Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů"— Transkript prezentace:

1 Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. Martin Laštůvka místopředseda a ředitel sekce POZE Energetický regulační úřad

2 POZE 2013 a dále … odkud jdeme? … kam jdeme? (a co si s sebou neseme)

3 POZE odkud jdeme? Jdeme z období, kdy bylo nutné dosáhnout cíle, ať to stojí co to stojí. Cílem bylo dosáhnout 8 % z OZE do roku 2010, jednalo se o průběžný cíl, k jeho dosažení se využívalo i popření fyzikálních zákonů (vyhláška č. 502/2005 Sb.). Ti, kdo upozorňovali, že si volíme tu nejdražší cestu, nebyli vyslyšeni. Podporovali jsme ty nejdražší technologie a vyčerpali finanční potenciál pro smysluplné projekty OZE. V zákoně se „zapomnělo“ na účinný brzdný mechanizmus. Výše podpory umožňovala výrazně nižší návratnost než zákonných 15 let. Stát rozhodl, kdo podporu bude platit, aniž se těchto plátců zeptal, jestli je to v jejich ekonomických možnostech.

4 POZE … a následky ? Ti, kdo podporu POZE platí především, křičí, že to kriticky ohrožuje jejich podnikání a že budou muset propouštět zaměstnance a zavírat firmy. Ti, kdo podporu přijímají, křičí, že bez podpory se celé odvětví POZE zastaví a budou muset propouštět zaměstnance a zavírat firmy. Stát snižuje svoje příspěvky na úhradu vícenákladů, a dopady tím pádem ještě více přenáší na konečné spotřebitele.

5 POZICE ERÚ I - PODPORA ZVÝŠIT SNÍŽIT

6 44,4 mld. Kč POZE … a následky ? V roce 2013 bude podpora POZE činit
Kvůli povinné indexaci se bude tato částka navyšovat min. o 2 % ročně Tyto částky budeme platit každý rok po dobu cca 20 let KAŽDÝ ROK SE DÍKY PŘIPOJOVÁNÍ DALŠÍCH VÝROBEN BUDE TATO ČÁSTKA NAVYŠOVAT O DALŠÍ MILIARDY!

7 Vývoj ceny elektřiny – složka nákladů určená na podporu výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ
Zdroj: ERÚ

8 Každý rodinný dům v České republice by mohl mít svoji 5 kW FVE.
Co kdyby … Náklady na fotovoltaiku tvoří v roce 2013 téměř 25 mld. Kč Co kdybychom ji začali podporovat až dnes? Vícenáklady by byly pouze 19 mld. Kč (bez FVE) Příspěvek na vícenáklady cca 100 Kč/MWh místo současných 583 Kč/MWh Za 25 mld. Kč bychom mohli nainstalovat až 9000 MW oproti dnešním 2000 MW Byl by splněn a překročen závazek 13 % ČR vůči EU (v elektřině přes 20 %) Každý rodinný dům v České republice by mohl mít svoji 5 kW FVE.

9 Jak to mělo být … a jak to dopadlo…

10 POZE … a kam jdeme ? Jaká je správná částka, kterou si ČR na podporu OZE může dovolit ? Je možné dál pokračovat v projektu „provozní podpora OZE“ bez zajištěného financování ? Je správné kvůli podpoře OZE likvidovat tradiční průmysl ČR ?

11 POZE … a kam jdeme ? ERÚ není proti podpoře OZE, ale především proti způsobu financování této podpory. Není možné, aby další podpora POZE znamenala likvidaci průmyslu v ČR a neúměrné zatížení domácností. Problém tedy není v POZE, ale ve výši vynakládaných prostředků na jejich podporu. Bez změny financování to nepůjde.

12 Ochránil ERÚ konečné spotřebitele od neúměrného zdražování elektřiny ?
POZE … a kam jdeme ? Ochránil ERÚ konečné spotřebitele od neúměrného zdražování elektřiny ? Byly ceny nastaveny správně ? Byla veškerá podporovaná elektřina opravdu vyrobena ? Zvolili jsme tu nejefektivnější cestu k naplnění cíle 13,5 % ?

13 Výkupní ceny pro nové výrobny z OZE klesly až o 60%
POZE … a kam jdeme ? Co děláme dnes pro ochranu spotřebitelů ? Jsou ceny nastaveny správně ? ANO Je plně respektován zákon č. 165/2012 Sb. a výkupní ceny jsou nastaveny přesně na patnáctiletou prostou návratnost investice. Výkupní ceny pro nové výrobny z OZE klesly až o 60%

14 Co děláme dnes pro ochranu spotřebitelů ?
POZE … a kam jdeme ? Co děláme dnes pro ochranu spotřebitelů ? Je veškerá podporovaná elektřina opravdu vyrobená ? Do novely zákona č. 165/2012 Sb. jsou navrženy nové omezující a kontrolní mechanismy: Zastavení podpory pro nové výrobny OZE od r. 2014 Maximální množství podporované elektřiny dle ročního využití Měření pomocí stanovených měřidel a jejich zajištění proti manipulaci Zvýšené kontrolní a sankční pravomoci

15 ERÚ má povinnost chránit všechny účastníky trhu
POZE … a kam jdeme ? Při ochraně spotřebitelů vycházíme z pravidel: ERÚ má povinnost chránit všechny účastníky trhu Veřejné prostředky = veřejná kontrola Podpora = dar

16 Kdo je příjemcem podpory?
ERÚ dne zveřejnil seznam příjemců provozní podpory. Detailní informace pouze pro subjekty, jejichž výše finanční podpory pro jednotlivé výrobny nepřesáhla výši dvanáctinásobku průměrné mzdy. Vnímáme toto jako jednu z možností jak pomoci s transparentností vyplácení provozní podpory. Podlimitní příjemce nezveřejňujeme v detailu, neboť zde podle nás převyšuje zájem ochrany osobních informací nad zájmy jinými.

17 Ing. Martin Laštůvka ředitel sekce POZE eru@eru.cz www.eru.cz
Děkuji za pozornost Ing. Martin Laštůvka ředitel sekce POZE


Stáhnout ppt "Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google