.

10 Odběr elektrické energie:
Odběr elektrické energie je nezbytný pro běžné fungování domácnosti. Každá domácnost by měla být samostatným odběratelem elektrické energie . Na elektřinu se platí měsíčně záloha a na konci roku se vyúčtuje celkově za celý rok.Někdy se musí doplatit a někdy se vrací přeplatek.

11 Odběr vody a odpadních vod:
Obyvatelé bytů nebývají samostatnými odběrateli vody. Každý byt má svůj vlastní vodoměr. Každý rodinný dům má obvykle vlastní vodovodní a kanalizační přípojku. Za dodávku vody se platí tzv. vodné. Vyúčtování je jednou za rok.

12 Nepovinné služby Telefon, rozhlas, internet, noviny atd. nejsou nutné.
Je na každém jestli si z toho něco pořídí nebo ne. Za tyto služby se platí měsíčně.

13 Co je to SIPO ? SIPO je moderní platební nástroj, který vám umožní šetřit čas starosti a peníze, aniž byste se o to museli starat. SIPO umožňuje sdružit všechny pravidelné platby (voda, elektřina, plyn, telefon, pojistné, předplatné novin atd.) do jedné jediné platby. Každý měsíc dostáváte podrobný výpis jednotlivých provedených plateb.


Stáhnout ppt "PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla 79637."

Podobné prezentace


Reklamy Google