Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ"— Transkript prezentace:

1 ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ

2 1. Od roku př. n. l. se v Asii rozvíjely jedny z prvních velkých civilizací světa. Jejich bohatství přivábilo obchodníky i armády dobyvatel. Po staletí různé národy, např. Mongolové a Turci, budovaly a zase ztrácely rozlehlé říše.

3 velké civilizace – přivábily obchodníky
Jaké civilizace? Jak se tam člověk vůbec vzal?

4 2. Osvojování Asie člověkem probíhalo odlišně od amerického kontinentu. Asii osvojoval člověk zevnitř, protože zde člověk vznikl a postupně osidloval celý kontinent. Podobně jako v Africe zde měl ohnisko svého vzniku, a to na ostrově Jáva a v Číně. Asie spolu s Evropou a Afrikou nazývá Starý svět na rozdíl od Ameriky, které se říká Nový svět.

5 Co sehrálo roli při osidlování?
1. člověk v Asii vznikl – ohnisko Jáva, Čína STARÝ SVĚT – Afrika, Asie, Evropa NOVÝ SVĚT - Amerika Co sehrálo roli při osidlování?

6 3. Při osvojování Asie sehrály významnou úlohu příznivé klimatické podmínky na přechodu od rovníkového, subtropického a mírného podnebí. Především v povodí velkých řek, zavlažujících rozsáhlé nížiny, vznikla tři ohniska starověkých civilizací. V následujících staletích se s Asií seznamovali Evropané.

7 Jak se seznámili Evropané s Asií?
Klimatické podmínky – přechod rovníkového, subtropického, mírného pásu 3 civilizace Jaké tři civilizace? Jak se seznámili Evropané s Asií?

8 4. V Mezopotámii, v povodí Eufratu a Tigridu = blízkovýchodní civilizace. V povodí řek Indus a Ganga indická (indoasijská) civilizace. Při veletocích Číny čínská (východoasijská) civilizace.

9 Co civilizace přinesli?
Blízkovýchodní - Eufrat, Tigris Indická – Indus, Ganga Východoasijská – Huang He, Chang Jiang Co civilizace přinesli?

10 5. S těmito civilizacemi byl spjat vznik 3(4-5) nejrozšířenějších světových náboženstvích.

11 V čem jsou tato náboženství shodná a v čem se odlišují?
ISLÁM HINDUISMUS BUDHISMUS ŽIDOVSTVÍ KŘESŤANSTVÍ V čem jsou tato náboženství shodná a v čem se odlišují?

12 6. Seznámení Evropanů s Asií probíhalo přes zámořské objevy. Například Čína byla ostatnímu světu velmi dlouho uzavřena. Významnou změnu přinesla ve 13. století cesta benátského kupce MARCA POLA do Číny. Poznávání Asie zprostředkovávali Arabové. V 15. století Vasco da Gama přistál u břehů Indie. Fernando Magaliensh (španěl) obsadil Filipíny.

13 Jak pokračovalo objevování Asie?
Zámořské objevy 13. století MARCO POLO – benátský kupec, Čína Poznávání Asie zprostředkovávali Arabové 15. století Vasco Da Gama – Indie Fernando Magaliensh – španěl - Filipíny Jak pokračovalo objevování Asie?

14 7. V 19. století evropské státy kolonizovaly velkou část Asie. Tito noví vládcové se sice zmocnili bohatství, ale neměli zájem rozvíjet v koloniích průmysl.

15 19. století - kolonizace Bohatství kolonií, bez rozvoje průmyslu Které země kolonizovaly?

16 8. Britský kolonialismus měl svou základnu na poloostrově Přední Indie. Tzv. Britská Indie. (Indii dali především železnici, film Král a Já). Nizozemci ovládali postupně Indonésii. Francie obsadila poloostrov Zadní Indie, kde založila Francouzskou Indočínu s jádrem v dnešním Vietnamu. Pouze Sibiř byla osvojována jako Amerika.

17 Jak to s kolonialismem dopadlo?
Britové – Přední Indie – Britská Indie (železnice) Nizozemci – Indonésie Francouzi – Zadní Indie – Francouzská Indočína (Vietnam) Sibiř – osvojována jako Amerika Jak to s kolonialismem dopadlo?

18 9. Během 20. století došlo v Asii k velkým sociálním změnám. Mnohé kolonie, např. Indie a Jordánsko, se zbavily svých evropských vládců a vytvořily nezávislé státy. V zemích, kde několik boháčů vládlo většině chudých, se zdál být řešením komunismus.

19 Jak komunismus ovlivnil tyto státy?
20. století – zbavení se kolonizátorů V mnoha zemích vládlo několik bohatých mnoha chudým – řešením KOMUNISMUS Jak komunismus ovlivnil tyto státy?

20 10. Komunistické vlády stanovovaly ceny zboží a práce a vlastnily veškerý majetek. Rozšíření komunismu často vyvolávalo války s kapitalistickými zeměmi, kde jednotlivci mohou vlastnit majetek. V roce 1991 se Sovětský svaz zbavil komunismu. Po tomto zlomu získaly jeho asijské republiky, např. Kazachstán a Uzbekistán, nezávislost. Některé asijské státy mají dosud komunistické vlády, ačkoli některé z nich již poprvé svobodně volily.

21 Jaký je stav států dnes? Komunisté – vlády vlastnily všechen majetek
Rozšiřování komunismu – války s kapitalistickými zeměmi 1991 – SSSR – konec komunismu – jeho asijské republiky nezávislost Některé státy komunismus dodnes – ČÍNA Jaký je stav států dnes?

22 Mnohé asijské vlády nyní zlepšují ekonomiku svých zemí výstavbou nového průmyslu a modernizací starého. Využívají k tomu jak vlastní peníze, tak zahraniční pomoc.

23 zlepšení ekonomiky modernizace průmyslu Zahraniční vliv a vlastní peníze


Stáhnout ppt "ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ"

Podobné prezentace


Reklamy Google