Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/"— Transkript prezentace:

1 Ženy, gender a věda Adéla Souralová 11.2.2013 CZ.1.04/3.4.04/76.00328
Rodina a práce: PROČ NE?

2 struktura rovnost versus odlišnost ve vědě gender a produkce vědění
ženy a věda – hlavní témata ženy, rodina a věda

3 brainstorming na téma ŽENY A VĚDA

4 Rovnost a svoboda rozhodnutí?
premiér Topolánek ve svém projevu při zahájení Roku rovných příležitostí pro všechny dne „Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž“.

5 produkce vědění a ženy „Vědění vždy vzniká v určitých společenských a kulturních souvislostech, které dávají vzniknout mnoha různým perspektivám. Historicky zvýhodněnou perspektivou, nejen v oblasti, vědy byla perspektiva bílého muže z vyšší třídy pocházejícího z euroatlantického kulturního prostředí. Tyto mužské elity měly největší vliv na to, jak má věda vypadat, co je považováno za vědecké a jaké znalosti naopak vědecké nejsou. Stanovily také vědecké metody a postupy a dodnes si v této oblasti zachovávají dominantní pozici.“

6 ženy ve vědě – kvantitativní údaje
radikální proměna za posledních 150 let – od naprostého vyloučení k polovině všech studujících věková skupina nad 65 let: ženy tvoří 37 % všech držitelů a držitelek VŠ diplomů; ve věkové skupině je to 54 % v akademickém roce 2010/2011 ženy představovaly 56 % všech studujících na VŠ a téměř 60 % všech absolventů VŠ  Česká republika má tedy vyrovnaný podíl mužů a žen, kteří mají kvalifikaci pro práci v oblasti výzkumu a vývoje. Přesto však jejich podíl mezi zaměstnanci v této oblasti nedosahuje ani jedné třetiny (přesně 32 %, údaje z roku 2010, ČSÚ 2011). Pokud se zaměříme pouze na pozici vědeckých pracovníků a pracovnic, je jejich podíl ještě nižší a pohybuje se pouze kolem 26 %.

7 ženy ve vědě – kvalitativní pohled
horizontální segregace vertikální segregace rozdíly v platech

8 vertikální segregace efekt děravého potrubí
Ženy jsou častěji zastoupeny v hierarchicky nižších pozicích, zatímco muži převažují v rozhodovacích pozicích. V mezinárodním srovnání patří ČR 24. místo z 25 evropských zemí, co se podílu žen na rozhodování o vědě týče (She Figures 2012). Rozhodovací pozice jsou tu doménou mužů, čím více pravomocí, tím méně žen v tom kterém orgánu najdeme. efekt děravého potrubí

9 horizontální segregace

10 platový rozdíl obecně rozdíl v odměňování: zatímco průměrný rozdíl mezi hodinovou mzdou mužů a žen v EU-27 se pohybuje okolo 16 %, v ČR je to podle dat z Eurostatu z roku ,5 % největší rozdíl u vysokoškolaček a vysokoškoláků: vysokoškolačky vydělávají 67,2% platu mužů 2011, výzkum Ústavu pro informace ve vzdělávání o průměrných příjmech akademických a vědeckých pracovníků a pracovnic na veřejných vysokých školách: rozdíl vyčíslen na16,4 % (jde o mzdy bez odměn – skutečný rozdíl může být vyšší)

11 stereotypy o vědě… věda je objektivní, tj. maskulinní projekt
ve vědě nejde o pohlaví, ale o kvalitu ženy se nehodí do „tvrdých“ věd ženy se nehodí na vedoucí pozice... ženy nejsou vědě dostatečně oddány kvůli péči o děti

12 věda a rodina nejde sedět na dvou židlích najednou?
nastavení rodinné politiky a obecné postoje a představy týkající se výkonu správného mateřství, které preferují dlouhou rodičovskou dovolenou a přítomnost ženy v domácnosti po dobu tří a více let + nedostupnost institucionální podpory předškolní péče = buď – anebo?

13 věda a rodina nejde sedět na dvou židlích najednou?
rodinné politiky v přímém rozporu k tomu, co vyžaduje náročná profese vědkyň – rychlý návrat zpět organizace vědecké práce a jejího hodnocení přitom s mateřstvím (a kariérními pauzami spojenými s rodičovstvím) nepočítá (přerušení grantu apod.) Pokud se ženy i přes tyto bariéry rozhodnou pro delší kariérní pauzu, jsou mnohdy zpochybňovány jejich profesní role a vědecké kompetence.


Stáhnout ppt "Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/"

Podobné prezentace


Reklamy Google