Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šetříme elektrickou energii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šetříme elektrickou energii"— Transkript prezentace:

1 Šetříme elektrickou energii
projekt podporující ekologickou výchovu na ZŠ Náměšť na Hané celkové náklady projektu Kč 80 % projektu je financováno grantem Krajského úřadu Olomouckého kraje, který škola obdržela na podporu EVVO výše grantu představuje částku Kč

2 Úspory elektrické energie
v domácnosti a ve škole Při realizaci projektu byly využity poznatky žáků, které získali v předmětech fyzika, zeměpis, přírodopis, rodinná výchova a informatika.

3 Elektrické spotřebiče v domácnosti a přeměna elektrické energie
V domácnosti i ve škole se setkáváme s různými elektrickými spotřebiči. Jsou to spotřebiče, ve kterých se elektrická energie přeměňuje na: energii světelnou (žárovky,zářivky) na energii tepelnou a vnitřní (teplomet, varná konvice, vařič, chladničky, mrazící boxy) energii pohybovou (vysavač, mixér, holící strojek), kombinované (vysoušeč vlasů)

4 Energetická účinnost spotřebičů
I při výběru elektrického spotřebiče je možno myslet ekologicky. Napomůže tomu energetický štítek, který musí být na každém elektrickém spotřebiči uveden Energetický štítek podává informaci o účinnosti spotřebiče, to znamená, jaké množství elektrické energie se přemění na požadovaný druh energie Například u žárovky se na světlo přemění pouze 10 % elektřiny, 90 % je nežádoucí teplo, třída účinnosti podle štítku je E

5 Energetický štítek Z hlediska úspor energie, tedy ekologicky výhodné, jsou elektrické spotřebiče, zařazené do třídy účinnosti A (nebo ještě lépe A+). Nejhorší jsou spotřebiče třídy G. Spotřebiče, zařazené podle štítku do skupiny A jsou většinou i dražší, ale vyšší pořizovací cena je následně vyvážena úsporami za odebranou elektřinu.

6 Nejběžnější domácí spotřebiče
Elektrické osvětlení Ohřívače vody Kuchyně a domácnost (lednice, myčky, pračky, drobné spotřebiče) Spotřební elektronika

7 Elektrické osvětlení Žárovky  Halogenové žárovky  Zářivky 
Úsporné žárovky (zářivky) 

8 Ohřev vody Akumulační ohřívače Průtokové ohřívače Rychlovarné konvice
Tyto spotřebiče se podílí na celkové spotřebě asi %. Akumulační ohřívač je třeba vybírat s dobrou tepelnou izolací. U obou ohřívačů platí, že čím blíže jsou k místu odběru teplé vody, je to pro naši peněženku lepší. Pro ohřev malého množství vody je vhodná rychlovarná konvice. Má sice velký příkon, ale ohřívá přímo malé množství vody během velmi krátké doby.

9 Kuchyně a domácnost 1 V kuchyni se spotřebuje přibližně 50 % veškeré elektrické energie Velký podíl na spotřebě mají lednice a mrazničky, protože jsou stálé zapnuté, měly by se pravidelně odmrazovat a měly by být umístěné na chladném místě, prostor by měl být využit alespoň ze 70 %

10 Kuchyně a domácnost 2 Elektrické sporáky a vařiče jsou účinnější se sklokeramickou deskou nebo indukční, je nutno používat vhodné nádobí a nezapomínat na pokličku. U trouby otevírat dvířka co nejméně. Mikrovlnná trouba je vhodná pro ohřev malých porcí, u větších porcí je energie potřebná pro ohřev dokonce větší než u klasické trouby.

11 Kuchyně a domácnost 3 Nové typy praček jsou úspornější z hlediska spotřeby elektrické energie i vody. Zatímco starší typy mohly při jednom praní spotřebovat několik kilowathodin el. energie a 80 i více litrů vody, dnešní typy automatických praček potřebují na jeden prací cyklus méně než 1 kWh elektřiny a pouze l vody!

12 Kuchyně a domácnost 4 Využívat myčku nádobí se vyplatí nejen kvůli ušetření času, ale také nákladů – v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetrí téměř 60 % vody. Spotřeba vody je podle typu myčky a použitého programu 11 až 30 litrů vody. Spotřeba elektrické energie běžné myčky se pohybuje v průměru kolem 1,1 kWh za jedno mytí, u myček energetické třídy A dokonce jen mezi 0,8 až 1,05 kWh. Myčky na 12 nebo 14 sad nádobí jsou nejefektivnější.

13 Kuchyně a domácnost 5 Drobné domácí spotřebiče – elektrické kráječe, mixery, vysavače a další spotřebiče se na celkovém odběru elektřiny podílejí minimálně, protože jsou zapnuté krátkou dobu, ale i u nich je lepší vždy koupit spotřebič, který je zařazen do vyšší třídy účinnosti (A,B)

14 Spotřební elektronika
Televizory, videa, DVD přehrávače, počítače a hifi věže – spotřebiče s malým příkonem, ale velmi zákeřné – v pohotovostním režimu (stand-by) odebírají neustále elektřinu. I když je příkon řádově v jednotkách Wattů, u všech spotřebičů, které máme doma to může být až 20 Wattů nepřetržitého příkonu a to je více jak za 600 Kč elektřiny – řešení: vypnout síťový vypínač takového spotřebiče nebo používat prodlužovací kabel s vypínačem.

15 Z těchto podmínek vycházely naše výpočty.
Cíl našeho projektu Naším úkolem bylo zjistit, zda se ve škole vyplatí vyměnit klasické žárovky za úsporné. Ve škole je 65 světel, ve kterých jsou žárovky. Tato světla svítí v průměru 5 hodin denně. Světla jsou osazena žárovkami o příkonu 60 W. Žárovku by nahradila úsporná zářivka o příkonu 11 W. Z těchto podmínek vycházely naše výpočty.

16 K čemu jsme došli výpočty ?
Dostali jsme odpověď na otázku, zda se výměna klasických žárovek za úsporné vyplatí. Dospěli jsme k závěru: ANO

17 A jak výpočty dopadly? Životnost žárovky je 1000 hodin
Životnost úsporné zářivky je hodin Za předpokladu, že budou světla svítit 5 hodin denně vydrží úsporná zářivka svítit 8,2 roku Za tuto dobu se musí žárovky obnovit 15 x Přesto v pořizovacích nákladech vychází výpočty lépe pro žárovky

18 Pořízení úsporných zářivek je o 6 275 Kč nákladnější
Pořizovací náklady Náklady na žárovky po dobu 8,2 roku činí Kč Náklady na úsporné zářivky činí Kč Pořízení úsporných zářivek je o Kč nákladnější

19 Náklady na elektřinu Náklady na elektrickou energii při použití žárovek činí za 8,2 roku Kč Náklady na elektrickou energii při použití úsporných zářivek činí za 8,2 roku Kč Náklady na elektřinu při svícení úspornými zářivkami jsou o Kč nižší

20 Závěr Po odečtení vyšších pořizovacích nákladů ušetří škola zavedením úsporných zářivek za celou dobu jejich životnosti, tedy 8,2 roku částku (zaokrouhleno):

21 Pro to i Vám můžeme na základě našich výpočtů doporučit výměnu
klasických žárovek za úsporné zářivky !!!

22 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Šetříme elektrickou energii"

Podobné prezentace


Reklamy Google