Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon"— Transkript prezentace:

1 Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon
VY_32_INOVACE_04-18 Příklady Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon

2 Příklad Standardní norci mají skořicovou barvu, aleutští jsou šedí. Skořicová barva je dominantní. Pokud spolu spáříme standardního (homozygot) a aleutského norka, jaké bude potomstvo F1 a F2?

3 Příklad Odolnost vůči nákaze snětí je u žita dominantní nad vnímavostí vůči této chorobě. Jaké potomstvo získáme v F1 po zkřížení homozygotních odolných rostlin s rostlinami napadených snětí? Co získáme vzájemných zkřížením hybridů? Proveď zpětné křížení.

4 Příklad Normální vzrůst ovsa je dominantní nad gigantismem a ranost nad pozdní zralostí. Jaký bude fenotyp kříženců raného ovsa normálního vzrůstu s pozdně dozrávajícím gigantickým ovsem? Jak budou vypadat hybridi, které získáme následným křížením? Rostliny jsou homozygotní, geny leží v různých chromozomech.

5 Příklad U slepic je opeření nohou dominantní nad holýma nohama a hráškovitý tvar hřebenu je dominantní nad normálním tvarem. Jaký fenotyp budou mít kříženci, které získáme zkřížením slepic s hráškovitým hřebenem a opeřenýma nohama s kohoutem s holýma nohama a normálním tvarem hřebínku? Jak velký podíl v potomstvu F2 budou tvořit slepice s hráškovitým hřebenem a holýma nohama? Oba výchozí rodiče jsou v obou znacích homozygotní.

6 Příklad Černá barva těla mušky rodu Drosophila je recesivní vůči šedé. Dlouhá křídla jsou dominantní nad zkrácenými. Geny řídící dědičnost těchto znaků jsou ve vazbě. Jaké je uspořádání alel u hybridní samičky, jestliže křížení s černým samečkem se zakrslými křídly dalo potomstvo o fenotypu: 822 šedých mušek dlouhá křídla, 158 šedé zkrácená křídla, 130 černé dlouhá křídla, 690 černé zkrácená křídla Jaká je relativní vzdálenost mezi geny řídícími dědičnost uvedených znaků?

7 Příklad U rajčat je okrouhlý tvar plodu dominantní nad protáhlým a hladký povrch plodu nad broskvovým. Testovací zpětná křížení jedinců F1 heterozygotních v těchto alelových párech dala tyto výsledky: 12 hladkých okrouhlých, 123 hladkých protáhlých, 133 broskvových okrouhlých, 12 broskových protáhlých Jaká je relativní vzdálenost mezi geny řídícími dědičnost uvedených znaků?

8 Příklad Ožení se muž s kadeřavými vlasy se ženou s rovnými vlasy. Děti budou mít vlnité vlasy. Jaký poměr dětí s kadeřavými, rovnými i vlnitými vlasy můžeme očekávat u rodičů s vlnitými vlasy? a) 3 s kadeřavými : 1 s vlnitými b) 3 s rovnými : 1 s kadeřavými c) 1 s rovnými : 1 s kadeřavými : 2 s vlnitými d) 1 s vlnitými : 2 s kadeřavými : 1 s rovnými

9 Příklad Matka má krevní skupinu AB, otec krevní skupinu A. Jaké krevní skupiny mohou mít jejich děti? a) skupiny A, B a AB b) skupiny A a AB c) skupiny A a B d) skupiny A, B, 0

10 Příklad Barvoslepost u člověka způsobuje recesivní alela genu ležícího v chromozómu X. Otec dívky je barvoslepý, matka a také všichni její předci rozlišují barvy normálně. Mohou být daltonismem postiženi synové této dívky, dcery i její vnoučat obojího pohlaví, jestliže se vdá za zdravého muže a jestliže její potomci nebudou vstupovat do manželství s nositeli alel pro daltonismus?

11 Příklad Dcera hemofilického otce si vzala muže, jehož otec byl hemofilik. Muž ani žena však hemofilii netrpí. Hemofilii bude postiženo: a) 50% dcer a 50% synů b) 0% dcer a 25% synů c) 25% dcer a 25% synů d) 0% dcer a 50% synů

12 Příklad Zdravý muž se oženil s dívkou, jejíž otec trpí absencí potních žlázek, její matka i všichni předci jsou zdraví. Jak budou vypadat jejich potomci?

13 Příklad Černá barva srsti u morčat je dominantní nad bílou.
V populaci je 640 morčat s černou srstí a 360 s bílou srstí. Kolik % heterozygotů je populaci?

14 Autor DUM: Kateřina Turoňová
Děkuji za pozornost Autor DUM: Kateřina Turoňová


Stáhnout ppt "Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon"

Podobné prezentace


Reklamy Google