Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst."— Transkript prezentace:

1 DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst

2 Co je to dětská práce? Dětská práce je práce, která ubližuje dětem: např. fyzicky, duševně, morálně, nebo jim nedovoluje vzdělávat se… Ne každá práce vykonávána dětmi je špatná. např. rozvoz novin, pomoc rodičům. Nejvíce dětí pracuje v Indii, Mali, Pákistánu, Bangladéši, Etiopii, Mexiku…

3 Seznámení PÉŤA - Česká republika
JEAN DE DIEU - SAR Středoafrická republika AŠÓKA - Indie

4 Začátek dne - ráno Péťa Jsem Péťa a bydlím s mámou, tátou a sestrou Julií v Praze v novém domě.Vstávám v 6:30. Po ranní hygieně se převléknu do čistého, značkového oblečení a jdu si dát bohatou snídani.

5 Jean de Dieu Jsem Jean de Dieu. Žiji se svými sedmi sourozenci a mámou v jednoduchém hliněném domě. Vstáváme v 6:00. Ke snídani si dáme černý čaj a já jdu nanosit vodu.

6 Ášóka Jmenuji se Ášoka a patřím do nejspodnější kasty k tzv. "nedotknutelným". Jsem sirotek a jsem nucen se starat sám o sebe. Vstávám v 6:00 a snídani odbudu čajem.

7 Zdroj foto: http://www.zavodi.cz/image/20090114 2135_1_trida.jpg
Škola nebo práce? Péťa V 7:15 jdu na autobus nebo jedu s tátou autem do školy. Ve škole se přezuji a jdu se připravit na hodinu. Zdroj foto: _1_trida.jpg

8 Jean Aimé Já s mojí sestrou máme veliké štěstí, a tak chodíme do školy. Vezmeme si jen dřevěnou destičku a kousíček křídy. A jsme připraveni.

9 Naše škola

10 Ašóka Jelikož jsem sirotek, chodit do školy si nemůžu dovolit, přestože je to u nás povinné. Pracuji jako uklízeč vlaku, a když mám štěstí, podaří se mi i něco vyžebrat od cestujících.

11 Přestávka Péťa O přestávce blbneme. Svačiny máme dostatek. Přineseme si z domova rohlíky, chléb, šunku, sýr, sladkosti, ovoce, zeleninu. Prostě, na co má kdo chuť. Občas vše nesníme, tak to vyhodíme do koše. Zdroj foto:

12 Jean de Dieu Svačinu si nemůžu dovolit. Když ji mám, tak to jsou arašídy nebo batáty, které jsme si vypěstovali. V období zrání manga mám o svačinu postaráno.

13 Ášoka Přestávku ani svačinu nemám, ale když něco nějaký cestující nedojí, mám o svačinu postaráno.

14 Oběd Péťa Po vyučování se vydáme do školní jídelny na oběd. Když nám jídlo chutná, tak si jdeme přidat. Když máme ještě hlad, tak si jdeme ještě něco koupit do obchodu, který máme při cestě. Zdroj foto:

15 Jean de Dieu Škola nám končí ve 12:00 maximálně ve 13:00 a rychle pospíchám domů a mám chvíli volno na hraní. Potom jdu pomáhat mámě na pole.

16 Ášoka Když toho vyžebrám víc, tak si něco odložím na večeři, pro mě a mého kamaráda, se kterým žijeme na ulici.

17 Odpoledne - kroužky atd.
Péťa Když se vrátím ze školy, jdu ven s kamarády na hřiště. Tři dny v týdnu chodím na kroužek badmintonu, jednou týdně výtvarnou výchovu. Zdroj foto:

18 Jean de Dieu Odpoledne hlídám mladší sourozence nebo jdu prodávat vypěstované plodiny. Na poli pěstujeme arašídy, maniok, sezam, salát… Vše děláme ručně,bez pomoci zvířat. Jindy zase pletu rohože, pomáhám v jiných rodinách a pasu dobytek. Za celý den si vydělám15Kč, které odevzdám mámě.

19 Ášoka Odpoledne místo úklidu prodávám občerstvení ve vlaku. Na tuto práci si mě najímá chlápek se sousedství. O tuto práci se dělím s ostatními kluky z ulice.

20 Zdroj foto: http://i.iinfo.cz/rs2/460/watchTV_4-1051.jpg
Večer Péťa Dám si vydatnou večeři při televizních novinách. Po večeři si popovídám s rodinou a společně si zahrajeme nějaké hry. Potom kouknu na nějaký film, nebo hraji na počítači. Zdroj foto:

21 Jean de Dieu Večer se setkáme u ohně a s ostatníma klukama si hrajeme. Dáme si maniokovou kaši se zeleninovou omáčkou. V 18:00 zapadne slunce a v 20:00 si jdeme lehnout na naše ručně upletené rohože, do našeho hliněného domu. Když se vyspíme, tak nás čeká další nový den.

22 Ášoka Když se vrátím z vlaku, tak s kamarádem sníme, co jsme si vyžebrali. Chvíli si popovídáme, zahrajeme nějaké hry a jdeme si lehnout. Přikryjeme se šátkem, který jsme našli na ulici.

23 Asi 15% dětí na světě pracuje
To je asi 218 milionů dětí Z toho 126 milionů dětí dělá práci, která ohrožuje jejich zdraví Z 218 milionů pracuje více než 200 milionů dětí z Afriky, Asie, latinské Ameriky 85% ILO 2006 , data jsou z roku 2004

24 K nejtěžším dětským pracem patří práce v dolech, prostituce, prodej drog, najímání dětí ve válkách…
Děti pracují hodin denně a vydělají si přibližně Kč. Děti jsou nejlevnější pracovní síla a nemohou se nijak bránit. DRUHY DĚTSKÉ PRÁCE

25 Zkusil bys na jeden den vyměnit roli s … ?
Vyměnil bys svoji měkkou postel za rohož? Vyměnil bys svoje jídlo za maniokovou kaši? Vyměnil bys svoje sešity za destičku s křídou? Vyměnil bys svoje kroužky za těžkou práci na poli, v továrně na výrobu cigaret, uklízení vlaku… Vyměnil bys svoji elektroniku za posezení u ohně?

26 Autoři fotografií: Indie – Leo Crlík
Afrika –Pavel Hanč Zdroje: Hanáková V., Bakalářská práce, Přír. fak., katedra geografie, Doprovodní píseň: Bílé Sárí, Bob Fliedr a dětský sbor Bobci, vydalo Karmelitánské nakladatelství, s.r.o.

27


Stáhnout ppt "DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst."

Podobné prezentace


Reklamy Google