Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od pravěku k Přemyslovcům

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od pravěku k Přemyslovcům"— Transkript prezentace:

1 Od pravěku k Přemyslovcům
Obr. 1 Pohled do českých dějin 1 Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Odkud máme zprávy o životě dávných obyvatel naší vlasti?
Kdo byli tito obyvatelé? V které době žili na našem území? Práce archeologů Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Z které knihy je tento text ? Kdo ho podle pověsti říká?
„Ten budoucí kníže váš oře se dvěma voly. Je-li vám libo, vezměte koně, řízu, plášť a přehozy a jděte tomu muži vzkaz vyřídit ode mne i lidu a přiveďte sobě knížete a mně manžela. Muž ten má jméno Přemysl. Jeho potomstvo bude vládnout této zemi na věky věkův… “ Z které knihy je tento text ? Kdo ho podle pověsti říká? Znáš nějakou jinou pověst? Obr. 4 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Jak se nazýval první stát na našem území a kdy vznikl?
Jak se jmenovali dva bratři, kteří roku 863 přišli na toto území? Co významného udělali? Obr. 5 Obr. 6 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Který byl první panovnický rod na našem území?
Obr. 7 Který byl první panovnický rod na našem území? Jak se jmenovali první čeští králové? Co je to rotunda a co je bazilika? V jakém slohu jsou postaveny? Obr. 8 Obr. 9 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Na které panovníky z rodu Přemyslovců si vzpomeneš? (bylo jich 22)
Obr. 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Přiřaď k panovníkovi, co učinil za své vlády:
Obr. 11 kníže Václav Břetislav Vratislav II. Vladislav Přemysl Otakar I. Václav I. Přemysl Otakar II. Václav II. Václav III. král železný a zlatý, padl v bitvě na Moravském poli nazývaný statečný a moudrý, k Čechám natrvalo připojil Moravu r dostal Zlatou bulu sicilskou, kterou bylo České království prohlášeno za samostatné a nezávislé první český král, vládl v 2. polovině 11. stol. podporoval církev a měl mírnou povahu, jeho bratr Boleslav ho nechal zavraždit r zavražděn, jeho smrtí vyhynul rod Přemyslovců po meči zakládal města a pevné hrady, podporoval obchod a trhy dal razit nové peníze – české groše nechal v Praze postavit kamenný most k poctě své manželky Judity (stál 200 let) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Přiřaď názvy k obrázkům:
památník bitvy na Moravském poli český groš mincovna Vlašský dvůr v Kutné hoře středověký hrad Zvíkov c) d) Obr. 14 b) Obr. 15 a) Obr. 12 Obr. 13 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009–27–01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Obr. 1: Obr. 2: Obr. 3: Obr. 4: Obr. 5: Obr. 6: Obr. 7: Obr. 8: Obr. 9: Obr. 10: Obr. 11: Obr. 12: Obr. 13: Obr. 14: Obr. 15: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Od pravěku k Přemyslovcům"

Podobné prezentace


Reklamy Google