Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inteligentní domy – hrozba nebo příležitost?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inteligentní domy – hrozba nebo příležitost?"— Transkript prezentace:

1 Inteligentní domy – hrozba nebo příležitost?
Radim Farana, Michal Janošek

2 Intelligence Co je to inteligence? Turingův test
Argument čínského pokoje V prvé řadě je třeba stanovit, co si představujeme pod pojmem inteligence. Tento pojem je velice široký, bereme-li navíc v úvahu jak živé bytosti, tak neživé věci. Dále bychom se mohli dostat k otázce, co je vlastně živé nebo neživé, ale to bychom už zašli přiliš daleko. V tomto textu se soustředíme zejména na tzv. umělou inteligenci. S tímto pojmem se poprvé setkáváme v 50. letech 20. století v souvislosti s matematikem, logikem, kryptoanalytikem a zakladatelem moderní informatiky Alanem Turingem a informatikem a kognitivním vědcem Johnem McCarthym. Oficiální zavedení tohoto pojmu je přisouzeno právě McCarthymu na konferenci v Dartmouthu v roce 1955. Inteligentní dům můžeme také chápat jako stroj. V tom případě bychom pojem inteligentního domu mohli konfrontovat s Turingovým testem, který publikoval roku 1950 v článku Computing machinery and intelligence. V tomto článku Turing tvrdí, že stroj můžeme za inteligentní prohlásit tehdy, nerozeznáme-li jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu člověka. V kontrastu se velmi příhodně právě k inteligentním domům hodí tzv. argument čínského pokoje představený roku 1980 filisofem Johnem Searlem, který naopak tvrdí, že by mohl existovat stroj, který by inteligentní chování simuloval předpřipravenou sadou reakcí na všechny možné otázky, aniž by vlastně nad čímkoliv přemýšlel.

3 Turingův test Alan Mathison Turing * London Wilmslow Turing tvrdí, že stroj můžeme za inteligentní prohlásit tehdy, nerozeznáme-li jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu člověka.

4 Argument čínského pokoje
Představil roku 1980 filizof John Searle, tvrdí, že by mohl existovat stroj, který by inteligentní chování simuloval předpřipravenou sadou reakcí na všechny možné otázky, aniž by vlastně nad čímkoliv přemýšlel. John Rogers Searle * Denver, U.S.A.

5 Jsou dnešní domy inteligentní?
obsahují množství subsystémů vytápění, ovládání žaluzií, multimédia ovládací panely, dálková ovládání musíme přidat něco navíc

6 Řízení, komunikace centrální řízení komunikace (přímá, nepřímá)
sběr dat předpověď rohodování povědomí, pozornost domu nezávislá činnost (omezená, v případě výpadku centrálního prvku)

7 Kategorie inteligentních domů
obsahující inteligentní zařízení a systémy obsahující komunikující inteligentní zařízení a systémy propojený dům (internet) učící se dům (hist. data) pozorný dům (realtime) 1. Obsahující inteligentní zařízení a systémy Dům obsahuje samostatně inteligentně fungující zařízení a systémy pracující nezávisle na ostatních. Příkladem může být systém řízení osvětlení, který pomocí snímače přítomnosti osoby a snímače úrovně osvětlení rozsvítí světla při vstupu do místnosti pouze v případě, že není dostatek venkovního osvětlení. 2. Obsahující inteligentní komunikující zařízení a systémy Dům obsahuje inteligentně fungující zařízení a systémy, které si z důvodu zdokonalení své činnosti vyměňují informace a zprávy mezi sebou. Například po zamčení vchodových dvěří se automaticky zapne bezpečnostní systém domu a vyšle příkaz pro zhasnutí všech světel, stažení rolet v přízemí, vypnutí hudby, televizí a snížení nastavené teploty vytápění. Domácí kino v obývacím pokoji může být napojené na počítač v pracovně, a umožnit tak přehrávat na něm uložené fotografie, hudbu nebo filmy. 3. Propojený dům Dům je propojen pomocí vnitřní a vnější komunikační sítě. Umožňuje interaktivní vzdálené ovládání systémů, přístup ke službám a informacím odkudkoliv z domu i mimo něj. Například bezpečnostní systém v případě poplachu rozsvítí všechna světla v domě a na zahradě (zároveň zakáže zhasnutí pomocí vypínačů na zdech), vytáhne rolety, roztáhne závěsy, aby bylo vidět dovnitř domu. Zároveň přivolá bezpečnostní službu a umožní vzdálený přístup k záznamům bezpečnostních kamer. Zavlažovací systém pravidelně získává pomocí internetu předpověď počasí a optimalizuje tak množství závlahy. 4. Učící se dům Zaznamenává aktivity v domě a používá nashromážděné údaje pro samočinné ovládání technologií podle předvídavých potřeb uživatelů. Příkladem může být ovládání světel a topení podle obvyklého způsobu používání. Na tomto stupni je zajímavé, že by se ušetřily náklady na programování a nastavování řídícího systému inteligentního domu, které jsou v nižších stupních nezbytné pro přizpůsobení konkrétnímu domu a zvyklostem jeho obyvatel. 5. Pozorný dům Aktivity a okamžitá poloha lidí a předmětů v domě jsou neustále vyhodnocovány a technologie jsou samočinně ovládány podle převídavých potřeb. Na rozdíl od předchozího stupně, kde jsou používány historické údaje, zde vše probíhá v reálném čase. Příkladem je výzkumný projekt The Aware Home ( Zajímavostí je využití speciální podlahy snímající pohyb osob pro identifikaci různých lidí a určení místa, kde se právě nacházejí.

8 Motivační video

9 ukázky realizací

10 Topologie (hvězda)

11 Topologie (sběrnicová)
nutnost spec. komunikačních prvků pro každé zařízení, i pro ovládání světel - draší cena používá se i kombinace hvězd. (v rámci objektu) a sběrnic (mezi objekty).

12 Hardwarové prvky silová (el. rozvody, vypínače, světla, rozvaděče)
datová (routery, switche, wifi) a el. síť (datová) Řídící, PLC (tecomat, světla, zásuvky, regulace topení) EZS (ústředna, snímače, alarmy, kamery, biometrika) AV, AMX (ovládání - panely a paddy, zastřešení, multimédia) ovládací prvky doplňková zařízení (počasí, kamery, biometrika, domácí spořebiče)

13 Silové el. rozvody elektroměry vypínače, spínače světla
přepěťové ochrany záložní zdroje Elektronický přidružený spínač KNX elektroměr Roletový akční člen Stíněný nap. kabel. Power SC (audio)

14 Datové kabelové (metalické, optické) bezdrátové (rádiové, laser)
routery, switche, AP, print server úložiště (NAS) RJ45 UTP

15 Řízení PLC napájení CPU rozšiřující moduly převodníky
CP-1000, CPU, ETH100/10, 1×RS-232, optional 1-3×SCH, 4+2×DI, 1×RO 230 V/ 3A,1xTCL2, 2×CIB napájené,192KB program memory, 64KB variables memory, 512 KB DataBox, SD/MMMC slot napájení CPU rozšiřující moduly převodníky komunikační moduly HMI panely

16 Řízení vybavení vytápění tepelné čerpadlo klimatizace
solární kolektory ovládání žaluzií

17 EZS ústředna snímače ovládací zařízení
doplňková zařízení (signalizace) drátové, bezdrátové, hybridní

18 Audio, Video AMX tv, rádio přepínače signálů uživatelská rozhraní
DVB-T (terrestrial) DVB-T2 DVB-S (satellite) DVB-S2 DVB-C (cable) DVB-C2 DVB-H (handheld) DVB-SH (satellite) tv, rádio přepínače signálů uživatelská rozhraní ovládací zařízení

19 Snímače měřící členy vstup: měřená veličina proudu, napětí, polohy,
otáček, tlaku, hustoty a další. výstup: signální veličina elektrická, hydraulická, pneumatická, optická, mechanická světelná závora akustický snímač snímač tlaku

20 Ovládací prvky dotykové panely ovládací panely signalizace
pro jednotlivá zařízená sdružená

21 Doplňková zařízení biometrika kamery meteo stanice Termokamera

22 Doplňková zařízení domácí spotřebiče nábytek Inteligentní sušička

23 Identifikace RFID Radiofrekvenční identifikace zboží, výrobků, objektů
Měřicí brána Ruční čtečka

24 Aplikace RFID identifikace

25 Zdroje, obrázky Jan Průcha, Chytré bydlení
Miroslav Valeš, Inteligentní dům intelligence.jpg or-CPC.gif


Stáhnout ppt "Inteligentní domy – hrozba nebo příležitost?"

Podobné prezentace


Reklamy Google