Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT AUTOR: Jana Rykrová TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis prima NÁZEV DUMu: Jak měříme čas POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 02 KÓD DUMu: JR_DEJEPISPRIMA_02 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace byla použita v primě. Navazuje na kapitolu „Úvod do dějepisu“. Žáci se učí pracovat s časovou přímkou, seznamují se s historií kalendáře a způsobem datování historických událostí. Prezentace je spojena s používáním pracovního listu, který následuje jako DŮM 03. Žáci sledují výklad s pomocí prezentace a současně postupně vypracovávají úkoly na pracovním listě. Pomocí prezentace si okamžitě kontrolují správné odpovědi. Několik snímků prezentace obsahuje pouze otázku – předpokládá se diskuze se žáky na toto téma.

2 Jak měříme čas

3 Seřaďte chronologicky následující události
Objevení Ameriky První let člověka do vesmíru Narození Krista Doba Karla IV. Vznik samostatného československého státu Konec druhé světové války Příchod Konstantina a Metoděje Stavba Cheopsovy pyramidy v Egyptě

4 Zkontrolujte si odpověď
1. Stavba Cheopsovy pyramidy v Egyptě 2. Narození Krista 3. Příchod Konstantina a Metoděje 4. Doba Karla IV. 5. Objevení Ameriky 6. Vznik samostatného československého státu 7. Konec druhé světové války 8. První let člověka do vesmíru

5 Jak se nazývá pomocná věda historická zabývající se způsoby měření času a datování v minulosti?
Při hledání odpovědi ti pomůže zadání předchozího úkolu. ie

6 chronologie - nauka o měření času

7 Proč lidé v minulosti začali měřit čas?

8 Jaká slova označují časové úseky?

9 Seřaďte časové jednotky podle délky
sekunda…………………………………….tisíciletí

10 Seřaďte časové jednotky podle délky
sekunda minuta hodina den týden měsíc rok desetiletí století tisíciletí

11 rok 863 patří do 9. století 1. tisíciletí Do kterého století a tisíciletí patří tyto roky?

12 Do kterého století a tisíciletí patří tyto roky?
století, 1. tisíciletí století, 2. tisíciletí století, 2. tisíciletí století, 2. tisíciletí století, 1. tisíciletí

13 Ve kterém století a tisíciletí žijeme?

14 Ve kterém století a tisíciletí žijeme?
21. století 3. tisíciletí

15 Pozor! Kdy začalo 21. století? Rok 1300 patří do 13. století
Rok 2000 patří do 2. tisíciletí Rok 2001 patří do 3. tisíciletí Kdy začalo 21. století? (Napiš den, měsíc a rok)

16 Kdy začalo 21. století? 1. ledna 2001

17 Co znamenají tyto zkratky?
př. n. l. př. Kr. n. l. L. P. A. D.

18 Co znamenají tyto zkratky?
př. n. l. - před naším letopočtem př. Kr před narozením Krista n. l našeho letopočtu L. P léta Páně A. D Anno Domini (latinsky)

19 - 0 - Narození Ježíše Krista bylo stanoveno jako začátek křesťanského letopočtu, který se užívá v současné době ve většině zemí světa. Poslechni si, jak ke stanovení tohoto mezníku došlo a odpověz na otázky: Kde a kdy žil Dionýsius Exiquus? Co bylo jeho úkolem? Stanovil datum narození Krista přesně? Narodil se Kristus v roce O? Dionýsius Exiquus byl mnich. Žil v Římě v 6. století n.l. a jeho úkolem bylo vypočítávat datum, na které připadají Velikonoce (pohyblivý svátek). Zabýval se tedy kalendářem a studiem historických záznamů. Přitom vypočítal datum narození Krista a stanovil ho jako začátek křesťanského letopočtu. Později se ukázalo, že jeho výpočet nebyl přesný, Kristus se narodil asi o 4 roky dříve. Protože letopočet byl v té době již rozšířen, zůstala chyba neopravena a začátek letopočtu jak ho stanovil D.E. platí dodnes.

20 Kde a kdy žil Dionýsius Exiquus?
Co bylo jeho úkolem? Stanovil datum narození Krista přesně? Narodil se Kristus v roce O? 1. V Římě 2. Vypočítat datum, na které připadají Velikonoce. 3. Ne, zmýlil se asi o 4 roky. 4. Rok O neexistuje

21 - 0 - Rok O neexistuje po roce 1 př.n.l. následuje rok 1 n.l.
-0- je bod na časové přímce Zakresli na časovou přímku tyto letopočty: 44 př.n.l., 136 př.n.l., 275 př.n.l., 320 př.n.l., 395 př.n.l.

22 Kalendář Již ve starověku začali lidé sestavovat kalendáře.
Řídili se při tom pozorováním přírodních a astronomických jevů. solární kalendář souvisí s postavením ………………. lunární kalendář souvisí s postavením ………………

23 Jaký kalendář používáme?
solární kalendář souvisí s postavením Slunce lunární kalendář souvisí s postavením Měsíce Jaký kalendář používáme?

24 Jaký kalendář používáme?
solární Čím je určena délka jednoho roku? Kolik má rok dní? Kolik má měsíců? Čím je určena délka dne? Jak se vyrovnává nepřesnost ?

25 Doba, za kterou oběhne Země okolo Slunce
365 12 Doba, za kterou se Země otočí kolem své osy Zařazením přestupného roku, který je o 1 den delší

26 Kalendář Dříve se v Evropě používal kalendář juliánský. Byl zaveden v Římě v 1. století př.n.l. Je pojmenovaný podle Julia Caesara, římského politika. Po několika staletích se tento kalendář začal rozcházet s astronomickou situací a bylo potřeba ho upravit. Reformu nařídil papež Řehoř VIII. v 16. století. Kalendář se nazývá gregoriánský. Poslechni si, jak byla reforma provedena.

27 Kalendář Křesťanský kalendář začíná narozením Krista.
Zjisti pomocí internetu nebo „chytrých“ knih, jakou událostí začíná kalendář ve starověkém Řecku ve starověkém Římě muslimský židovský

28 Kalendář ve starověkém Řecku – konání prvních OH, 776 př.n.l.
ve starověkém Římě – založení Říma, 853 př.n.l. muslimský - odchod Mohameda z Mekky,622 n.l. židovský – stvoření světa, 3761 př.n.l.

29 Použité prameny ŠIFTOVÁ, Jaroslava. Kořeny evropské kultury. Liberec: Podještědské gymnázium, 2011, vydáno v rámci projektu EU


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google