Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A jak je to u živočichů? (tkáně)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A jak je to u živočichů? (tkáně)"— Transkript prezentace:

1 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Souborům buněk stejného tvaru a funkce se u rostlin říká pletiva Souborům buněk stejného tvaru a funkce u živočichů se říká tkáně. Na rozdíl od buněk rostlin nemají živočišné buňky buněčnou stěnu

2 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Podle hlavních funkcí rozlišujeme několik druhů tkání: Výstelkové tkáně (epitely) Pojivové tkáně (vazivo, chrupavka, kost) Tělní tekutiny (krev, míza) Svalové tkáně (hladká, příčně pruhovaná, srdeční) Nervová tkáň

3 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Epitelová tkáň (výstelková, krycí tkáň) je tkáň tvořená buňkami, které na sebe těsně naléhají. Tyto tzv. epiteliální buňky jsou spolu často pevně spojeny. Epitelová tkáň je  nejstarším typem tkáně. Buňky tvoří tkáně, tkáně tvoří orgány, orgány jsou součástí orgánových soustav. Soubor všech orgánových soustav tvoří organismus.

4 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Krycí tkáň

5 A jak je to u živočichů? (tkáně)

6 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Řídká vláknitá pojivová tkáň

7 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Buňky svalové tkáně A – buňka příčně pruhované svalové tkáně kosterní B – buňka příčně tkáně srdeční C - buňka hladké svalové tkáně

8 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Tkáně se začínají formovat z buněk zárodečných listů už v časných fázích embryonálního vývoje. Základními druhy tkání jsou epitely, pojivové tkáně a tělní tekutiny, svalové tkáně a nervové tkáně. Přiřaď k obrázkům tkání jejich označení.

9 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Přiřaď k obrázkům tkání jejich označení.

10 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Úkol č. 1: Pozorování epitelu Čistou lžičkou se přejeďte v ústní dutině po sliznici vnitřní strany tváře. Setřené části odlupující se sliznice dejte do kapky roztoku methylenové modři na podložním skle, přikryjte krycím sklíčkem. Pozorujte buňky epitelu a nakreslete je.

11 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Úkol č. 2: Pozorování buněk sklovité chrupavky Z chrupavky seřízněte žiletkou několik tenkých řezů, dejte na podložní sklo do kapky methylenové modři, po chvíli přikryjte krycím sklíčkem a mikroskopujte. Nakreslete detail buněk tkáně. Mezibuněčná hmota chrupavky je zbarvena modře.

12 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Úkol č. 3: Pozorování kostních buněk Z ryby odlomíme ostrou pinzetou t tenounkého okraje skřele úlomek o velikosti asi 3mm x 3 mm. Očistíme mezi palcem a ukazovákem a dáme do kapky vody na podložním skle. Přikryjeme krycím sklíčkem, mikroskopujeme a zakreslíme kostní buňku.

13 A jak je to u živočichů? (tkáně)
Úkol č. 4: pozorování příčně pruhovaného svalstva – podle trvalého preparátu Trvalé preparáty mikroskopujeme a zakreslíme.


Stáhnout ppt "A jak je to u živočichů? (tkáně)"

Podobné prezentace


Reklamy Google