Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ"— Transkript prezentace:

1 BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ
VY_12_INOVACE_96 BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Modernizace společnosti Říjen Mgr. Regina Kokešová

2 Určeno k rozšíření učiva.
Rozšíření znalostí v souvislosti s regionem, ve kterém žijeme. Interaktivní odkazy v závěru na další zdroje informací. Kontrolní otázky na ověření zapamatovaných informací.

3 Francois Gérard:Generál Rapp přivádí před Napoleona zajatého knížete Repnina, olej na plátně 1810.

4 Napoleon Bonaparte narozen 15.8.1769 na Korsice
v 16 letech vstoupil do armády vzestup kariéry (důstojník dělostřelectva, velitel francouzské armády, první konzul) 1804 korunován francouzským císařem (u moci do roku 1814 a v roce 1815)

5 František I. František I. (12. února 1768, Florencie – 2. března 1835, Vídeň) byl v letech 1792–1835 král uherský a český, v letech 1804–1835 císař rakouský František II. v letech 1792–1806 poslední císař Svaté říše římské národa německého.

6 ALEXANDR I. Alexandr I. Pavlovič (rusky Александр I Павлович; 23.prosince 1777 – 1.prosince 1825) byl ruský car vládnoucí v letech 1801–1825, v letech i panovník Polska a první finský velkokníže (od roku 1809).

7 Michail illarionovič kutuzov
Michail Illarionovič kníže Goleniščev-Kutuzov-Smolenskij (16. září 1747, Petrohrad, Rusko dubna 1813, Bolesławiec, Slezsko, dnešní Polsko) významný ruský vojevůdce z období Napoleonských válek

8 Pomník Maršála Kutuzova v Křenovicích

9 Bitva u slavkova je jedna z nejznámějších bitev, které proběhly na území Moravy. patří mezi mistrovská díla taktiky. Samotné Napoleonovo vítězství nejenže rozbilo svazek III. koalice, ale mělo také vliv na uspořádání státních celků v celé tehdejší střední Evropě, zejména v římskoněmecké říši.

10

11 Přestože francouzský císař řídil úvodní fáze bitvy z návrší Žuráň (286 m n. m., dnes v katastru obce Podolí v okrese Brno-venkov) a František I. s carem Alexandrem měli svůj hlavní stan zřízený v Křenovicích, nazval francouzský císař bitvu podle Slavkova, vzdáleného od centra bojiště zhruba 9 km. Údajně proto, že na slavkovském zámku den před bitvou nocovali oba spojenečtí panovníci, ale snad i na počest zámku samotného, jelikož na Napoleona, který se zde ubytoval 4. prosince, učinil velký dojem.

12 Žuráň – místo, odkud řídil Napoleon bitvu u Slavkova
Santon – návrší u obce Tvarožná

13 Napoleonské dny na zámku ve Slavkově

14 KŘENOVICE Rok 1805 byl rokem války a vepsal se hluboce do života vesnice. Vpád cizích armád znamenal pro místní obyvatelstvo takový šok, že se o něm vyprávělo ještě po generacích. Sama bitva u Slavkova a její následky – hlad, epidemie, materiální škody – poznamenaly i další léta života obce. Ještě dlouho se Křenovští vzpamatovávali z bídy, kterou jim válka přinesla. V roce 1806 došlo k radikálnímu nárůstu zemřelých. Tento stav úzce souvisel s bitvou tří císařů. Největším problémem byla epidemie neštovic.

15 V Evropě stojí několik velkých monumentů spojených s bitvou u Slavkova
V Evropě stojí několik velkých monumentů spojených s bitvou u Slavkova. Přímo na slavkovském bojišti byl z iniciativy českých vlastenců pod vedením kněze Aloise Slováka vystavěn první mírový památník v Evropě s názvem Mohyla míru. Paradoxně jeho otevření naplánované na rok 1914 přerušila válka. Na území bojiště se také nachází řada menších památníků.

16 Za okupace Nizozemí byla francouzskými vojsky poblíž Utrechtu vybudována Pyramide van Austerlitz.

17 V Paříži stojí Napoleonův oslavný, 44 metrů vysoký vítězný bronzový sloup Colonne Vendôme, vytvořený podle vzoru římského Trajánova sloupu. Najdeme jej na Place Vendôme. Sloup byl údajně odlit z roztavených kanónů pocházejících z bitvy u Slavkova.

18 Kontrolní otázky Kteří císaři v bitvě u Slavkova bojovali?
Kdo řídil ruskou armádu? Kde byl hlavní stan ruské armády? Kdo bitvu vyhrál? Jak souvisí bitva u Slavkova s Křenovicemi? Kde všude ve světě můžem najít památníky věnované bitvě u Slavkova?

19


Stáhnout ppt "BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google