Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno a

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno a"— Transkript prezentace:

1 Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno 19. 11. 2013 a 21.11.2013
Certifikační systémy v lesnictví Základní informace o certifikačních systémech v ČR Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio – CZ.1.07/2.2.00/

2 Proč vznikl požadavek na certifikaci v lesním hospodářství ?
Impulsem pro iniciativy směřující k zavedení certifikace lesů byla devastace tropických pralesů nadměrnou těžbou v posledních desetiletích. Principy TUH se tak staly hlavním tématem Konference OSN o životním prostředí a rozvoji, která se konala v roce 1992 v Rio de Janeiro.

3 Mezinárodní rámec pro stanovení pravidel certifikace TUH v lesích
V Evropě byla problematika TUH v lesích předmětem ministerské konference v Helsinkách v roce 1993 a navazujícího jednání expertů v roce 1996, kde byla na pořadu jednání již i problematika certifikace lesů. Směrnice pro vznik dobrovolných certifikačních standardů pro TUH na provozní úrovni byly přijaty na ministerské konferenci v Lisabonu v roce 1998.

4 Co rozumíme pod pojmem certifikace TUH v lesích ?
Za certifikaci lesů je obecně označován postup, kdy nezávislý certifikační orgán provádí na komerčním základě hodnocení, zda hospodaření v lesích je v souladu s principy TUH, tedy se standardy ekologickými, ekonomickými a sociálními, a v případě kladného výsledku vydává certifikát.

5 Certifikace spotřebitelského řetězce – C-o-C
Tento certifikační audit je možno provádět i u spotřebitelského řetězce (chain of custody). Jeho cílem je prokázat, že certifikovaná výrobní či obchodní organizace nabízí zákazníkovi výrobky, které v průběhu celého produkčně-spotřebitelského procesu, tedy od lesního porostu až po konečný produkt, splňují kvalitativní požadavky principů TUH.

6 Logo jako záruka pro spotřebitele
Zárukou, že výrobek pochází z lesů, ve kterých se hospodaří trvale udržitelným způsobem, může být logo, které je zpracovatel oprávněn aplikovat na výrobek. Certifikací procesu tak dochází v konečné fázi k certifikaci produktu. Je evidentní, že certifikace lesa, ale především certifikace spotřebitelského řetězce jsou nejen nástroji podporující TUH, ale i nástroji tržními !

7 Certifikace jako konkurenční nástroj
Na počátku byla obava, že se producent dřevní hmoty bude stále silněji dostávat pod tlak zpracovatelů dřeva, aby dodával do spotřebitelského řetězce surovinu z certifikovaného lesa, jejíž použití zajistí výrobci finálního produktu větší schopnost konkurence na trhu. Vlastníci očekávali, že certifikace v krátké době začne vytvářet mimocelní bariéry, směřující k diskriminaci všech, kteří budou stát mimo proces certifikace.

8 Certifikační systémy ve světě
Od 90-tých let minulého století se ve světě postupně vyvinulo více než 50 certifikačních systémů. Postupem doby se na evropském kontinentu stabilizovaly 2 certifikační systémy FSC - Forest Stewardship Council PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes

9 Loga 2 nejrozšířenějších systémů

10 Certifikace PEFC v České republice

11

12

13 Princip akreditace a certifikace

14 Certifikované firmy v rámci C-o-C
Celkem přes 230 firem

15

16

17 Mezinárodní dokumenty ISO

18 Certifikace TUH v lesích

19 Sdružení vlastníků a správců lesních majetků ČR

20 Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů

21

22 Certifikace PEFC v celosvětovém zastoupení
9% světových lesů je certifikováno 26% zpracovávané kulatiny je certifikováno 66% z této plochy je certifikováno systémem PEFC

23

24

25 Ukázky několika podob loga PEFC

26 Online informace a aplikace

27 Srovnání PEFC a FSC v základních číslech

28 Certifikační systém FSC
Vznikl v roce 1993 z iniciativy zástupců mezinárodních ekologických organizací, velko- i maloobchodníků se dřevem, lesníků, dřevozpracujícího průmyslu, sdružení domorodých obyvatel, odborů a certifikačních organizací z celého světa. Pro svou otevřenost a transparentnost si FSC zachovává podporu nevládní ekologických a sociálně orientovaných nevládních organizací i progresivní části lesnicko-dřevařského odvětví.

29 Základní princip FSC Cílem FSC je podporovat     * environmentálně odpovědné,     * sociálně přínosné a     * ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa, a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy.

30 Kdo vytváří standardy FSC?
Mezinárodní ústředí FSC vytvořilo 10 celosvětově platných principů a 56 kritérií pro lesní hospodaření. Na jejich základě jednotlivé národní pobočky FSC ve spolupráci s odborníky vytvářejí národní standardy FSC, tzn. rozpracovávají tyto základní principy dle místních podmínek a požadavků. V zemích, kde dosud nebyl národní certifikační standard schválen, certifikují certifikační firmy na základě obecných standardů.

31 Situace v České republice
Pro Českou republiku byl již národní pobočkou FSC ČR, o.s. vytvořen Český standard FSC, podle kterého se od 30. srpna 2006 certifikují lesní majetky FSC. Certifikaci provádí certifikační firmy, které jsou za předem jasně stanovených podmínek akreditovány ústředím FSC a jejich práce je dále pravidelně kontrolována. V současné době nabízí certifikační audity 18 akreditovaných certifikačních firem.

32 Ukázka uděleného certifikátu FSC

33 Kdo má v ČR certifikován lesní majetek systémem FSC ?
Lesní majetky - k celkem ha Lesy hl.města Prahy - certifikovaná plocha ha Nestátní lesy Svitavsko, certifikovaná plocha ha Správa KRNAP, Vrchlabí - certifikovaná plocha ha Školní lesní podnik Masarykův les MENDELU, Křtiny - certifikovaná plocha ha

34 Počet certifikovaných subjektů ve zpracovatelském řetězci
Dřevozpracující a obchodní firmy – ke celkem 179 firem

35

36 Jaká je cena za udělení certifikace FSC ?
Cena certifikace systémem FSC se liší v závislosti na rozloze lesního majetku a výběru certifikační firmy. Její cena se pohybuje v rozpětí od 0.10 do 1 EUR za ha/rok. Cena certifikace podniků ve spotřebitelském řetězci se podle velikosti podniku může pohybovat v rozmezí EUR ročně.

37 K zamyšlení a diskusi na závěr….
V čem spatřujete stále výrazný nepoměr mezi výměrou certifikovaných lesů PEFC/FSC ? Rozlišují již spotřebitelé v ČR certifikované výrobky? Kde se „rozpouštějí“ náklady na udělení certifikátu? Jakou formou lze výhody certifikace účinně komunikovat?


Stáhnout ppt "Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno a"

Podobné prezentace


Reklamy Google