Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk."— Transkript prezentace:

1 Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk na rovníku 40 000 km. Vysvětli proč.

2 2 základní pohyby Země 1) Rotační - otáčí se kolem své osy – od V k Z
dochází ke střídání dne a noci 2) Oběžný - obíhá kolem Slunce – proti směru hodinových ručiček způsobuje střídání ročních období Slunce vrcholí na každém poledníku jindy Země rozdělena do 24 časových pásem V každém platí stejný čas a liší se od sousedního o 1 h Časová pásma zohledňují hranice států a jejich velikost

3 Datová hranice http://vandr.hu.cz/pasma.html na 180°
překročením ze Z na V se o jeden den sníží

4 Místní čas x časová pásma
Země se otočí kolem své osy za 24 hodin. Za těchto 24 hodin opíše každé místo na Zemi celý kruh. Kruh má 360° a z toho se dá spočítat, o kolik stupňů se otočí Země za jednu hodinu: 360° : 24 = 15°Za jednu hodinu se Země otočí o 15° zeměpisné délky. Protože jedna hodina má 60 minut dá se spočítat za jak dlouho se Země otočí o 1° : 60 minut : 15° = 4 minuty Mezi místy vzdálenými 1° je časový rozdíl 4 minuty. Například Prachatice leží na 14°v.d. a Kouřim na 15°v.d. To znamená, že je-li místní čas v Kouřimi přesně 12.00, je místní čas v Prachaticích teprve hodin. Je zřejmé, že používáním místních časů by docházelo ke velkým zmatkům. Proto byla Země rozdělena na časová pásma

5

6 Časová pásma v Evropě oranžová západoevropský čas
žlutá středoevropský čas zelená - východpevropskýčas modrá volžský čas

7 SP: Časová pásma Kolik časových pásem pokrývá Afriku?
Kolik hodin mají v tomto okamžiku na Islandu a na západě Austrálie. Najděte státy na jejichž území se rozkládá více časových pásem. Při letu z východní polokoule na západní překročíš jednu zvláštní hranici, která ti smaže jeden den. Jak se jmenuje?

8 SP: Časová pásma - řešení
Afriku pokrývají 4 časová pásma na Islandu je -1 hodina na V Austrálie je +10 hodin více časových pásem je ve státech: Kanada, USA, Brazílie, Kazachstán, Rusko, Austrálie datová hranice


Stáhnout ppt "Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk."

Podobné prezentace


Reklamy Google