Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

hardware pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "hardware pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková"— Transkript prezentace:

1 hardware pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v září 2011 Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Tematický okruh - Základy práce s počítačem Téma - Hardware

2 Očekávaný výstup Metodické pokyny
Respektuje pravidla bezpečné práce s hardware i software a postupuje poučeně v případě jejich závady. Vysvětlí význam pojmu HARDWARE, pojmenuje a zařadí nejběžnější součásti a zařízení počítače. Metodické pokyny Prezentace vysvětluje význam pojmu hardware, uvádí základní součásti a zařízení počítače. Pracuje s pojmy vstupní zařízení, výstupní zařízení, vstupně-výstupní zařízení, základní deska, procesor. Součástí prezentace je jednoduchý test, který ověří znalosti žáků.

3 Zdroje ubmit=1 e=1&SearchSubmit=1

4 Technické vybavení počítače
Hardware Technické vybavení počítače

5 Sestavu počítače tvoří
VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ POČÍTAČ (skříň počítače) VSTUPNĚ-VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ

6 Vstupní zařízení VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ POČÍTAČ (skříň počítače) Vstupní zařízení jsou rozhraním mezi uživatelem a počítačem, slouží k ovládání počítače a vstupu dat.

7 Co patří mezi vstupní zařízení?
klávesnice skener myš joistyck mikrofon

8 Výstupní zařízení VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ POČÍTAČ (skříň počítače) Výstupní zařízení slouží k předávání informací z počítače uživateli.

9 Co patří mezi výstupní zařízení?
dataprojektor tiskárna monitor reproduktory sluchátka

10 Vstupně-výstupní zařízení
POČÍTAČ (skříň počítače) VSTUPNĚ-VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ Slouží k oboustranné komunikaci uživatele s počítačem. Data je možno číst i ukládat.

11 Co patří mezi vstupně-výstupní zařízení?
USB flash disk mechanika CD-RW, DVD-RW, Blue ray vizualizér externí pevný disk

12 Skříň počítače (case) desktop (leží na stole svou největší plochou)
tower (postaven na výšku)

13 Přední část počítače Na přední části bývají umístěny základní ovládací prvky: - vypínač PC - kontrolní led diody - tlačítko reset - konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu - USB porty - čtečka paměťových karet - CD-DVD mechanika - FDD mechanika (disketová jednotka).

14 Zadní část skříně počítače
Na zadní části PC je umístěna zásuvka pro připojení síťového napětí (230 V), konektory pro připojení vstupních a výstupních zařízení.

15 Vnitřek skříně počítače
Uvnitř PC se nachází - zdroj napětí - základní deska, ke které jsou připojeny základní karty PC (karta pro vstup výstup (I/O karta), karta rozhraní disků a grafická karta). Tyto karty mohou být integrovány na základní desce. Mimo tyto karty lze k základní desce připojit zvukovou kartu, síťovou kartu, TV kartu, WIFI kartu atd.

16 Procesor Na základní desce je umístěn procesor, který řídí práci počítače.

17 Vnitřní paměti počítače
S procesorem spolupracují vnitřní paměti PC, které jsou rovněž umístěny na základní desce. Jsou to elektronické součástky, které pracují pouze tehdy, když jsou připojeny k elektrickému napětí. Tyto paměti dělíme na paměti ROM a RAM. Paměť ROM je pevně spojena se základní deskou a je využívána při startu počítače pro otestování jeho jednotlivých součástí. Paměť RAM je umístěna ve speciálních slotech (zásuvkách) základní desky – možnost výměny a navýšení paměti. RAM paměť úzce spolupracuje s procesorem (přebírá informace z vnějších pamětí počítače, dává ke zpracování procesoru a zpětně přebírá zpracované výsledky). Velikost paměti RAM se udává v MB nebo GB (megabajt, gigabajt).

18 Vnější paměti počítače
Vnější paměti PC jsou veškerá záznamová media. Na ně zaznamenáváme výsledky práce procesoru, které jsou uloženy v paměti RAM. Pokud je neuložíme, o tyto výsledky při vypnutí PC přijdeme. mechanika CD, DVD, Blue ray Flash Disk pevný disk (hard disk-HDD)

19 Test K čemu slouží procesor? Slouží k ukládání dat
Řídí a koordinuje práci počítače Slouží k nastavení jasu obrazovky Do paměti ROM: se zapisuje při každém vypnutí počítače se ukládají data v právě běžících programech nelze zapisovat, data z ROM se načítají při startu počítače Co označujeme pojmem klávesnice? výstupní zařízení ovládající výstupní periferie software pro ovládání obrazovky vstupní zařízení umožňující zadávat do počítače data a příkazy. U následujících zařízení napiš, jestli jde o vstupní, výstupní nebo vstupně-výstupní zařízení: tiskárna USB Flash Disk mikrofon

20 Test - řešení K čemu slouží procesor? Slouží k ukládání dat
Řídí a koordinuje práci počítače Slouží k nastavení jasu obrazovky V paměti ROM se data po vypnutí počítače vymažou data zůstávají i povypnutí počítače si procesor ukládá data, která právě zpracovává Co označujeme pojmem klávesnice? výstupní zařízení ovládající výstupní periferie software pro ovládání obrazovky vstupní zařízení umožňující zadávat do počítače data a příkazy. U následujících zařízení napiš, jestli jde o vstupní, výstupní nebo vstupně-výstupní zařízení: tiskárna - výstupní zařízení USB Flash Disk - vstupně-výstupní zařízení mikrofon - vstupní zařízení


Stáhnout ppt "hardware pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková"

Podobné prezentace


Reklamy Google