Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚVOD DO FYZIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 O čem je fyzika? Proč se ji mám učit?

3 Proč se učíme fyziku? Abychom pochopili svět kolem nás.
Výsledky fyzikálního výzkumu umožňují lidem snadnější a pohodlnější život. Fyzika nám ulehčuje práci.

4 Jak nám fyzika ulehčuje práci?
V technice, stavebnictví a v dopravě – člověk se už nemusí tolik namáhat. Při domácích pracích – máme více času na zábavu, pračka za nás vypere, lednička uchová potraviny, šicí stroj ušije, vysavač uklidí…

5 Jak nám fyzika ulehčuje práci?
Při zábavě – mobil, televize, počítač, rádio… Dříve museli nosiči zpráv běžet nebo jet na koni, dnes je zpráva předána okamžitě – telefon, internet. Při fyzicky náročných pracích - řezání, kování, těžba… VE VŠECH OBLASTECH LIDSKÉHO ŽIVOTA OBJEVY ČI VYNÁLEZY FYZIKY LIDEM POMÁHAJÍ!

6 Znáš nějakého slavného fyzikálního vynálezce?
Vědcům, kteří pracují a vynalézají ve fyzice, říkáme FYZIKOVÉ. Znáš nějakého slavného fyzikálního vynálezce?

7 Světoví fyzikové: ARCHIMÉDES Issac NEWTON asi 287-212 př. n. l.
řecký fyzik a matematik. - anglický matematik. Jako první porozuměl gravitaci. Chápal ji jako sílu, která k sobě přitahuje všechna tělesa. Formuloval zákony pohybu i mnohé matematické teorie. Ve fyzice položil základy statiky znal zákony páky a formuloval zákon týkající se těles ponořených do kapaliny /Archimédův zákon/. Je po něm pojmenována jednotka síly.

8 - francouzský matematik,
Světoví fyzikové: Blaise PASCAL Alessandro VOLTA - francouzský matematik, fyzik a filozof. - italský fyzik. Zkonstruoval první baterii. Sestrojil první mechanický počítací stroj. Pascalův zákon popisuje chování kapaliny v uzavřené nádobě.

9 Světoví fyzikové: Alexander Graham BELL Alfred NOBEL 1847 - 1922
                              Světoví fyzikové: Alexander Graham BELL Alfred NOBEL - americký technik. - švédský chemik. Vynalezl telefon, gramofon a také naslouchátko pro nedoslýchavé. Vynalezl dynamit a založil nadaci - tzv. Nobelovu cenu, která je udělována za vynikající výsledky ve fyzice, chemii, lékařství a v literatuře, za zásluhy o světový mír a ekonomiku.

10 - německý fyzik a matematik. Vypracoval teorii relativity.
Světoví fyzikové: Thomas Alva EDISON Albert EINSTEIN - 1955 - německý fyzik a matematik. - americký vynálezce a podnikatel. Vypracoval teorii relativity. R získal Nobelovu cenu za fyziku. Za své vynálezy získal více než 1000 patentů /fonograf, žárovka/.

11 Čeští fyzikové: Prokop DIVIŠ František KŘIŽÍK 1847 – 1941
zavedl v Čechách elektřinu, vyráběl a vylepšoval obloukové lampy k osvětlení ulic. Díky němu začaly v Praze jezdit elektrické tramvaje 1698 – 1765 - v Čechách sestavil první bleskosvod.

12 Nejslavnější český fyzik:
Jaroslav HEYROVSKÝ    1967 - český fyzikální chemik. Získal Nobelovu cenu /za chemii/ za objev polarografu.

13 Napadá tě nějaký fyzikální jev?
Kde se všude uplatňují fyzikální jevy? (Poznatky, které popisuje a vysvětluje fyzika?) Fyzikální jevy: mobil, televize, zvonek, telefon, blesk, atomová bomba, jaderná elektrárna, duha, magnet, dynamit, mraznička… Napadá tě nějaký fyzikální jev?

14 PROČ TEDY FYZIKA? Abychom si usnadnili a zjednodušili práci!

15 Zdroje: Snímek 1.: [cit ] Dostupné pod licencí GNU General Public Licence na Snímek 2.: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na Snímek 3.: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 4.: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na Snímek 5.: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na Snímek 7: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 8.: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na

16 Snímek 9.: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 10.: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 11.: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 12.: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na Snímek 14.: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na Literatura: GRAIGOVÁ, A. - ROSNEY, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor, s. ISBN ŠRAJER, J. FYZIKA 7 pro sedmý ročník zvláštní školy. Praha: SEPTIMA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google