Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra"— Transkript prezentace:

1 Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra

2 Lehká Cola Úkol: Je „lehká“ Cola opravdu lehká?
Pomůcky: plechovka Pepsi light a Pepsi s cukrem, průhledná nádoba s vodou Postup: ponoříme obě plechovky do nádoby s vodou Vysvětlení: Plechovka s Colou light se ve vodě ustálí výše než druhá plechovka – má tedy opravdu menší hustotu. Místo cukru obsahuje umělá sladidla, ale co je pro hustotu hlavní – je pro lepší chuť více sycená oxidem uhličitým.

3 Lehká Cola Obrázky: Pepsi light

4 HUSTÝ CITRON Úkol: Zjisti, kdy má citrus větší hustotu! S kůrou nebo bez ní? Pomůcky: dva citrony nebo jiné citrusy, nůž, průhledná nádoba s vodou Postup: jeden z citrusů za pomoci nože opatrně oloupeme a oba je ponoříme do nádoby s vodou Vysvětlení: Citrus s kůrou se bude vznášet, ten bez ní se potopí. Kůra citrusů má velmi malou hustotu a na vodě plave. Pokud citrus oloupeme, zvětšíme jeho průměrnou hustotu a on se potopí.

5 HUSTÝ CITRON Obrázky:

6 HUSTÝ CITRON Fotografie:

7 Dny vědy a techniky Plzeň

8 Dny vědy a techniky Plzeň

9 Bublající kapaliny Úkol: Vytvoř různé druhy takzvaných lávových lamp. U slyšíš bublinky šeptat! Pomůcky: olej, potravinářské barvy, ocet, jedlá soda, voda, sůl, šumivé tablety, 2 sklenice, láhev, brčko Postup - Šampaňské: 1) do sklenice nalijeme olej, nasypeme sodu 2) ve druhé sklenici rozmícháme barvu a ocet 3) brčkem nanášíme kapky octa do sklenice s olejem a sodou Vysvětlení: Hustější ocet klesá olejem ke dnu a reaguje se sodou za vzniku CO2, který se na něj naváže v bublinkách a vynese ho na hladinu, kde opět unikne. Děj se tak opakuje.

10 Šampaňské Obrázky:

11 Šampaňské Fotografie:

12 Bublající kapaliny Postup – Solná lampa:
1) olej obarvíme olejovou barvou 2) do sklenice nalijeme vodu a na ní vrstvu oleje 3) na povrch přisypáváme sůl Vysvětlení: Sůl strhne s sebou ke dnu olej, začne se ale rozpouštět ve vodě a olej opět vyplave na povrch. Pokud přisypeme další sůl, vše se bude opakovat.

13 Solná lampa Fotografie:

14 Bublající kapaliny Postup – Šumivý nápoj: 1) do velké sklenice nebo lahve nalijeme z poloviny olej a ze čtvrtiny vodu 2) nakapeme různé potravinářské barvy 3) přihodíme jednu až dvě šumivé tablety 4) sledujeme reakci barevných bublin Vysvětlení: Po rozpuštění šumivé tablety se začne uvolňovat oxid uhličitý, který sníží hustotu barevné vody tak, že se tato bouřlivě promísí s olejem. Na povrchu oxid uhličitý uniká a barevné kapky opět putují olejem zpět ke dnu.

15 ŠUMIVÝ NÁPOJ Fotografie:

16 Lávová lampa Jak vlastně funguje?
Skládá se ze skleněného válce naplněného vodou a voskem a z topné spirály nebo jen žárovky Vosk má ale v kapalném i plynném stavu menší hustotu než voda, tak jak to tedy funguje?

17 Lávová lampa Jak vlastně funguje?
Do vosku je přidáno těžké nehořlavé rozpouštědlo tetrachlotmethan, který zajistí, že je vosk o trochu těžší než voda U dna se vosk zahřeje topným tělesem nebo žárovkou Ohřátý vosk stoupá na hladinu, kde je o pár stupňů menší teplota Vosk se znovu ochladí a klesá ke dnu Tomuto ději říkáme konvekce Princip proudění kapalin

18 Istanbul MEF - EBAV

19 Istanbul MEF - EBAV

20 Teplá vs. studená Úkol: Zajisti, aby se voda v lahvích postavených na sebe začala vyměňovat a promíchávat Pomůcky:čtyři průhledné láhve s víčky, studená a teplá voda, potravinářské barvivo (vhodné jsou kombinace modrá + červená, žlutá + zelená, žlutá + červená atp.), karta Postup: 1) do víček uděláme ve stejném místě otvory o průměru 0,5 - 1 cm (například horkým hřebíkem) 2) do dvou lahví nalijeme teplou a do dvou studenou vodu

21 Teplá vs. studená 3) teplou vodu obarvíme v obou láhvích jednou barvou, studenou vodu druhou 4) láhve uzavřeme víčky a pomocí karty obrátíme vždy dvě a dvě na sebe tak, aby jednou byla teplá voda dole a studená nahoře a podruhé naopak 5) kartu vyjmeme a sledujeme proudící kapaliny Vysvětlení: Pokud je dole studená a nahoře teplá voda, obarvené kapaliny se nesmísí a barvy zůstanou oddělené. V opačném případě dojde k promísení barev a vzniku barvy třetí. Teplá voda má menší hustotu než studená, proto se v prvním případě drží nahoře na svém původním místě a ve druhém případě se dostává nahoru a studená voda klesá ke dnu a barviva se prouděním smísí.

22 Teplá vs. studená Obrázky

23 Teplá vs. studená Fotografie

24 Šťáva a olej Úkol: vyměň obsah naprosto plných sklenic s olejem a šťávou tak, aby se kapaliny nevylily Pomůcky: dvě stejné sklenice, zalaminovaný papír nebo plastová destička větší než hrdlo sklenic, olej, šťáva Postup: 1) do jedné sklenice nalijeme olej, do druhé barevnou šťávu 2) sklenici se šťávou přiklopíme kartou nebo fólií 3) šťávu překlopíme na olej a pomalu povytáhneme kartu

25 Šťáva a olej 4) bonus pro šikulky: až se kapaliny vymění, kartu zasuneme zpět a opatrně sundáme horní sklenici s olejem – máme opět dvě plné sklenice – ovšem se zaměněným obsahem Vysvětlení: Pokud kartu jen trochu povytáhneme a držíme sklenice pevně u sebe, začne se šťáva tlačit dolů a vytlačuje olej, který „teče“ nahoru. Kapaliny se tak díky hustotám beze zbytku vymění. Obměna pro dospělé: zkuste si vyměnit vodku a rum v „panácích“ pomocí kreditní karty ;-)

26 Šťáva a olej Obrázky:

27 Šťáva a olej Fotografie:

28 PORT 1 - 3

29 PORT 1 - 3


Stáhnout ppt "Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra"

Podobné prezentace


Reklamy Google