Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POP ART.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POP ART."— Transkript prezentace:

1 POP ART

2 POP ART Umělecký směr ovlivněný populární hudbou, velkoměstskou kulturou a komerčním uměním (fotografie, plakát, film, reklama a komiksy) . Charakteristické pro něj je přejímání motivů i techniky z předmětů denní potřeby.

3 britská větev v Londýně americká větev v New Yorku a v New Jersey
HISTORIE směr vznikl v 50.letech 20.století nezávisle ve dvou centrech – britská větev v Londýně americká větev v New Yorku a v New Jersey

4 BRITSKÝ POP ART Richard William Hamilton ( ) byl britský malíř, grafik, pedagog a kurátor. Je považován za jednoho ze zakladatelů pop artu. Svými kolážemi reflektoval současnou kulturu a reklamu.

5 Nejznámější dílo: Co jen způsobuje, že jsou dnešní příbytky tak odlišné, tak přitažlivé?
Tato fotomontáž je plná reklam odkazujících na spotřební životní styl. Vidíme zde i americké lízátko, které má na obalu napsané slovo "pop„.

6 AMERICKÝ POP ART Hlavními rysy amerického pop artu je především používání velkých formátů a zářivých barev. Je spojován především s americkým výtvarníkem slovenského původu Andym Warholem. K dalším představitelům patří Jasper Johns, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein nebo Tom Wesselman.

7 ANDY WARHOL Andrew Warhola ( 1928 – 1987), známější jako Andy Warhol, byl americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost amerického hnutí pop artu. Narodil se v americkém Pittsburghu rusínským přistěhovalcům, kteří pocházeli z Rakousko-Uherské vesničky Miková (dnes součást Slovenska).

8 Warholova díla vytvořená technikou sítotisku často zobrazují opakující se řady značkových amerických výrobků, bankovek nebo osobností, např. Campbelovy polévky, Coca-Coly (navrhl láhev), Marilyn Monroe.

9 Slavný obraz Andyho Warhola Dvojitý Elvis z roku 1963 byl v aukční síni Sotheby's v New Yorku vydražen za rekordních 37 milionů dolarů, tedy přes 720 milionů korun.

10 Roy Lichtenstein SPÍCÍ DÍVKA
Obraz od klasika amerického pop-artu byl prodán za 44,9 milionu dolarů (875 mil.korun). Obraz vytvořený technikou komiksu znázorňuje spící blondýnu a je považován za milník amerického umění 20.stol.

11 ÚKOL: Nakresli autoportrét ve stylu pop art s použitím tří barev

12


Stáhnout ppt "POP ART."

Podobné prezentace


Reklamy Google